Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Reklamówka lamp.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Reklamówka lamp.

Cześć Wam :) Dostałem reklamówkę wyładowaną lampami różnego typu. Niestety nie mam pojęcia o ogólnym oznakowaniu lamp i zwracam się do Was z prośbą o przejrzenie zawartości reklamówki i nakierowanie co nadaje się do użytku a co niespecjalnie. 10 lamp ma całkowicie zdarte napisy, ale znalazłem też pary:

2 pary EL84
    2 pary PL36 (dość duże około 10cm wys.)
    para ECC83
    para EH90
    para PCC88
    para PC92
    para EEF80

pojedyncze sztuki: EF184, PCC85, ECC85, ECL80, PCC84, EZ80, ECH84, 6Z31, PCF801, Z6823, ECH87, EF80, PCF82, ECL86, PCL86, EY88, PY88, PL500, PL504

Będę wdzięczny za podpowiedzi co można z tym zrobić. Nie oczekuje niesamowitych brzmień - ma to służyć praktyce i nauce. Pozdrawiam :)

Na wstępie mogę powiedzieć, że jesteś szczęściarzem :)
    Mnóstwo z tych lamp jest użyteczna, na szybko - z czterech El84 można zrobić całkiem porządny wzmacniacz stereo. Szukaj pod hasłem "push pull".
    Na tym forum niewiele się mówi o lampach, więcej info dostaniesz na triodzie, jest też fajna grupa na Facebooku.

Inna kwestia to zużycie tych lamp, w jakim są stanie.

Należy też pamiętać, że główny koszt budowy wzmacniacza lampowego to transformatory. Do tego jeszcze podstawki... :)

Skomentuj

Lampy na pewno nie są pierwszej młodości. Pochodzą z warsztatu prowadzonego kiedyś przez dziadka mojego kolegi - podobno wszystkie są sprawne, jednakże nie specjalnie wiem jak to sprawdzić. Część ma przebarwione szkło (zrobił się taki szary lustrzany nalot na kilku). Większość ma czyste szkło i delikatnie powykrzywiane nóżki ale to chyba nie kłopot. Holgin - jesteś w stanie wymienić więcej lamp z wyżej wymienionych, na które mam zwrócić szczególną uwagę? Moje "doświadczenie" z lampami kończy się na kopii bufora ze skarabo.net, ale być może wnet troszkę się to zmieni :)

Skomentuj

No to muszę Cię rozczarować ponieważ paradoksalnie ten "nalot" to getter który oznacza szczelność lampy a co za tym idzie jej sprawność pod tym kątem. Tam gdzie jest czyste szkło lampy straciły próżnię i getter znikł wyniku reakcji z powietrzem.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Getter

Skomentuj

Zamieszczone przez David853 Zobacz posta
          2 pary EL84
          2 pary PL36 (dość duże około 10cm wys.)
          para ECC83
          para EH90
          para PCC88
          para PC92
          para EEF80

pojedyncze sztuki: EF184, PCC85, ECC85, ECL80, PCC84, EZ80, ECH84, 6Z31, PCF801, Z6823, ECH87, EF80, PCF82, ECL86, PCL86, EY88, PY88, PL500, PL504
          EL84 końcówka mocy do audio, w układzie przeciwsobnym (push-pull) do 17W można wyciągnąć na kanał.
          PL36 też pentoda mocy, ale raczej widziałem we wzmacniaczach gitarowych, jako końcówka.
          ECC83 podwójna trioda do audio, jako preamp lub driver
          EH90 telewizyjna lub radiowa lampa, do audio nie nadaję się
          PCC88 jak najbardziej do audio podwójna trioda
          PC92 trioda wcz raczej do audio małoprzydatna
          EEF80 taka lampa nie istnieje, (chyba) to jest EBF80 jest to lampa do radia
          EF184 też lampa telewizyjna lub radiowa
          PCC85 podwójna trioda, od biedy do audio się nadaje
          ECC85 to samo tylko ma inne żarzenie
          ECL80 trioda-pentoda w jednym, nadaje sie do audio
          PCC84 podwójna trioda do wcz do 220MHz, desperaci jednak potrafią na tym sklecić wzmacniacz
          EZ80;EY88Y88;6Z31 lampy prostownicze, diody lampowe
          ECH84 lampa radiowa
          PCF801 telewizyjna
          Z6823 pojęcia nie mam
          ECH87 też nie wiem, na pewno radiowa
          EF80 pentoda telewizyjna
          PCF82 trioda-pentoda telewizyjna
          ECL86 trioda-pentoda końcówka mocy (ok 4W) do audio
          PCL86 to samo tylko inne żarzenie
          PL500 i PL504 nadają się jako końcówka mocy do audio

Szary lustrzany nalot to się getter nazywa, jest to warstwa naparowana od środka, i służy jako pochłaniacz gazów. Bardzo dobrze że tam jest.
          Mocno zużyte lampy są okopcone od wewnątrz, to już powód do zmartwienia, a jak ten lustrzany nalot się zmieni na biały, to znaczy, że lampa się rozhermetyzowała, jest do wyrzucenia.
          Prostując nieuważnie tych powykrzywianych nóżek łatwo można rozhermetyzować lamp.
          Tu jest strona do katalogów lamp:
          http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/frank/index.html

Skomentuj

Bardzo dziękuje za obszerną i konkretną odpowiedź :) Ten lustrzany nalot jest tylko na kilku lampach - głównie tych, na których napisy się starły. Widzę, że czeka mnie bardzo długa droga... Od czego polecacie zacząć ? Z lamp mam za sobą tylko kopie bufora ze skarabo.net, więc "doświadczenie" bliskie zero.. Btw kupując parę E88CC miły Pan z allegro sprezentował mnie całą paczką lamp (ecc88, para e88cc, para ecc82 i jeszcze jakieś dwie) + pudło kondensatorów na 400V + transformatorek, więc jakieś zaplecze na start (chyba) mam.

Skomentuj

macska wyczerpałeś chyba temat, szacun :)

Skomentuj

Czaruję...
              X