Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Mycie PCB z kurzu ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Mycie PCB z kurzu ?

Witam,

mam problem z wiekowym brudem, kurzem po stronie elementów, wszystko jest oblepione. Myśle nad kompletnym rozebraniem wzmacniacza i umyciu płyty spirytusem za pomocą pędzla :) O ile na rezystory i tranzystory negatywnego wpływu to mycie nie będzie miało. Nie wiem jak zachowają się elektrolity ?

Izopropanol i po problemie.
    Czyści z kalafonii to i z kurzem sobie poradzi.
    DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Ja tam wolałbym nie ryzykować ze spirytusem. Najlepiej sprężone powietrze, a potem tak jak mówisz pędzelik i alkohol izopropylowy(poprostu IPA). IPA kosztuje grosze, a jest bardzo przydatna czy to do czyszczenia pcb, szkła czy nawet rozpuszczania kalafonii.

Skomentuj

Dokładnie, IPA i po problemie, tylko nie zalej nim selektorów czy potencjometrow
        Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Dzięki za odpowiedzi. Selektory i izostaty wylutuje. Wszystkie selektory i inne przełączniki myje w myjce, patent działa na 100% są jak nowe. A w wzmacniaczu jest taki syf, że rezystorów nie widać :)

Skomentuj

A co robi za srodek myjacy w tej myjce?
            Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Jakiś niemiecki firmy Dema skład nie podany, tylko R41, S2, S26, S36, S37, S39 kolor lekko niebieski, śmierdzi na marcepan. Mieszany w stosunku 1:10. Testowałem to na złomie i wszystkie przełączniki po rozebraniu wyglądały jak nowe. Teraz jeszcze troche poeksperymentuje z płynem do mycia katalizatorów samochodowych :)

Skomentuj

Zwykle do myjki tez sie leje izopropanol. klopot w tym, ze przelaczniki nie moga byc hirurgicznie czyste. Musisz je potem popryskac jakims sprayem zeby nie sniedzialy/rdzewialy.

Skomentuj

Smaruje oliwą do maszyn, za pomocą strzykawki i igły.

Pozdrawiam

Skomentuj

Czaruję...
                  X