Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Ładowarka do 6-cio Voltowych akumulatorów.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ładowarka do 6-cio Voltowych akumulatorów.

Cześć, potrzebuję schematu prostej ładowarki(czyt. mało elementów), którą będę mógł sobie naładować akumulatorki 6V. Mam układ LM317T, którego mogę użyć i zasilacz od keyboardu (na nim jest napisane 12V/2A, lecz jest on niestabilizowany i daje 18V). Będę wdzięczny za pomoc

Jakie to są kolego akumulatorki? Chodzi mi o tym i pojemność.

Skomentuj

10 AH kwasowy i zelowe 4ah, chciałbym, żeby dało się w prosty sposób zmienić natężenie prądu do typu i pojemności aku
      Last edited by RAZOR026; 26.03.2015, 11:50.

Skomentuj

http://www.elektroda.pl/rtvforum/top...2.html#1375665

Mam, używam z powodzeniem od 7 lat jako regulowanego zasilacza do różnych układów, a także do ładowania specyficznych akumulatorków. Tanie i proste do zrobienia. Do ładowania akumulatora w motocyklu mam tylko osobne urządzenie, zrobione z zasilacza do faxu bodajże (18V 1A miał), z dołożonym lm317 jako regulacją napięcia. Ustawione na twardo 14,4V, bez regulacji ani żadnych innych dodatków. Prąd jest ograniczony możliwościami transformatora, a przy naładowaniu do 14,4 sam spada do malutkich wartości (taki urok akumulatorów). Też z powodzeniem używam ze dwa lata, ładuję jeden żelowy jako awaryjny (stoi sobie i od czasu do czasu zasila żarówkę), i normalne kwasiaki motocyklowe. Największy jaki ładowałem miał 13Ah, mój ma 10Ah, więc w teorii 1A jest w sam raz.

Skomentuj

Tymi PR-kami mogę sobię regulować napięcie i natężenie? Można prosić o PCB?

Skomentuj

Dokładnie - jednym regulujesz napięcie, drugim natężenie. Kolego PCB to ja już dawno nie mam, ale swoje miałem plan ulepszyć w niedługim czasie. Dzisiaj wieczorem siądę i zrobię.

Skomentuj

OK, dzięki za fatygę

Skomentuj

Zrobione. W drugim pliku są wartości elementów. Rezystor opisany jako 1/5W to rezystor 1ohm 5W

Prasowanka:
                p1.pdf
                Rozmieszczenie elementów:
                p2.pdf

Skomentuj

Dzięki wielkie.

Skomentuj

Czaruję...
                  X