Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaka obudowa do gds 30/30 (combo gitarowe) i jaka końcówka

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jaka obudowa do gds 30/30 (combo gitarowe) i jaka końcówka

W tej chwili mam małe combo kustoma i szczerze mówiąc brzmi to mocno przeciętnie. Jako że mam 2szt. gds 30/30 postanowiłem zrobić na nich jakiś piecyk (oczywiście tubkę w nich zastąpię kopułką) . Myślę nad wykorzystaniem 1 szt. gds-a (tylko do grania w domu, więc 1 powinien wystarczyć). Jaką zrobić paczkę na 1szt. gds-a? Myślałem o standardowych jak na combo 35-40 litrach i zamknięta lub w 1/3 otwarta obudowa. Mam również zalegające trafo 42-0-42v ze starego nrd-owskiego wzmacniacza (120va, ale szczerze wygląda jak dzisiejsze trafo 200-250va). Jaką końcówkę zrobić do tego zależy mi, na prostocie tej końcówki, ma to być budżetowy projekt i myślałem o scalaku, ale nie mogłem znaleźć żadnych na takie napięcie (trafo ma sporo za wysokie napięcie a nie chce grzebać w uzwojeniach). Jeśli chodzi o przedwzmacniacz to myślałem o czymś takim http://www.instructables.com/id/Portable-Guitar-Preamp/ (jak dla mnie na początek wystarczy), a mam jeszcze efekt ibaneza więc możliwości ustawienia brzmienia będę miał wystarczające. Mam w domu parkę 2n3055, więc myślałem o końcówce z radmora 5102 (ale nie wiem czy 2n3055 i sama końcówka wytrzymają to napięcie. Jeśli by nie wytrzymały to mam 2n3772)). Jak widać chce to zrobić po kosztach, jako że się dopiero uczę grać, ale na tym kustomie...szczerze ciężko mi będzie.
    Last edited by Oskar29; 03.04.2015, 19:53.

Do gitarki raczej przydałoby się coś stabilnego, przy tym zasilaczu to już solidna moc poleci (zależy jeszcze jaka będzie wypadkowa impedancja), nie myśl o takich zabytkach, tylko się narobisz z wierceniem, na wyjście 2SC5200/A1943.

Jak nie masz za bardzo doświadczenia, to pomyśl o gotowym module na IRS2092, tanie toto i ma w sobie zabezpieczenia.

Skomentuj

Nie mam problemu ze zlozeniem i uruchomieniem wzmacniacza jesli jest do niego plytka pcb. Radiatory do to3 mam gotowe takze potrzebuje tylko jakiegoś pomysłu co do końcówki. Nie przekreslaj zabytkow:-P. Potrafi to lepiej zagrac od nowych końcówek.
      Last edited by Oskar29; 04.04.2015, 13:04.

Skomentuj

2N3055 to możesz sobie zasilić góra 2x40V, jak już koniecznie chcesz w TO3, to szukaj chociaż komplementarnych, to trafo po wyprostowaniu i filtracji da jakieś 2x59V, podejrzewam, że tańszych tranów niż wspomniane Toshiby o takich parametrach nie znajdziesz.

Co do gotowych projektów, jest tego sporo, musisz poszukać po forach i zadecydować.
        Last edited by ampli; 04.04.2015, 16:07.

Skomentuj

ja złożyłem na parze 2N3055 wzmacniacz na pojedyncze napiecie zasilania, moc ok. 20W RMS/8Ohm (tak jest w projekcie)
          http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1864566.html psze bardzo

mozesz tez zlozyc koncowke mocy z Radmora, która jest właśnie na 2n3055
          Last edited by RAZOR026; 04.04.2015, 20:28.

Skomentuj

Teoretycznie mógłbym założyć końcówkę z radmora, ale będę około 58-60v napięcia na końcówki czy one to wytrzymają (martwię się też o trafo że nie wytrzyma raczej? Chyba będę musiał kupić jakieś trafo na typowe 12v lub 15v. Po wyprostowaniu i przefiltrowaniu napięcia będą miały odpowiednie wartości dla jakiegoś tda albo lm-a (no i co dla mnie najważniejsze takie końcówki jako kit (żeby było prościej) kosztują po ~15-20zł).

Skomentuj

Bezpiecznie z tego trafa byłoby 100W/8Ohm, tylko wtedy 2N3055 odpadają.

Skomentuj

Mam 2 pary 2n3772 w domu, ale boje sie ze trafo mi nie wytrzyma.

Skomentuj

A dlaczego ma nie wytrzymać?

Skomentuj

Możliwe że trafo wytrzyma:P jak sobie teraz policzyłem to będzie około 100w na 4ohmowym gds-ie. Czyli jakbym kupił oryginalną końcówkę do radmora założył 2n3772 jako końcowe i wymienił tranzystory w końcówce na np. mje340 itp. i kondensatory na większe napięcie to nie będzie problemu? Obudowa około 35-40 litrów będzie na 1 gds-a ok?

Skomentuj

Daj spokój końcówce Radmora, bo to przestarzała konstrukcja, masz na forum BG7, sam również zamierzam go wykonać (ale wersja z zabezpieczeniem i mniejszym PCB).

Coś chyba źle policzyłeś, dla tego trafa maks. to 100W/8Ohm, przy 4 może być problem...

Zresztą te 100W ma sens tylko jakbyś planował jakieś modyfikacje (więcej głośników/mocniejsze), do tego GDSa lepiej poszukać trafa o mniejszym napięciu (2x26V dałoby i tak zapas mocy jeśli ten głośnik ma 4Ohm).

Jak już musisz wykorzystać te 2N3772, to szukaj trafa na mniejsze napięcie, wtedy będziesz mógł zrobić na schemacie z Radmora.

Skomentuj

Na znamym portalu sa kity wzmacniaczy gitarowych na TDA 7294. Jest tam przedwzmacniacz i zasilacz na jednej płytce. Do GDS w zupełności wystarcz. http://allegro.pl/a-150-przedwzmacni...168968015.html
                        Last edited by Adzik94; 06.04.2015, 08:51.

Skomentuj

Fabryczne comobo też są na kostkach, więc ok pod warunkiem zdobycia trafa o odpowiednim napięciu dla TDA.

Skomentuj

Koncepcje mam taka zeby buda na gds-a byla oddzielna zebym mogl w razie czego jeszcze jednego gds-a dolozyc z wykorzystaniem zbudowanego juz wzmacniacza i przedwzmacniacza. Mam jeszcze 2 trafa 180w kazde na pojedyncze napiecie 24v (mialy isc do wzmacniacza ale na jakis czas moga byc w piecyku). Moge takie jedno tam wlozyc wtedy nie bedzie problemu. W piecyku gitarowym najwazniejszy jest przedwmacniacz i glosnik. Koncowka jest na ostatnim miejscu (w wielu konstrukcjach sa nawet tda2050 itd. i nikt nie narzeka. Gdy mam takie trafo moge wykorzystac nawet 2n3055.

Skomentuj

Ile Cie to wszystko wyniesie ?? Ja też się kiedyś zastanawiałem nad zrobieniem sobie piecyka ale koszt zrobienia u mnie dorównał gotowemu piecykowi za 600zł :) już z 4 efektami :)
                              http://allegro.pl/line6-spider-iv-30...218111087.html

Skomentuj

Wyniesie mnie to ok. 200-250zl. czyli niewiele jak na mocny piecyk z 30cm glosnikiem.

Skomentuj

Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta
                                  moge wykorzystac nawet 2n3055.
                                  Najlepiej zrobisz jak wyrzucis te tranzystory do kosza!!

TDA7294 w zupelnosci wystarczy a kostka kosztuje ok 10zl. Dwa 24voltowe trafa z polaczonymi szeregowo wtornymi dadza Ci 2x24V czyli w sam raz. W sumie to wystraczy jedno trafo, bo nie ma problemu z zasilaniem z pojedynczego uzwojenia, tylko pojemnosc filtrujaca trzeba zwiekszyc. Moc jednego trafa jest wystarczajaca.

Skomentuj

Czaruję...
                                  X