Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tanie kino domowe do ok. 1000 zł

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tanie kino domowe do ok. 1000 zł

Witam,
    Chciałbym sobie sprawić kino domowe do tego TV: http://www.morele.net/telewizor-pana...as650e-655553/ i w związku z tym mam parę pytań odnośnie tego.
    1. Żeby kino domowe grało jest potrzebny odtwarzacz Blueray, amplituner oraz kolumny głośnikowe. Czy dałoby radę mieć taki zestaw bez odtwarzacza Blueray? W sumie nikt u mnie nie używa płyt - wszystko leci po bluetooth albo USB, pendrive etc.
    2. Jeżeli mam te 1000 zł to na co lepiej przeznaczyć więcej pieniędzy? Amplituner czy głośniki? Czy to idzie w parze 500 zł/500 zł.
    3. Ile wat powinny mieć głośniki, żeby nagłośnić strefę 40m2? Dodam, że całe pomieszczenie ma 100m2 (obrazek pomieszczenia poniżej)
    4. Prosiłbym o polecenie jakiś zestawów używanych lub osobnych linków do amplitunera i kolumn.

Moje typy? Mam na razie na oku amplituner Denon AVR 2106 - w cenie ok. 600 zł - dobry sprzęt/nie dobry? Prosiłbym o jakieś rady.
    To chyba na razie tyle.
    Dzięki za pomoc z góry.

Tutaj pomieszczenie:

jak chcesz za 400zł kolumny do kina domowego (bo 600zł na amplituner) to powodzenia w poszukiwaniach
    a 100m2 to baardzo duże pomieszczenie już
    do 1000zł wszedłbym na alledrogo i poszukał czegoś w komplecie typu amplituner i małe kolumienki, w takim zestawie chociaż subwoofer będziesz miał. A jak nie to zwykłe kolumny ale już bez suba, który i tak za pewien czas dokupisz

Skomentuj

Na takie pomieszczenie 1000zl to malo na sam amplitunet. Spokojnie mozna tam dać system 7.1 a nawet więcej :)

Skomentuj

Nie oszukujmy się, za tysiąc złotych to Ty nawet dobrych satelit do takiego pomieszczenia nie zbudujesz a co dopiero suba itp. Za tysiaka to ewentualnie zestawy all in one z media markt. Lepiej dozbieraj bo wszystko zginie w tych stu metrach.

Skomentuj

W takim budżecie, tak jak koledzy już pisali nic sensownego nie kupisz. Możesz wydać tysiaka na plastikowy zestaw marketowy np taki http://allegro.pl/kino-domowe-samsun...980089950.html - idealnie mieści się w kwocie.
          Ja bym sobie jednak odpuścił i albo dozbierał więcej albo np celował w używany amplituner i używane stereo.

Może nawet udałoby się złożyć używany zestaw na "dużych" głośnikach ( w sensie nie plastikach choć nadal budżetowych ) np jakieś eltaxy + używany ampli.
          Sam teraz używam takiego zestawu bo wszystko lepsze sprzedałem i myślę nad nowym projektem.

Skomentuj

Nie wiem czy uprzedzę następne pytanie kolegi Quality ale jeśli zwiększysz budżet to do takiego pomieszczenia polecam jakiś starszy sprawdzony ampli pokroju denona avr 3806 lub wyższy. Do tego zestaw z stxa ( Paweł S ostatnio zrobił mini recenzje gdzieś na forum). Oczywiście będzie to wykraczało poza budżet ale żeby to grało to uważam ten zestaw na minimum. Nie wydawaj tego 1000zł na nic tylko zbieraj zbieraj i jeszcze raz zbieraj bo po prostu będziesz żałował że wywaliłeś tysiaka na jakieś plastikowe bubelki

Pozdr

Skomentuj

Zamieszczone przez Quality Zobacz posta
              W sumie nikt u mnie nie używa płyt - wszystko leci po bluetooth albo USB, pendrive etc.
              Czyli pewnie filmy ściągane z neta ? Jeżeli tak to odpuść sobie kino, bo w takich plikach dźwięk i tak jest konwertowany do stereo. Jeśli jest niby przestrzenny to ścieżki mają taki bitrate, że szkoda gadać.

2. Jeżeli mam te 1000 zł to na co lepiej przeznaczyć więcej pieniędzy? Amplituner czy głośniki? Czy to idzie w parze 500 zł/500 zł.
              Ja na twoim miejscu kupiłbym zwykły, mocny wzmacniacz. Do tego używane kolumny stereo z dużym głośnikiem basowym, bo pomieszczenie masz spore. Nie wiem czy miałeś wcześniej do czynienia ze sprzętem stereo, jeśli nie to możesz być zdziwiony jak zwykłe dwie kolumny mogą zbudować przestrzeń.

Nawet na taki okrojony zestaw te 1000zł może być trochę mało, musisz sobie zdać sprawę, że dobrze grające kino to wydatek sporo większy.

Ile wat powinny mieć głośniki, żeby nagłośnić strefę 40m2?
              Ilość watów nie określa poziomu natężenia dźwięku tylko wytrzymałość mocową głośnika. Musisz patrzeć na efektywność. Poczytaj sobie arty na stronie głównej, poświęć trochę czasu na zapoznanie się z tematyką audio, pozwoli Ci to na bardziej racjonalny wybór zakupu.

Skomentuj

Nie na temat...
                Tutaj pomieszczenie:

Paintowe rysunki wkroczyły na nowy poziom jakości... :P

Skomentuj

Zamieszczone przez waloos Zobacz posta
                  Czyli pewnie filmy ściągane z neta ? Jeżeli tak to odpuść sobie kino, bo w takich plikach dźwięk i tak jest konwertowany do stereo. Jeśli jest niby przestrzenny to ścieżki mają taki bitrate, że szkoda gadać.
                  Już nie przesadzaj z tym niskim bitratem. BD remuxy lub bd ripy mają bitrate na odpowiednim poziomie. Nikt przecież nie napisał że będzie oglądał AVi ze ścieżką AC-3

Skomentuj

Źle się wyraziłem. Moim celem było zwrócenie uwagi, że jeżeli odtwarzane pliki są słabej jakości, to nie ma sensu pakować kasy w kino. Za pliki słabe tj. nie odpowiedniej do kina jakości, uważam takie o wadze ok. 1-4GB, a te w necie górują. Tam nie ma prawa być dobrej jakości obrazu i dźwięku.

Skomentuj

W sumie to nie myślałem nawet o tym, że kd mi nic nie da przy takich filmach ściągniętych. Z tego co słyszałem to wzmacniacz + stereo jest głównie przystosowany do muzyki, a mi chodzi o to, żeby np. podczas oglądaniu jakiegoś meczu czy coś czuć tą moc - mam nadzieje, że wiedziecie o co mi chodzi.

jak chcesz za 400zł kolumny do kina domowego (bo 600zł na amplituner) to powodzenia w poszukiwaniach
                      a 100m2 to baardzo duże pomieszczenie już
                      do 1000zł wszedłbym na alledrogo i poszukał czegoś w komplecie typu amplituner i małe kolumienki, w takim zestawie chociaż subwoofer będziesz miał. A jak nie to zwykłe kolumny ale już bez suba, który i tak za pewien czas dokupisz
                      No suba mogę dokupić później.
                      Na takie pomieszczenie 1000zl to malo na sam amplitunet. Spokojnie mozna tam dać system 7.1 a nawet więcej
                      Jakbym miał więcej pieniędzy to chętnie, ale widzisz bieda u mnie ..
                      Nie oszukujmy się, za tysiąc złotych to Ty nawet dobrych satelit do takiego pomieszczenia nie zbudujesz a co dopiero suba itp. Za tysiaka to ewentualnie zestawy all in one z media markt. Lepiej dozbieraj bo wszystko zginie w tych stu metrach.
                      Sęk w tym, że to jest max jaki mogę przeznaczyć na audio do TV. Bez znaczenia czy później kupie - jedynie to tego suba będę mógł dokupić i tyle.

W takim budżecie, tak jak koledzy już pisali nic sensownego nie kupisz. Możesz wydać tysiaka na plastikowy zestaw marketowy np taki http://allegro.pl/kino-domowe-samsun...980089950.html - idealnie mieści się w kwocie.
                      Ja bym sobie jednak odpuścił i albo dozbierał więcej albo np celował w używany amplituner i używane stereo.

Może nawet udałoby się złożyć używany zestaw na "dużych" głośnikach ( w sensie nie plastikach choć nadal budżetowych ) np jakieś eltaxy + używany ampli.
                      Sam teraz używam takiego zestawu bo wszystko lepsze sprzedałem i myślę nad nowym projektem.
                      Właśnie nie chce jakiegoś nowego plastiku z marketu. Mogę bazować na używanych częściach tylko potrzebuję wskazówek w co konkretnie: jakaś firmę itp.

Ja na twoim miejscu kupiłbym zwykły, mocny wzmacniacz. Do tego używane kolumny stereo z dużym głośnikiem basowym, bo pomieszczenie masz spore. Nie wiem czy miałeś wcześniej do czynienia ze sprzętem stereo, jeśli nie to możesz być zdziwiony jak zwykłe dwie kolumny mogą zbudować przestrzeń.

Nawet na taki okrojony zestaw te 1000zł może być trochę mało, musisz sobie zdać sprawę, że dobrze grające kino to wydatek sporo większy.
                      Z chęcią zobaczyłbym propozycję z twojej strony wzmacniacz + stereo jak możesz :)!

Nie na temat...
                      Cytat Zamieszczone przez Quality Zobacz posta
                      Tutaj pomieszczenie:

Paintowe rysunki wkroczyły na nowy poziom jakości... :P
                      Dzięki :P

Skomentuj

Zamieszczone przez waloos Zobacz posta
                        Źle się wyraziłem. Moim celem było zwrócenie uwagi, że jeżeli odtwarzane pliki są słabej jakości, to nie ma sensu pakować kasy w kino. Za pliki słabe tj. nie odpowiedniej do kina jakości, uważam takie o wadze ok. 1-4GB, a te w necie górują. Tam nie ma prawa być dobrej jakości obrazu i dźwięku.
                        Ale nie każdy ogląda filmy słabej jakości ja np: nie oglądam filmów które mają poniżej 10G, poniewaz zależy mi na efektach dźwiękowych. Ale z drugiejstrony patrząc to niektórzy to i lubią oglądać filmy nagrywane kamerą w kinie. Ale to już rzecz gustu pozdrawiam.:)

Skomentuj

Np. http://stx.pl/stx-f-200-n-kolor-orzech.html x2 i zostaje 300PLN na wzmacniacz

Skomentuj

W tym budżecie to STX Np http://stx.pl/stx-f-360-n-kolor-redwood.html albo http://stx.pl/stx-f-280-n-kolor-czarny.html plus jakiś wzmacniacz z allegro (trzeba popolować, bo nic nie mogę ultrataniego i ciekawego znaleźć) i jakiś dac z wejściem optycznym np http://allegro.pl/muse-24bit-192khz-...932441228.html.

Za kolumnami możesz popatrzeć u tego usera. Nie znam człowieka, ale zawsze jak zaglądam na jego zdjęcia to ma używki, nie trupy, tylko utrzymane. Zwykle ma w ofercie więcej, jakoś teraz bida. Któreś większe 3 drożne powinny jako tako dać radę.
                            O np te: http://allegro.pl/mb-quart-qt-390-wy...957430579.html

Skomentuj

czuć tą moc
                              No poczujesz ją pewnie bardziej z nawet słabych kolumn niż z plastikowego kina, a na inne po prostu funduszy brak. Poza tym co rozumiesz pod pojęciem moc ? Jeśli chcesz czuć efekty wybuchów na ciele, to trzeba Ci mocnego suba, a taki zeżre Ci prawie cały budżet.

Z chęcią zobaczyłbym propozycję z twojej strony wzmacniacz + stereo jak możesz
                              Nie przerzuciłem u siebie wielu sprzętów więc wolałbym Ci nie wskazywać konkretnego modelu, żebyś się nie sugerował moją opinią, bo może być mało trafna. Poza tym po przejrzeniu alledrogo i kolumn do 700 zł stwierdziłem, że nic nie zwróciło mojej uwagi.

No oprócz ceny tannoy M4: 1099zł !? 3 lata temu widywałem je za 500-800zł, i to regularnie. Nagle nabrały na wartości ?

Skomentuj

No to wśród głośników coś mam na czym mogę się wzorować. Teraz kwestia wzmacniacza. Tutaj nie wiem kierować się firmą, mocą? Czy tym i tym?

No poczujesz ją pewnie bardziej z nawet słabych kolumn niż z plastikowego kina, a na inne po prostu funduszy brak. Poza tym co rozumiesz pod pojęciem moc ? Jeśli chcesz czuć efekty wybuchów na ciele, to trzeba Ci mocnego suba, a taki zeżre Ci prawie cały budżet.
                                No trudno wyjaśnić o co mi chodzi. Lubię również basik nie powiem, ale coś takiego jak dźwięk przestrzenny jakbym siedział na trybunach
                                Last edited by Quality; 13.01.2015, 15:44.

Skomentuj

To weź tą kasę kup bilet i idź na koncert

Skomentuj

ale coś takiego jak dźwięk przestrzenny jakbym siedział na trybunach
                                    A powiedz mi co do tej pory w życiu słyszałeś ze sprzętu audio ? Bo ja nieraz zetknąłem się z niedowierzaniem moich kolegów z akademika, jak to wokalista może śpiewać z pomiędzy kolumn ? Sprzęt był naprawdę słaby a na nich i tak robiła wrażenie przestrzenność. Może idź do jakiegoś salonu audio, albo choćby głupiego marketu gdzie mają KODY, Eltaxy i tym podobne badziewia, posłuchaj czegoś i ustal na jakim poziomie są twoje potrzeby. Dopiero wtedy zacznij myśleć poważnie o kupnie.

Skomentuj

Jestem kompletnym amatorem. Wszystko co lepsze od głośników z TV, będzie dla mnie odkryciem, dlatego zrobiłem tutaj temat, żeby nie kupić badziewa.
                                      Moja koncepcja na obecną chwilę:
                                      Głośniki: 2x http://stx.pl/stx-f-200-n-kolor-orzech.html
                                      Wzmacniacz: tutaj proszę o jakieś rady, bo kompletnie nie wiem - za ok. 300 zł
                                      No i do tego pytanie - głośniki podłączam do wzmacniacza, a czy wzmacniacz potrzebuje jakąś specjalną końcówkę, bądź adapter, żeby podpiąć go pod TV?

Skomentuj

No i do tego pytanie - głośniki podłączam do wzmacniacza, a czy wzmacniacz potrzebuje jakąś specjalną końcówkę, bądź adapter, żeby podpiąć go pod TV?
                                        Chinch, toslink itp.
                                        marcinsywala.pl
                                        Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Czaruję...
                                        X