Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Ułożenie cewek w zwrotnicy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ułożenie cewek w zwrotnicy

Znalazłem ciekawy temat - choć pewno wszyscy lub większość na forum o tym wiedzą. Są jednak osoby, które się na tym nie znają. Chodzi mi o ułożenie cewek w zwrotnicy (jeżeli mamy więcej niż 1 cewkę) i wpływ jaki na siebie mają. Jak nie trafiłem z tematem, bądź jest on zbędny proszę wywalić.

Co to tematu to ciekawy artykuł (krótki), ale pokazujący jaki wpływ na siebie mają 2 cewki w rożnych konfiguracjach. Oczywiście ma to później wpływ na charakterystyki (filtrację) głośników. Powiedzmy, że pomiary zrobione, zwrotnice zaprojektowane (optymalnie) i poskładane, a w wyniku następnego pomiaru wychodzi, że coś nie gra i poprawka. Ciekawy jestem jak forumowicze umieszczają cewki względem siebie.

http://loudspeaker.pl/ulozenie-cewek-zwrotnicy/

Temat znany myślę każdemu. Moim zdaniem żeby test był miarodajny i miał odzwierciedlenie w praktyce powinno się zrobić na dwóch miernikach każda cewka podpięta do osobnego.
    I dla różnego rodzajów cewek względem Siebie.
    Z innych przypadłości:

Ja np. zaobserwowałem że ( Tańsze ) cewki rdzeniowe najczęściej stosowane dla niskich częstotliwości bez większego znaczenia dla tego pasma jeśli są źle ustawione względem cewek powietrznych filtrujących głośniki średnio tonowe potrafią wpłynąć nie tylko na ich indukcyjność i pasmo głośnika ale także na wzrost zniekształceń Harmonicznych których prędzej nie było.
    Zmiany w większości przypadków są symboliczne ale są ...
    Niezaprzeczalnie jednak największy wpływ mają zmiany parametrów w torach równoległych filtrów

Skomentuj

jakiś czas temu znalazłem to u Troelsa
      http://www.troelsgravesen.dk/coils.htm

Skomentuj

Ale te cewki ustawione sa w szeregu
        A to np dotyczy filtra III rzadu

Dlaczego nikt nie sprawdził co dzieje sie w przypadku obu cewek gdy mamy np filtry II rzedu
        (Woofera i tweetera) ?

Czy nadal te roznice maja zastosowanie mimo innych gałęzi zwrotnicy
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
          Dlaczego nikt nie sprawdził co dzieje sie w przypadku obu cewek gdy mamy np filtry II rzedu
          (Woofera i tweetera) ?

Czy nadal te roznice maja zastosowanie mimo innych gałęzi zwrotnicy
          a masz pomysl jak to zmierzyc?

Skomentuj

Te pomiary są bez sensu.
            Sama zmiana parametrów cewki nie jest groźna - dużo istotniejsze jest "przekazywanie" energii między cewkami.

Dwie cewki będą na siebie działały jak uzwojenia w transformatorze - to może powodować - i powoduje dużo poważniejsze problemy.

Skomentuj

Racja, ale dla domowych zastosowań, człowiek przynajmniej zostaje poinformowany o bezpiecznych odległościach między nimi. Czyli wstępnie musi wystarczyć :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                a masz pomysl jak to zmierzyc?
                Nie mam :)

Ale zobacz jak sa ułożone wszystkie cewki w większości zwrotnic samochodowych (99
                Czy to oznacza, ze tam te problemy nie występują?
                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Tonsil od lat umieszczal cewke od wysokotonowki na cewce od niskotonowki i jakos nie bylo wiekszych problemow. Owszem pewien wplyw jest ale dosc pomijalny. Swiadomy konstruktor wie jak ukladac cewki wzgledem siebie a nieswiadomy zrobi wiecej bledow w samym projekcie zwrotki wiec ulozenie cewek juz niczego nie popsuje :)

Zgodze sie z tym ze pokazane pomiary sa bez sensu. Kazdy kto wie od czego zalezy indukcyjnosc moze latwo okreslic wzajemny wplyw dwoch cewek pracujacych razem. W zwrotnicy jednak wazne jest oddzialywanie cewki jednego filtru na cewka drugiego filtru a to zupelnie inna sprawa. A zmierzyc to mozna bardzo prosto. Jesli zblizymy cewke niskotonowca do cewki wysokotonowca to jeden sygnal przeniknie do drugiego. Poziom przenikania bedzie tak niski ze na charkach czestotliwosciowych nie wiele zobaczymy. A dokladne pomiary elektryczne ujawnia nawet zbieranie pol magnetycznych z otoczenia. Kiedys mielismy problem w monitorze aktywnym, wentylator chlodzacy koncowke sial na cewke filtra niskotonowego i bylo slychac w glosniku "wentylator".

Skomentuj

Czaruję...
                  X