Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Prośba o projekt pcb

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wstaw do jakiegoś graficznego programu (z darmowych Inkscape), narysuj odcinki długości obu boków (to na wyższej warstwie, by było widać), wyskaluj do nich, pomocne też mogą być kreski z długościami takimi jak rastry elementów, to do dokładnego dopasowania.
    Jakość jest kiepska, potem niestety wypadałoby obrysować ścieżki, wyłączyć warstwę z obrazkiem i zapisać do PDF (w programie oczywiście zacząć od utworzenia dokumentu na formacie a4).

Skomentuj

Jakość jest wystarczająca do przekalkowania ścieżek, więc nie będę poprawiał. A jak zrobić takie podziałki w photoshopie?

Skomentuj

Nie wiem jak Ty ale ja bym jednak te ścieżki poprawił. Zmagałem się kiedyś z podobnym projektem i wszystko na nowo "pociągnąłem" w Corelu. Nie jest to może dobry strzał ale potem wrzuciłem do pdf'a i na drukarkę. Wyglądało to o wiele lepiej (termotransfer wyszedł bajecznie) niż u znajomego, który zrobił ten sam projekt bez przeróbki.

Skomentuj

Zamieszczone przez Amper6 Zobacz posta
          (termotransfer wyszedł bajecznie)
          Jak już wcześniej pisałem, nie robię termotransferu, ścieżki będą przekalkowane, gdyż nie mam w posiadaniu drukarki laserowej.
          Może poprawię jeszcze te ścieżki w Photoshopie

Skomentuj

Nie na temat...
            To chyba nie jest wielki problem do kogoś z laserówką podejść?

Skomentuj

Nie na temat...
              Problem się pojawia wtedy, kiedy nikt laserówki nie ma

@NATAN Faktycznie! No to chyba lepiej mi zrobić termotransfer.
              Last edited by RAZOR026; 06.04.2015, 11:38.

Skomentuj

Zamieszczone przez Amper6 Zobacz posta
                wszystko na nowo "pociągnąłem" w Corelu

To znaczy?

Bo póki co mi idzie słabo ta rekonstrukcja w PS
                Last edited by RAZOR026; 06.04.2015, 15:45.

Skomentuj

Na Twoim miejscu zrobiłbym sobie pady, do nich osobna warstwa i najpierw je powklejać, a potem już ścieżki ciągnąć.

Skomentuj

Czyli coś jak "połącz kropki"? Myślę nad czymś takim: dolna warstwa to PCB, a górna, którą będę poprawiał to będą ścieżki, potem tylko usunąć dolną warstwę i mamy replikę PCB

Skomentuj

Dokładnie to miałem na myśli, dla porządku pady bym dał na warstwie wyżej, poza tym gdybyś zrobił pady z dziurką, to po trawieniu się będzie fajnie wiercić.

Skomentuj

Dobra zrobiłem wszystko fajnie, teraz jak to przeskalować?

EDIT: Już sobie poradziłem, stworzyłem arkusz w photoshopie o wymiarach PCB i sobie dopasowałem, teraz jak to wrzucić do PDF-a, żeby na A4 nie wyszło za duże?
                        Czy do termotransferu nada się zwykły papier, czy muszę jakiś specjalny?
                        Last edited by RAZOR026; 06.04.2015, 20:02.

Skomentuj

w opcjach drukowanie wybierz drukowanie 1:1
                          co do papieru nie wiem :/

Skomentuj

Jesli dam 1:1 w opcjach drukowania, to mi wydrukuje na calej stronie, bo prasowanka jest dopasowana do calego obrazka, a tego nie chcę. Jak zapisać to do PDF-u, żeby zachować poprawny wymiar?

Skomentuj

Zainstaluj sobie PDF Creator. To taka wirtualna drukarka. Z wydruku z dowolnego programu wyprodukuje PDF-a.

Skomentuj

Jeśli byłby ktoś tak uprzejmy wydrukować i sprawdzić czy PCB zmieści się na laminacie 19,5x23,5cm to będę wdzięczny. http://www25.zippyshare.com/v/lfnVex9x/file.html

Skomentuj

Otwarłem to w Inkscape, wymiary 194,987x234,950mm, więc ok, przesuń tylko obrazek minimalnie w dół i w prawo, bo będzie problem z marginesami (przydałyby się też większe przerwy pomiędzy ścieżkami, bo się zleją).
                                  Last edited by ampli; 06.04.2015, 21:12.

Skomentuj

Ok, jesli wymiar sie zgadza to sobie wyśrodkuję, żeby się łatwiej prasowało
                                    Last edited by RAZOR026; 06.04.2015, 21:44.

Skomentuj

Zrobiłem termotransfer i wyszło bardzo dobrze(w 90. W najbliższym czasie poskładam i dam znać czy działa.

Skomentuj

Czaruję...
                                      X