Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Sposób na "ruskie" radio

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Sposób na "ruskie" radio

Witam, mam dosyć nurtujący problem, mianowicie w godzinach późnego wieczoru gdy na wejście mojego wzmacniacza (symasym) nie jest nic podane, to słychać rosyjskie radio :) Co dziwniejsze jest je lepiej słychać po dotknięciu radiatora, który nie jest nigdzie podłączony. Kable sygnałowe nieekranowane, na razie brak obudowy. Czy umasienie radiatora coś da? I jak to zrobić, jeżeli między aluminium a miedzią tworzy się 1.5V bariery?

Ale jak słychać ? tylko trzeszczy czy lecą mandarynki ?
    Last edited by _NATAN_5064; 13.03.2015, 21:19.

Skomentuj

Szum, z lekka mandarynki, ogólnie spory syf. Samo dotykanie radiatora słychać, nawet podczas słuchania.
      Last edited by SowaZ; 13.03.2015, 21:20.

Skomentuj

Jeśli masz potencjał na radiatorze względem masy (?) to coś musi być nie tak z izolacją radiatora, jakiś odcięty drucik ? na obu kanałach to samo?

Skomentuj

właśnie sprawdzałem i jest 0 względem masy, To jest mono, podkładki mikowe, nie przebite rzecz jasna

Skomentuj

Myślę że problem to brak uziemionej metalowej obudowy która by zabezpieczała przed łapaniem takiego syfu z eteru druga sprawa to nie ekranowane przewody sygnałowe , w pewnych warunkach mogą działać jako antena .

Skomentuj

Zamieszczone przez SowaZ Zobacz posta
              na razie brak obudowy
              Czytaj :)

Dobra, problem po części rozwiązał, zawiniły długie kable sygnałowe, po ich skróceniu, szum był znacznie mniejszy, teraz gdy dotknę palcem masy to nic nie słychać, dosłownie nic :) Zatem gdy tylko dorwę jakąś obudowę to połączę ją z masą i powinno być ok. Zobaczymy wieczorem, jak coś to sor w technikum kiedyś mówił mi o magicznym kondzie 100pF na wejście-masa

Skomentuj

Okej, znalazłem chwile by znów zająć się wzmacniaczem, dorzuciłem kondensator 100pF na wejście i szum zniknął, nawet z 3 metrowym kablem sygnałowym :)

Skomentuj

Czaruję...
                X