Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

DAC USB do tableta

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

DAC USB do tableta

Witam, planuje wymienić radio samochodowe na tablet + wzmacniacz ale nie chcę używać wyjścia słuchawkowego ze względu na beznadziejną jakość dźwięku. Szukam jakiegoś DACa na USB który będzie działał bez problemów z androidem (na 99% Nexus 7).
    Budżet to jakieś 400 - 500 zł na DAC i wzmacniacz. Behringer UCA 222 da radę?
    Zostałoby jeszcze 300-400 na używany wzmacniacz - jakieś typy?

Pytanie w zasadzie nie jest o DAC'a tylko o to, który tablet może być hostem USB i będzie miał wsparcie dla kości konwertującej USB do I2S w DACu :)

- - - - - aktualizacja - - - - -

http://www.head-fi.org/t/627459/use-a-standard-usb-dac-with-a-nexus-7-step-by-step-guide

Skomentuj

Każdy z Windowsem :)

Skomentuj

O, a to dobry wiadomość. Od dłuższego czasu już szukam takiej informacji. Na androidzie jest problem. Niektóre samsungi mają wewnętrznego daca na wm8...cośtam i wtedy podobno obsługują takie urządzenia. Ale mi się jeszcze nie udało tak odpalić.

Skomentuj

Zdecydowałem się na Nexusa 7 dlatego że widziałem sporo projektów car audio z nim np. http://forum.xda-developers.com/show....php?t=2103183 (na dole pierwszego posta są linki do podobnych projektów).
          Wiadomo że działa, pytanie tylko co kupić w tym budżecie żeby uzyskać najlepszą jakość. Sugestie?

Skomentuj

Ja obecnie mam Nexus 7 2013 > usb i2s > i2s ak4399 narazie robie testy, raczej każde urządzenie na androidzie 4.4 i wyżej powinno działać usb audio.

Skomentuj

Dzięki za przykład ale czy ładowanie się w I2S jest naprawdę konieczne? W samochodzie i tak nie będzie "idealnych" warunków więc nie przesadzałbym z elementami, poza tym budżet mam trochę ograniczony. Chcę się zmieścić w 500 zł, wzmacniacz będzie miał tu pewnie większy wpływ na jakość. Układy na PCM 2704 dadzą radę czy lepiej się w to nie pchać?

Skomentuj

Co myślicie o takim połączeniu:
                - DAC na PCM2704 np http://allegro.pl/pcm2704-usb-s-pdif...105463124.html
                - wzmacniacz np. Rodek 4100A2 http://allegro.pl/rodek-r4100a2-i5108895477.html
                Można w tym budżecie coś innego wybrać?
                Używany SB X-Fi na USB będzie lepszym wyborem niż 2704 zakładając że android da rade go obsłużyć?

Skomentuj

Słuchajcie, takie rozwiązanie się pojawiło: Philips Aea2700
                  Cena cholernie atrakcyjna, obsługuje aptx po bluetooth i ma wyjście coax i optical. Nie wiem czy się nie skuszę.

Jakby do samochodu chcieć go użyć, to potrzeba mu zapewnić 9V, trzeba by pewnie jakiegoś staba załatwić coby zbił z 12-14 na 9. Są wersje tego urządzenia tylko z wyjściem liniowym i są tańsze (ok. 100zł)
                  Last edited by Micwoj; 03.03.2015, 09:56.

Skomentuj

Tu ,masz trochę taniej, też aptX obsługuje.
                    http://www.aliexpress.com/item/New-B...258488466.html

Skomentuj

czy rozwinął się jakoś projekt?
                      również zakupiłem Nexusa 7 do samochodu a teraz szukam daca...

Skomentuj

Nie rozwinął się. U mnie dalej stare radio w vectrze, bo nie będę nic z tym samochodem już robił, żonie do punta kupiłem radio z BT i głośnomówiącym i też zadowolona.
                        Ostatnio próbowałem różne daci z telefonami na androidzie (już działają od którejś tam wersji) ale pojawia się jitter w postaci potrzaskiwania od czasu do czasu. Widocznie zegary się niezbyt lubią. Zanim coś zaczniesz montować, to sprawdź czy też nie masz takich kwiatków.

Skomentuj

Generalnie z tymi DACami lepiej być ostrożnym, testowałem kartę dzwiękową USB na kilku telefonach z androidem i nie udało mi się uruchomić na żadnym z nich. Technicznie nie powinno być żadnego problemu przy tablecie z windowsem bo sterowniki są dostępne, ale trzeba pamiętać o sporym apetycie na baterię takich urządzeń (procesor x86) i długim czasie uruchamiania urządzenia (jeśli przy wyłączonym silniku tablet by się wyłączał.

Skomentuj

Próbowałem Amanero, nostromo3 z odbiornikiem bodaj CScośtam, i kartę na PCM2704. Ta ostatnia nie poszła, ma za mało prądu. Reszta ma swoje zasilanie (tylko odbiorniki usb są zasilane z usb)i działała. Ale tak, jak mówię, na dwóch telefonach z trzaskami. Tablet którego mam okazuje się że nie obsługuje OTG w ogóle. Rozwiązaniem może być aktywny hub usb z zasilaniem, ale nie próbowałem tego.

Skomentuj

Ja testowałem na hubie z zasilaniem i zwykłej karcie USB - SoundBlaster Live (więc może to było problemem).

Mi cały czas chodzi po głowie użycie RaspberryPi 2/3 w samochodzie, do tego można dokupić wyświetlacz 7" tylko trzeba to wszystko jakoś ładnie zamontować. Cały czas sobie obiecuje, że wrócę do tematu jak mi się uda pod fabryczne radio VW jakoś podłączyć zewnętrzne urządzenie.

Skomentuj

Zamieszczone przez Skoczek Zobacz posta
                                zwykłej karcie USB - SoundBlaster Live
                                To tylko do komputera, ze sterownikami itp. Potrzebujesz daca który obsługuje standard usbaudio 1 albo 2

Kolega ostatnio kupował do swojej avensis jakiś emulator zmieniarki z BT i zadowolony. Coś pod 300zł dał. Może tędy droga?

Skomentuj

Interesuje mnie dostęp do wyświetlania obrazu na ekranie i informacjach o kliknięciach na ekranie dotykowym - radio VW MIB II

Skomentuj

kazdy dac z usb 1,0 powinien działac bez problemu np pcm2704 itp.

Skomentuj

Czaruję...
                                    X