Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Żarzenie lamp ;)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Żarzenie lamp ;)

Witam, mam problem z żarzeniem lamp, mianowicie, posiadam lampę pcc88 (odpowiednik ecc88 i napięciu żarzenia 7V) Grzałkę zasilam stabilizatorem lm317, ustawiony na 7V, sprawdzając ją na zimno ohmomierzem pokazuje 3.7Ohm. Czyli podczas załączania grzałka pobiera prawie 1.9A prądu. Stabilizator po minucie grzania parzy, mimo przykręconej miedzianej blachy. Za cholerę nie mam pomysłu jak to rozwiązać, da rade obejść się bez dodatkowego odczepu 7V na trafie? Ktoś ma z tym jakieś doświadczenie?

W/g katalogu lampa potzebuje na żarzenie 7,6V pobierając przy tym 0,3A. W przypadku lamp "telewizyjnych" (seria P..), napięcie ma mniejsze znaczenie, ważny jest prąd.
    Też nie ma znaczenia jaką grzałka ma rezystancję na zimno, chyba że zerową
    Zrób prosty pomiar i będzie wiadomo co jest grane.
    Zmierz napięcie po minucie grzania, czy jest 7V?
    Jeżeli tak, to zmierz jaki płynie prąd. Po minucie powinno się wszystko ustabilizować i miernik pokazać 0,3A.
    Nie napisałeś jeszcze jakie jest napiecie na wejściu stabilizatora?
    Jak tam jest np 18V DC, a ty z tego robisz 7V, to się nie dziw że sie grzeje, 18-7=11V x 0,3A=3,3W idzie w powietrze w postaci ciepła.

Skomentuj

Zamieszczone przez SowaZ Zobacz posta
      Witam, mam problem z żarzeniem lamp, mianowicie, posiadam lampę pcc88 (odpowiednik ecc88 i napięciu żarzenia 7V) Grzałkę zasilam stabilizatorem lm317, ustawiony na 7V, sprawdzając ją na zimno ohmomierzem pokazuje 3.7Ohm. Czyli podczas załączania grzałka pobiera prawie 1.9A prądu. Stabilizator po minucie grzania parzy, mimo przykręconej miedzianej blachy. Za cholerę nie mam pomysłu jak to rozwiązać, da rade obejść się bez dodatkowego odczepu 7V na trafie? Ktoś ma z tym jakieś doświadczenie?
      Zawsze możesz zakupić odpowiednio małe trafo tylko na żarzenie lamp. Na kurdupla w obudowie miejsce zawsze się znajdzie a i to żarzenie prądem stałym to też przerost formy nad treścią.

Skomentuj

Amper6 widzę że jesteś ekspertem, wyjaśnij mi proszę w czym twoja wypowiedź pomogła

Zamieszczone przez Amper6 Zobacz posta
        Zawsze możesz zakupić odpowiednio małe trafo tylko na żarzenie lamp.
        jeżeli lampa jest uszkodzona i żarzenie pobiera dużo więcej prądu niż powinna?

... a i to żarzenie prądem stałym to też przerost formy nad treścią.
        Nie jest przerost formy nad treścią, szczególnie jak to jest przedwzmacniacz.

Skomentuj

A źródło pradowe na lm nie pomoże?

Skomentuj

Myślę, że jedynym problemem jest zbyt duże napięcie wejściowe, tak jak napisał macska. Stabilizatory wszystko ponad to, co jest na wyjściu, zamieniają w ciepło. Przerobiłem podobny "problem", to że radiator jest gorący wcale nie znaczy że jest źle, możesz najwyżej dać większy, byleby T nie przekroczyła bezpiecznej granicy.

To że na zimno masz 3.7Ohm to zupełnie normalne, moja PCC ma np. 3.4Ohm, włókna grzałki osiągają "nominalną" rezystancje dopiero po nagrzaniu. Zmierz sobie dowolną żarówkę w domu na zimno.

Skomentuj

Zamieszczone przez macska Zobacz posta
              Amper6 widzę że jesteś ekspertem, wyjaśnij mi proszę w czym twoja wypowiedź pomogła
              jeżeli lampa jest uszkodzona i żarzenie pobiera dużo więcej prądu niż powinna?
              Nie jest przerost formy nad treścią, szczególnie jak to jest przedwzmacniacz.
              Żaden ze mnie ekspert. Stabilizacja i żarzenie prądem stałym to pozbycie się przydźwięku sieciowego a w przypadku lamp bezpośrednio żarzonych (napięciem stabilizowanym) powstaje różnica potencjałów między końcówkami katody co prowadzi do nierównomiernego ich zużycia. Z drugiej strony lampa lepiej znosi wahania napięcia z sieci. Jednak w przypadku telewizyjnej PCC88 nie jest to jakiś większy problem. Typowa śmieciowa duotrioda dostępna za kilka złotych na znanym portalu aukcyjnym.

Skomentuj

Stabilizacja i żarzenie prądem stałym to pozbycie się przydźwięku sieciowego a w przypadku lamp bezpośrednio żarzonych (napięciem stabilizowanym) powstaje różnica potencjałów między końcówkami katody co prowadzi do nierównomiernego ich zużycia.
                Przeczytałem kilka razy, ale dalej nie wiem, dlaczego to napisałeś?
                Co to ma wspólnego z lampą PCC88?

Jednak w przypadku telewizyjnej PCC88 nie jest to jakiś większy problem. Typowa śmieciowa duotrioda
                Co to za definicja "śmieciowa duotrioda"?
                Lampa to lampa.
                Powtórze jeszcze raz, jeżeli będzie to preamp, wzmacniacz mikrofonowy lub przedwzmacniacz RIAA, to jak najbardziej jest na miejscu prostowanie ew. stabilizacja żarzenia.

Skomentuj

Na wejściu stabka mam ok 16.5V. Trochę poczytałem na ten temat i ludzie piszą że trzeba dać duży kondensator na wyjście (min. 4700uF) ja nie mam żadnego.. Później napisze co i jak
                  Last edited by SowaZ; 02.04.2015, 13:39.

Skomentuj

Stabilizator będzie się grzał przy 16.5V napięcia .
                    Załóż radiator na LM odpowiedni do strat mocy .

Skomentuj

Radiator od chipsetu wystarczy?

Coś takiego:

Skomentuj

Ostatni raz w tym wątku, bo dyskusja przypomina sypaniem grochem o ścianę.
                        16,5V - 7V = 9,5V
                        9,5V x 0,3A = 2,85W to jest moc którego stabilizator przerabia na ciepło.
                        Lampa PCC88 do żarzenia potrzebuje (7V x 0,3A = 2,1W) mniej powera niż stabilizator zamienia na temperature.
                        W przypadku radiatorów porządny dystrybutor (niestety TME do nich nie należy) podaje podstawowy parametr "Rezystancja cieplna"

http://pl.farnell.com/webapp/wcs/sto...rue&sf=502,723

Na podstawie tego, znając moc będzie można dobrać radiator.
                        Opierając się o zdjęcia radiatora niewiele osób jest wstanie ci powiedzieć czy to się nadaje, nie znajac choćby takich posdtawowych parametrów jak wymiary.

Skomentuj

Nie spinaj tak. Temat inaczej by wyglądał jakbym miał sprawny amperomierz. Sory że nie napisałem wcześniej. Dobra to właściwie tyle w temacie, dzięki wszystkim za odpowiedź :) Jak tylko przyjdzie sprawny amperomierz to napisze przy jakim napięciu grzałka utrzymuje 300mA, z tego co czytałem niektórym nawet udało się to przy 6.3V.. Także trochę zgłupiałem :)

Skomentuj

To może obniż napięcie przed lm za pomocą rezystora. Dodatkowa korzyść, to łatwe mierzenie prądu pobieranego przez lampę.

Skomentuj

Mimo tego że na radiatorze jest ok 60st. to wszystko jest ok. Prąd nie wynosi nigdy 1.9A maksymalnie przy włączaniu ok 0.5A-0.4A i szybko spada do 300mA i tak zostaje przy 7V. Jak włożyłem ecc82 i żarnik ustawiłem na 12.6V radiator był ledwo co ciepły.. Myślę że lm na grzałce jest bardzo wygodny. Zmieniam PRkiem napięcie i wpinam lampę, tyle :)

Skomentuj

Zamieszczone przez mirfak Zobacz posta
                                To może obniż napięcie przed lm za pomocą rezystora.
                                To nie wiele da bo ilosc ciepla do wytracenia nadal zostanie taka sama tylko podzieli sie na rezystor i stabilizator.

Najbardziej efektywne rozwiazanie to stabilizator impulsowy. Niestety ze wzgledu na duzy prad startowy musi on byc na duzo wiekszy prad niz normalny prad w czasie ustalonym.

Skomentuj

Sprawdź proponowane rozwiązanie ze źródłem prądowym na LM317, wtedy problem z przegrzewaniem radiatora przy zimnym żarniku powinien się zmniejszyć.
                                  Lampy z serii P jak mają mieć odpowiedni prąd żarzenia i tyle.
                                  A straty mocy, powinien ogarnąć spokojnie nieduży radiatorek.
                                  Parę watów jak poleci w ciepło to nie tragedia, a ładowanie impulsowych stabilizatorów do lampy za 5zł, to trochę przerost formy nad treścią.
                                  Jak lampowe to ma grzać :]

Skomentuj

Okej panowie, ten temat to już nie problem. Dodałem radiator, mimo że również jest gorący to myślę, że wystarczy, w przyszłości preamp będzie pracował z lampą ecc82 o napięciu żarzenia 12.6V, wtedy praktycznie nie potrzeba radiatora :)

Mogłem się bawić z rezystorem na grzałce, ale nie miałem możliwości dobierania, a pod ręką znalazł się stabilizator, bez niego nie miałbym możliwości regulacji..

Teraz mam inny problem:

http://diyaudio.pl/showthread.php/25...zedwzmak-znowu

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
                                      Usunąłem spam brencika skoro nie kwapi się do przedstawienia swojego rozwiązania. Następny spam bez wygasającego postu będzie nagradzany ostrzeżeniem.

Skomentuj

Czaruję...
                                      X