Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

zasilanie tl072

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

zasilanie tl072

robie sobie suba do samochodu i pojawił się problem jak zasilać układ tl072 powinien być zasilany symetrycznie ale w samochodzie jest pojedyńcze 12V jak zrobić żeby mieć napięcie symetryczne z elektroniką stoje raczej kiepsko

Kup se bracie przetworke z 12 na +-15V.Ja tak zrobiłem,tera czekam na pake.Jutro rzuce tu linka,jakieś 42zł + przesyłka.
    PZDR

Skomentuj

Oczywiscie układ można zasilać z pojedyńczego napięcia 12V. Ale to rozwiązanie dla bardziej zaawansowanych.
      Przetwornica to bardzo dobry pomysł tylko że drogi.

Skomentuj

Irek, właśnie,dlaczego Twój układ na pajaka śmiga a na płytce głupoty dostaje?Robi sie filtr wysokoprzepustowy.Sam se nie poradze.
        PZDR

[ Dodano: 2005-01-13, 12:52 ]
        Oto link do przetworki:
        http://www.tranzystor.pl/s191gid0.html

PZDR

Skomentuj

Ja proponuję zrobić przetwornicę -U na ICL7660, potrzebny tylko 1 lub 2 kondensatory, układ kosztuje 3 zł u Gembary, albo na NE555, 4 diodach i paru kondensatorach, ale więcej części; są jeszcze inne scalone przetwornice, np. Maxim ale nie wiem jak z ceną.

Skomentuj

irek, możesz dać jakiś schemat jak zasilać ten układ z pojedyńczego napięcia? aha przetwornica zasilająca końcówki mocy to twoja konstrukcja może z niej można coś wykombinować żeby miała jeszcze +- 12v

Skomentuj

Yeti, pogrzeb bo Irek juz zapodawał ten schemat.Nie męcz kolegi.
              PZDR

Skomentuj

dwa oprniki i dwie diody zenera i juz mamy +-12V. Gdzies mialem gifa z tym ale nie na tym kompie. Moze jutro znajde.
                ICL7660 czy inne odwracacz napiecia to nie najlepszy pomysl. Bo chodzi o to zeby odizolowac masy a te uklady tego nie zapewniaja.
                Zasilanie z pojedynczego napiecia tez gdzies mam gifa ze schematem filtra 20-100 dostosowanego do samochodu. Poszukam jutro.

Skomentuj

Wyręcze Cie Irek troszke :)
                  Tylko tak jak wspominałem,mnie w pajaku śmiga a na płytce nie chce :(
                  PZDR
                  Załączone pliki

Skomentuj

ok dzięki

Skomentuj

Musisz miec niekompatybilna plytke z zasilaniem pojedynczym :)

Skomentuj

Czaruję...
                      X