Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

NE 135-k przedwzmacniacz sterowny cyfrowo...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

NE 135-k przedwzmacniacz sterowny cyfrowo...

Witam,
    potrzebuję oryginalny program do tego wzmacniacza na procesor 89S82 ATMELA - pliki *.bin i *.hex.
    Jeżeli ktoś ma te pliki oraz ew. listing / dokumentację do tego kitu, to proszę o wiadomość.

Z góry dziękuję!

o ile pamietam jest tam 89c52 a program i całą reszte znajdziesz na 100% na elektrodzie :) wiec wystarczy poszukac .. jak nie bedziesz mogl znalezc odezwij sie

Skomentuj

OKi - znalazłem...
      I mam w związku z tym parę pytań:

1) Czy ten przedwzmak ma 4 wejscia stereo przelaczane, czy moze 2 wejscia 4 kanałowe ?
      2) Posiadam programator do "małych" atmeli AT89Cx51 DIP20, czy istnieje jakas przejsciowka pozwalajaca zaprogramowac 89C5x takim programatorem? Jeśli tak to proszę o linka/schemat.

Z góry dziękuję!

Skomentuj

1) 4 kanaly stereo
        2) nie, spraw sobie programator ZL7PRG z http://www.btc.pl/index.php?id=zl7prg - polecam...

Skomentuj

Dzięki stary.
          Wystarczająco dużo kasy wydam na elementy do przedwzmaka...
          Poza tym robienie programatora z którego korzystam raz na pół roku, szczególnie tak rozbudowanego mnie nie pociąga - mi wystarczy programator zgodny z BASCOM do tych procków... Najprostrzy, tylko żeby poprawnie zapisywał i odczytywał dane z proca. Wszelkie propozycje dalej mile widziane :). Pozdro!

Skomentuj

Niestety do prockow programowanych przez szyne rownolegla programatora tanszego jak ten co podalem jest trudno znalezc... A moze zamiast 89C52 kup 89S52 - programuje sie go szeregowo przez SPI... Mam taki programatorek... Sklada sie z tasmy, kilku rezystorkow, wtyku DB25 (wtykanego do gniazda LPT w kompie) i wtyczki IDC10 (wtykanej do plytki programatora...) Schemat takiego programatorka tez znajdziesz na www.btc.pl - w ktoryms opisie programatora... Oprogramowanie to bodajze AtmelISPII...

Skomentuj

Z tego co piszesz to rozumiem ze oba atmelki są "nóżkozgodne" - moge w uklad zaprojektowany pod 89c52 wstawic 89s52 ?!?
              A sprawdzę...

Po 10 minutach :) - są "nóżkozgodne".
              PROSZĘ O LINK DO PROGRAMATORA :)

PS.
              Jak to równoległą? To jak jest programowany AT89C1051/2051/4051 - mam taki prosty programator do tych procków i podpina się go pod port drukarki... czyli równoległy!
              A właśnie co znaczy w oznaczeniach procków "c" i "s", czy C = Centronics, a S = Serial ?!?

Skomentuj

C = CMOS. S = SPECIAL tak firma Atmel oznacza swoje wersje procesorow z rodziny C51. Charakteryzuja sie mozliwoscia programowania w systemie (ISP) poprzez interfejs SPI. Zwykle 89C51 mozna zaprogramowac tylko w programatorze rownoleglym. Wersje C51 i S51 pozatym sa zgodne programowo (ale tylko w kierunku C51->S51) i nozkowo. S51 pozatym ma kilka udogodnien jak np. dodatkowy wskaznik danych DPTR.

Acha schemat programatora prawdopodobnie jest w dokumentacji Bascoma.

Pozdro
                Dexter

Skomentuj

89s52 programuje się przez isp, ale nie przez spi, transmisja jet inaczej zorganizowana, coś o tym wiem:
                  http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic182484.html

Skomentuj

Mylisz pojecia. ISP to In System Programming czyli WLASCIWOSC (cecha) pozwalajaca na programowanie mikrokontrolera w ukladzie. SPI to Serial Peripheral Interface czyli interfejs szeregowy i to wlasnie on sluzy do wprowadzania danych i programowanie ukladu.
                    Pozdro
                    Dexter

Skomentuj

Nie mylę pojęć, 89s52 nie ma spi, nie zaprogramujesz tego procka innym prockiem połączonym z nim isp, bo tego isp nie ma Możesz podłączyć dwie atmegi za pomocą isp i mogą się one na wzajem przeprogramowywać. W s52 tylko wyprowadzenia nazywają się jak te w spi (miso, mosi, sck) ale interfejs jest inny.

Skomentuj

W dokumentacji S52 nie napisali tego wprost zeby nie mydlic oczu bo faktycznie ten procek nie ma dostepnego SPI od strony programowej. Ale ten interfejs ktorym wprowadza sie dane to SPI i nazwy koncowek to nie przypadek. Akurat w przypadku tego S52 jestem sklonny uznac zdanie "programowanie przez ISP" za poprawne ale juz w stosunku do AVR-ow tak nie mozna powiedziec.
                        Pozdro
                        Dexter

Skomentuj

Przepraszam, masz rację. Pomyliło mi się coś strasznie :( Pochrzaniło mi się z protokołami. Nie wiem co to dalej będzie, im bliżej sesji, tym człowiek mniej myśli :(

Pozdrawiam i dzięki za "naprostowanie" mi światopoglądu :)

Skomentuj

Szopler: a zlozyles juz ten przedwzmacniacz :?: i oczywiscie czy ma male szumy i czy dobrze sie nim steruje bo tez chcem taki kupic ne 135-K ..... pozdro....

Skomentuj

Nie skladalem ale plytke sam robie !!! moge podeslac :) siedzialem pare godzin i sam dziabalem z pdfa zeby nie bylo czesci widac bo placic takiej kasy nie zamierzam za dwa scalaki i pare kondzi !!! mam plytke do ne 135-k w pdf 1:1 skala jak ktos chce to wysle.

Skomentuj

tzn. ja mam opis tego ukladu w pdf'ie, takze wiem dokladnie co tam potrzeba ;D ale myslalem ze juz zlozyles ten uklad .....

Skomentuj

Jezeli ma ktoś program do tego przedwzmaka - NE 135-k, ale przerobiony na LCD 2x16 to proszę o przysłanie na maila: szopler@op.pl. Z góry wielkie dzięki!

Skomentuj

Tu msz listing i hex. Na dwie linie, to musisz sobie sam przerobić :)
                                    Załączone pliki

Skomentuj

heh ... tez robie tego preampa ... mam swoja plytke i wlasnie procka s52 :) ... ferie mi sie zaczynaja dzisiaj wiec szybko zrobie programator i bede odpalal :) fire in the hole :P

co myslicie o tym programatorku ? dziala to to ?? :)
                                      http://www.amwaw.edu.pl/~adybkows/elka/ispprog.html

Skomentuj

Jak dopracuje oprogramowanie to zamieszcze schemat i plik hex. Moj uklad jest zupelnie inny niz 135K - inaczej jest zorganizowana klawiatura, odbiornik IR... Dodatkowo mam zegar na PCF8583, uklad steruje tez samym wzmacniaczem mocy, zabezpieczeniami - a to wszystko miesci sie w 6,5kB (89c52) + 800B (89c2051 - klawiatura) + 1000B (89c2051 - IR).

Skomentuj

Czaruję...
                                        X