Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacz na tip 142 / 147 Darlinkton 150w

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wzmacniacz na tip 142 / 147 Darlinkton 150w

Siemanko wszystkim.
    Buszując w internetach napotkałem się na wzmacniacz w układzie darlinktona na tranzystorach TIP 142 / 147

Jest to bardzo prosty układ ,chciałem go użyć do napędzania subwoofera ale nie wiem czy warto.
    Miał ktoś okazje zbudować tą końcówkę i czy ktokolwiek wie co nieco na temat owego układu?
    Jak z kontrolą basu ? Wszystkie opinie są pomocne :)

Nie lepiej jakieś TDA7294, jeśli chodzi o prostotę? Wątpie żeby ktoś to skladał, obrazek mi nie działa, tyle co tam widzę to roznicówka i końcówka, wątpie żeby to jakos zagrało.. polecam konstrukcje forumowe..

Skomentuj

kokoelloko: śmiejesz się - ja ten układ użyłem do konstrukcji zasilacza z napięciem czysto sinusoidalnym na wyjściu - można powiedzieć, że to taki analogowy falownik :-) Wzmak daje na wyjściu napięcie, które jest powielane przez transformator i mogę zasilać nieduży odbiornik napięciem ok. 230C AC. W urządzeniu mam 3 takie wzmacniacze, sterowane z generatora 3-fazowego, częstotliwość przebiegów 50Hz. Do typowego audio tego schematu nie wykorzystywałem.

Skomentuj

SowaZ - posiadam juz TDA 7294 ale chciałbym użyć czegoś lepszego niż scalak ,mostek też odpada bo przetwornik który będzie zasilany ma 150w 4R ,myślałem o czymś na mosfetach ale ta konstrukcja kusi prostota i niską ceną wykonania ale jeśli ma być do bani to dziękuje postoje :)
        Co byście polecili typowo to suba z dobrą kontrolą basu nie zbyt skomplikowanego o mocy 150 - 200 wat sin? może coś na mosfetach ?
        Last edited by kokoelloko; 10.03.2015, 20:35.

Skomentuj

Powoli wyłania się bg7 w wersji finalnej, Borys pisał ze już się lutuje, tu jest temat:

http://diyaudio.pl/showthread.php/23...ie-parki/page4

Nie słuchałem ale myślę, że spokojnie zagra, wreszcie to jeden z naszych najlepszych konstruktorów :)

Do tego masz możliwość odłożenia tranów, przez co możesz zwiększyć zasilanie lub podłączyć głośnik o małej imp. Do tego byłbyś jedną z pierwszych osób które go zrobiły :)

Skomentuj

Jestem za :) tylko czy jest juz finalna wersja? aktualnie posiadam bg7 4.2 niestety v4.3 z pliku eagle mi nie działają:(

Skomentuj

aktualizacja sie kłania Nie jestem pewien czy to zagra lepiej od tda ..

Skomentuj

Zamieszczone przez kokoelloko Zobacz posta
                Jest to bardzo prosty układ ,chciałem go użyć do napędzania subwoofera ale nie wiem czy warto.
                Rozumiem ze to dowcip?
                To nie jest zaden schemat wzmacniacza tylko obrazek pokazujacy ogolny zarys topologi prostego wzmacniacza mocy.
                To tak samo jakbys stwierdził ze to jest samochód i chciałbys go zbudowac i pytasz jak bedzie jezdził i jak sie wkreca na obroty.

Skomentuj

Czaruję...
                X