Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tranzystorki do Yamaha A500 pytanie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tranzystorki do Yamaha A500 pytanie

Witam, jakie są zamienniki tranzystorów 2sd1047-e i 2sb817E. Oryginalne to 2SA1303 i 2SC3284. Dziękuję z góry i pozdrawiam. Wyżej wymienione nie są wszędzie dostępne, żeby je zamówić za jednym razem (jeden jest, a drugi na magazynie)

A parka 2SA1943 2SC5200 Toshiby nie może być?

Skomentuj

O to już lepsza opcja, dzięki. http://allegro.pl/elmag-2sc5200-2sa1...tml#tabsAnchor czy te będą dobre? Cena jest przystępna i już jest para.
      Last edited by RAZOR026; 25.01.2015, 09:35.

Skomentuj

Ja brałem te, http://allegro.pl/2sc5200-2sa1943-tr...982973555.html

Skomentuj

Czyli moje będą również dobre (50 gr różnicy to nic, a są tańsze przesyłki w mojej aukcji). Dzięki za pomoc. Jeszcze pytanie: czy warto zmienić podkładki silikonowe pod tranzystorami na mikowe i dać silikonowej pasty termoprzewodzącej?
          Last edited by RAZOR026; 25.01.2015, 10:34.

Skomentuj

tak

Skomentuj

Ok dzięki, a jaki prąd spoczynkowy powinien być ustawiony?

Skomentuj

może wiecej na "elektrodzie" znajdziesz :thumbup:

Skomentuj

Już znalazłem serwisówkę ;> Mam jeszcze pytanie: Czy firma ISC produkuje dobre tranzystory, czy jest to jakiś szajs? Pytam bo właśnie tranzystory tej firmy poszły.

Skomentuj

Nigdy nie miałem z nimi problemu. Moim zdaniem lepsze od podrobionych Sankenów.

Pozdrawiam

Skomentuj

Zamieszczone przez RAZOR026 Zobacz posta
                      Czy firma ISC produkuje dobre tranzystory
                      To chińska "firma" zajmująca się podrabianiem podróbek :-)
                      Praktycznie każdy tranzystor jaki miałem leciał z dymem jak nie od razu to w krótkim czasie.
                      Może ktoś trafił na jakieś lepsze produkty tej "firmy", wątpię że ja miałem takiego pecha.
                      Last edited by dzwiedziu; 27.01.2015, 11:59.

Skomentuj

ISC - Inter galaktyczny Super "C''zmelc

Skomentuj

KIedyś pod trafopowielacz kupiłem jakieś philipines (czy jakoś tak) i zanim tv działał dłużej niż 2h zużyłem cztery.

Skomentuj

To się wyjaśniło, dlaczego poszły z dymem. Ale w sumie potrzymaly pol roku, chociaż nie był pod nie podpięty subwoofer i nie było takiego obciążenia.

Skomentuj

Czasem niby jest zamiennik dobrej firmy ale, i tak się nie sprawdzi. Onkyo nie pamietam jaki model, tranzystorki mocy leciały po kilku minutach (niby ścisłe zamienniki)

- - - - - aktualizacja - - - - -

Czasem rezystancja kolumny niewiadomego pochodzenia uszkadza koncówke mocy.

Skomentuj

Używam tylko 8Ohm więc nie ma obawy ;> Po prostu dałem czadu i poszło.

Skomentuj

Lepiej użyć sprawdzone, przeważnie dużo tańsze zamienniki niż kombinować żeby miały identyczne oznaczenia a totalny szmelc.

Skomentuj

tak ale pewne głośniki przy pewnych czestotliwosciach zmieniają rezystancje.

Skomentuj

Zamieszczone przez piotr f. Zobacz posta
                                      tak ale pewne głośniki przy pewnych czestotliwosciach zmieniają rezystancje.
                                      Rezystancja jest dla DC wiec ciezko tu mowic o czestotliwosci :P Jesli chodzi o impedancje a w zasadzie sam jej modul to dla każdego głośnika sie zmienia w funkcji czestotliwosci.

Skomentuj

żle się wysłowiłem, :blushing:

Skomentuj

Czaruję...
                                        X