Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacz do dwóch kolumn STX f-200n

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wzmacniacz do dwóch kolumn STX f-200n

http://stx.pl/stx-f-200-n-kolor-czarny.html
    Dwie kolumny STX. Niby jest tam napisane:
    Moc (Program Power AES) - 200 W
    Moc (Power Handling AES) - 140 W
    Nominalna impedancja - 8 Ohm

Czyli potrzebuje zasilacz +/- 150W per channel 8 ohm?
    Mój wymóg: potrzebuje pilota, bo to jest nagłośnienie do TV
    Cena? Jak najmniejsza. Początkowo celowałem w 300 zł, ale ciężko coś znaleźć. Prosiłbym o jak najszybszą pomoc, bo sprzęt muszę mieć w domu już na sobote za tydzień (tj. 24.01.15)

150W na kanał przy 8 to nawet za dużo będzie można szukać czegoś mniej więcej 100W przy 8 na kanał moim zdaniem
    a co do, który wzmacniacz, nie twórz następnych wątków o tym samym zapotrzebowaniu, masz już temat "Tanie kinodomowe do 1000zł" tam doszło do wywodu jakie kolumny i jest dalej ciągnięty temat o wzmacniaczu do tych kolumn. Tylko zaśmiecasz forum.

Skomentuj

Z pilotem w tej cenie polecę SONy TA-F419R lub 519R lub 435R czy 545R. Spora moc i sterowanie pilotem oraz ładny wygląd.
      Last edited by Adzik94; 17.01.2015, 16:01.

Skomentuj

Zamieszczone przez malikowy Zobacz posta
        150W na kanał przy 8 to nawet za dużo będzie można szukać czegoś mniej więcej 100W przy 8 na kanał moim zdaniem
        a co do, który wzmacniacz, nie twórz następnych wątków o tym samym zapotrzebowaniu, masz już temat "Tanie kinodomowe do 1000zł" tam doszło do wywodu jakie kolumny i jest dalej ciągnięty temat o wzmacniaczu do tych kolumn. Tylko zaśmiecasz forum.
        Inna nazwa temat - inny wątek w temacie = chaos

Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz posta
        Z pilotem w tej cenie polecę SONy TA-F419R lub 519R. Spora moc i sterowanie pilotem oraz ładny wygląd.
        SONy TA-F419R - będzie za słaby, nie wykorzystam mocy tych głośników.

519R już bardziej.
        http://allegro.pl/wzmacniacz-sony-ta...988647456.html
        http://olx.pl/oferta/wzmacniacz-sony...9-ID8lIY9.html

Jak myślisz, wykorzystać z 3/4 mocy na tym 519r?

Skomentuj

Ja wcale nie uważam że będzie za słaby ale masz przecież wybór większego. Dyskoteki raczej tym nie będziesz napędzał a w domu do głośniejszego zagrania to na pewno wystarczy.

Skomentuj

A np. taki: http://allegro.pl/potezny-sony-ta-f4...003128390.html
            Pilot w zestawie. I co oznacza ten dopisek JAPAN w aukcjach? Japońska produkcja czy coś innego jest określane tym hasłem?

Skomentuj

A ten Ci już nie będzie za słaby?
              Dopisek JAPAN podkreśla że był wyprodukowany w Japonii = jakość

419 i 519 wyglądają dużo lepiej w środku.
              Dobry jest też Sony TA-F470 i 490 ale są bez pilota
              Jeszcze lepsza jest seria ES
              Last edited by Adzik94; 17.01.2015, 17:57.

Skomentuj

Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz posta
                A ten Ci już nie będzie za słaby?
                Dopisek JAPAN podkreśla że był wyprodukowany w Japonii = jakość

419 i 519 wyglądają dużo lepiej w środku.
                Dobry jest też Sony TA-F470 i 490 ale są bez pilota
                Jeszcze lepsza jest seria ES

Nie mogę znaleźć również pilota w zestawie, a tu mam od razu oryginalny.

TA-F470 działa przy 4ohm, gdzie głośniki mają 8.
                419 65w per channel 8 ohm.
                Ogólnie mógłbym brać 490, ale bez pilota to niestety odpada.

Chyba TA-F445R będzie najlepszym rozwiązaniem - w szczególności, że wszystko w zestawie, a ja to potrzebuję do soboty.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Chwila w opisie ziomek ma 2x80W przy 8 ohm, a na hifi stronie widzę, że ma 2x50w
                http://www.hifiengine.com/manual_library/sony/ta-f445r.shtml
                W którą wartość mam wierzyć?

Skomentuj

witam dla mnie wzmacniacz jak ma 2x40W daje rade pod warunkiem że jego trafo ma 3x więcej mocy żeby przy obciążeniu nie zdusić napięcia.
                  Last edited by piotr f.; 17.01.2015, 19:18.

Skomentuj

Wartość 50W jest poprawna.
                    Do większości wzmacniaczy Sony pasują piloty od wież Sony i od amplitunerów. Niestety nie wszystkie funkcje mogą działać ale ON/OFF i Vol działa oraz kilka wejść można przełączyć. Do wzmacniacza TA-F319R używałem pilota RM-SRG440 i przełączał 3 źródła. Teraz mam Sony TA-F410R do którego oryginalny pilot to RM-S311 a ja obsługuję do pilotem RM-S6 i działają wszystkie funkcje.
                    Możesz poszukać na aukcjach pilotów albo kupić uniwersalny lub też zapytać w pobliskich serwisach RTV może mają jakieś poserwisowe oryginalne piloty sony.
                    Np. ten jest bardzo podobny do RM-SRG440 http://olx.pl/oferta/pilot-sony-audi...tml#16e75b84c4
                    Last edited by Adzik94; 17.01.2015, 19:53.

Skomentuj

Yamaha RX-V365 a co z tym modelem? Bo mam okazje od ziomka za 430 zł.

Skomentuj

To w końcu kino czy stereo? Z Yamahy do stereo to seria AX o kinie się nie wypowiem.

Skomentuj

Najniższy model amplitunera yamahy? Grać będzie, ale jak to tego nie powie nikt.
                          Ale nie jest powiedziane że grać nie będzie.
                          Ostatnio człowiek przywiózł do mnie amplituner jakiś strasznie tani sherwood i do tego monitorki mistral bow 3 (bardzo ładna obudowa nawiasem mówiąc).
                          Po spięciu ampli i monitorków, grało nieźle (sic!).
                          Po spięciu ampli i moich 3 dróg, buczało basem bez kontroli koszmarnie.
                          Po spięciu monitorków do moich wzmacniaczy z kolei grało koszmarnie płasko, bez żadnego basu.

Kup kolumny i pożycz od zioma ampli, posłuchasz, jak się spodoba to bierz. Ale jak buczący bas ci będzie maskował pozostałe pasmo to znaczy że te kolumny są przeznaczone do normalnego wzmacniacza. I żadna korekcja tu cudu nie stworzy.

Skomentuj

Zamieszczone przez Quality Zobacz posta
                            Yamaha RX-V365 a co z tym modelem?
                            Miałem RX-V367 - też najniższy model z serii. Tragedia. Ani to mocy nie miało ani jakości.
                            Pozbyłem się bardzo szybko.

Skomentuj

A ja mam RX-V471 w sypialni z kolumienkami MA mr2, gdyby miał postawić ten amplituner w salonie z normalnymi kolumnami byłaby tragedia..

Skomentuj

Kupiłem
                                Wzmacniacz: DENON PMA-680R
                                Kolumny: 2 x http://stx.pl/stx-f-200-n-kolor-wenge-1172.html

Co myślicie o moim wyborze? pytałem, dzwoniłem, oglądałem różne wzmachole i kolumny - był to świadomy wybór.

Dodatkowo mam parę pytań:
                                1. Czy kable dostanę razem z głośnikami do podłączenia do wzmacniacza czy muszę dokupić?
                                2. Jak mam to połączyć z moim TV? Zwykłym wejściem czincz czy tam SCART?
                                3. Czy będę miał jeszcze jakieś dodatkowe koszty, żeby to uruchomić przez TV?

Skomentuj

A to ci już pisałem, albo masz w tv wyjście liniowe (nieczęste ostatnio) albo z wyjścia słuchawkowego TV kabel m jack-2xrca (słabsza opcja) albo kupić jakiegoś daca, przy czym bylejaki będzie lepszy niż tv.

Skomentuj

Nie wiem jakie masz tv ale w euro zlaczu masz styki audio out

Skomentuj

Czaruję...
                                    X