Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wybór optymalnego źródła

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wybór optymalnego źródła

Wczoraj umarł mój odtwarzacz cd i teraz rozmyślam nad kupnem kolejnego aczkolwiek mam kilka wątpliwości.

Mianowicie, czy na dzień dzisiejszy nie lepiej już w moim przypadku gdy posiadam sporo płyt, zgrać to wszystko na kompa i zakupić daca powiedzmy do 400-500 zł i przerzucić się na pliki ?

Czy taka zmiana zaowocuje czymś pozytywnym ? Odtwarzacz cd to dla mnie wygoda ale jakość ponad wszystko, więc z przerzuceniem się na pliki nie byłoby problemu.

Co na dzień dzisiejszy daje większe możliwości za małą cenę ? Chętnie się dowiem bo jestem troszkę do tyłu w tym temacie Propozycje cd jak i daców mile widziane

Z dacami jak z cd, trzeba posłuchać, ja od siebie ci powiem że jestem zadowolony z tego jak zlikwidowalem regał z 700cd i wszystko na dysk poszło

Skomentuj

Może nie jest to związane bezpośrednio z tematem wątku, ale po sieci grasuje nowy wirusek. Wciągacie go z poczty bądź ch*s jeden wie skąd indziej i siedzi sobie w tle, aż pewnego dnia po włączeniu PC dostajecie piękny komunikat, że dane są zaszyfrowane i "ktoś" je odszyfruje po wpłaceniu 6 000zł na jakieś konto (oczywiście nikt czegoś takiego nigdy nie zrobi). Dane są tak ciężkie do odszyfrowania, że nic się w zasadzie nie da z tym zrobić. Oczywiście dysk można sformatować i postawić system od nowa, ale dane...

W pracy spotykam się z wieloma komputerami i dysk twardy nie jest najpewniejszym miejscem na przechowywanie ważnych danych. Tzn chodzi mi o to, że nie można polegać na jednym dysku twardym. Warto jest zrobić sobie backup na inny dysk. Są też inne fajne opcje, np serwerki do użytku domowego, gdzie na start pakujemy 2 dyski i robimy macierz RAID 1 (na 2 dyskach twardych zapisują się te same dane. W przypadku awarii jednego z nich wciąż mamy drugi dysk z tymi samymi danymi), ale to już nieco droższa opcja. Mimo wszystko wydaje mi się, że dla zwykłego użytkownika wystarczy zwykły dysk przenośny, a to koszt około 250zł za 1TB przestrzeni. Sam się przymierzam do takiego zakupu, bo nie chcę wszystkiego stracić.

Pozdro

Skomentuj

Widzę specjalista

1. Uruchamiasz komputer w trybie awaryjnym
        2. Pobierasz program combofix(cos w rodzaju ostatecznego antywirusa :))
        3. Uruchamiasz
        4. Czekasz
        5. Masz czysty komputer od jakichś pierdół stworzonych przez zapalonych informatyków z technikum

Jak nie chcez się bawić to podłączasz dysk do innego komputera w którym jest inny dysk z systemem, i zgrywasz na pendrive czy dysk przenośny (dziś bardzo wygodne rozwiązanie) muzykę, czy inne dane.

Skomentuj

Najepiej zainwestowac w najlepszy z mozliwych odtwarzaczy z dostepnym laserem ewentualnie tani cd z dostepnym laserem i DAC, ale znow za 500zl cudów nie bedzie z dedykowanych DAC'ow wiec ja polecam kupic mechanicznie uszkodzony DAT Sony, np Sony DTC 57ES
          Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Jak ktoś dane trzyma w jednym miejscu to jest niezły hardcore, przecież to oczywiste że trzeba mieć kopie bezpieczeństwa

Skomentuj

Zamieszczone przez Leito Zobacz posta
              p serwerki do użytku domowego, gdzie na start pakujemy 2 dyski i robimy macierz RAID 1
              Przerobiłem ze 4 lata temu ze 4 modele w cenach 500-600zł i h... żaden w rzeczywistości sobie nie radził z raidem. Za działający trzeba dać ze 2kzł. Chyba że pojawiło się coś działającego na rynku.

Skomentuj

Zamieszczone przez SowaZ Zobacz posta
                Widzę specjalista

1. Uruchamiasz komputer w trybie awaryjnym
                2. Pobierasz program combofix(cos w rodzaju ostatecznego antywirusa :))
                3. Uruchamiasz
                4. Czekasz
                5. Masz czysty komputer od jakichś pierdół stworzonych przez zapalonych informatyków z technikum

Jak nie chcez się bawić to podłączasz dysk do innego komputera w którym jest inny dysk z systemem, i zgrywasz na pendrive czy dysk przenośny (dziś bardzo wygodne rozwiązanie) muzykę, czy inne dane.
                Widzę, że kolejny specjalista Miał ktoś od Ciebie tego wirusa? O ile się nie mylę chodzi o wirusa, który po wejściu w SPAM i pobraniu jakiegoś pliku (nie wiem dokładnie czego) zamienia większość plików od worda i inne na jakiś gówniany format/kodowanie. Którego tak "o" sobie nie zmienisz i nie naprawisz. Na razie nie widziałem sposobu na odratowanie takich danych.

Zamiast combofixa polecam AdwCleaner + Malwarebytes Anti-Malware
                http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Im więcej czytam tym mniej wiem, a już po lekturze na ałdiostereło to kompletnie nie wiem co i jak, jakieś tuningi itp.

Na chwilę obecną słucham na kompie przez starą kartę dźwiękową, do cd nie ma porównania i pod względem dźwięku i wygody, wszystko na plus dla odtwarzacza.

Jeszcze takie pytanie, czy jakiś nowy zewnętrzny dac będzie działał bezproblemowo jeśli podłącze go do tabeta i będę streamował np. ze Spotify lub Wimp ?

Skomentuj

Ostatnio była dyskusja, wyszło że rzadko który tablet z androidem da radę, ale podobno wszystkie na windowsie. Ale moim zdaniem trzeba sprawdzać konkretny dac z konkretnym tabletem.
                    Tjuningy to nie to forum Zasadniczo jakość dźwięku ze źródła jakim jest komputer zależy od daca (poza sytuacjami gdy coś pracuje nieprawidłowo i szumi/trzeszczy/brumi/wcale nie gra).
                    Za to sporo osób tu ma do kompa emu 204/404 i sobie chwali, bo i posłuchać się da i pomiary zrobić :) Ale to raczej z tabletem nie zapracuje.

Skomentuj

I tu mam problem bo komputer jest z mojego punktu niepraktyczny...
                      Także pewnie padnie na cd ale czy jakieś konkretne modele są godne uwagi czy w tej cenie brać co popadnie ?
                      Chyba, że cd + dac oddzielnie przyniesie więcej korzyści czy to na granicy placebo ?

Skomentuj

Jestem w podobnej sytuacji - szukam jakiegoś DAC'a ale zależy mi na wejściach cyfrowych - najlepiej 2xtoslink i USB - COAX niekoniecznie Mile widziany też wzmacniacz słuchawkowy - chociaż też niekoniecznie :p

Fajnie jakby to był DAC na porządnej kości - w większości siedzi PCM 1795 :mellow:

Taki Denon np - http://audio.com.pl/testy/denon-da-300-usb:25 - fajnie wyposażony ale opinie różne :p

Skomentuj

Synology + EMU 0202 - dobre dźwiękowo EMU i do tego player sterowany z aplikacji mobilnej, cała muza na dysku, może być w RAIDzie (ale wtedy trzeba kupić Synology dwu zatokowe). No i przyda się też do backupu, własnej chmury itp rzeczy.
                          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

To jest ciekawe:
                            Huawei MediaQ m310 (http://consumer.huawei.com/en/home-m...es/m310-en.htm)

Optyczne wyjście ma. Ciekawe jak z jakością

Skomentuj

Doszedłem do takiego rozwiązania:

Przejście na pliki flac, dysk mam 1TB zewnętrzny, dysk do TV który odtwarza flaci,
                              sygnał cyfrowo oczywiście do daca (dwa typy czyli Emu 0404 lub Behringer SRC 2496).
                              Dobry pomysł czy można lepiej w tak niskiej kwocie ?
                              Sterowanie z tableta, wszystko na dysku i jakość powinna być ok bo TV nie zdegraduje nic jak będzie szło po optyku lub koaksjalu ?

Skomentuj

TV będziesz musiał mieć włączony cały czas. No i obsługa plików w tv może nie być zbyt wygodna. Zależy od softu w tv. Jakość powinna być OK.

Skomentuj

Tabletem/telefonem fajnie się śmiga, jednym programem obsługa plików, wzmacniacza itp bez kilku pilotów. Minusem będzie to, że będę musiał zacząć zgrywać płyty

Skomentuj

Czaruję...
                                  X