Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tanie zasilanie do 2.1.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tanie zasilanie do 2.1.

Witam.

Mam kolumienki na ARNach i chciałem dołożyć sub na 22SCX, aktualnie jest 2.0 i przed wzmacniaczem DAC bez obudowy, tylko jak sobie uświadomiłem, że będzie trzeba obudowy dla DACa oraz filtra, to jakoś mi się odechciało, bo będę musiał dołożyć kolejny wzmacniacz (to nie problem, bo mam dużo takich starszych klocków) i się sporo gratów nazbiera.
    Wpadłem na "genialny" pomysł zakupu amplitunera do KD, odpadnie filtr, DAC, ewentualnie do suba wezmę jakąś mocniejszą końcówkę dodatkową i liczba kloców się znacząco zredukuje, do głośników tej klasy to raczej nie trzeba mega drogich wzmacniaczy, więc myślałem nad jakąś starszą YAMAHą.

Raz ustawiałem jedną jamaszkę do KD (nie pamiętam modelu), da się zrobić że odetnie niskie z monitorków i siłą rzeczy sub idzie po LPF, chyba gdzieś w okolicach 90Hz to było cięte i zastanawiam się czy takie coś wystarczy, czy i tak będzie konieczność zrobienia filtra z regulacją. No chyba że znacie jakiś amplituner co udostępnia takie opcje, bo w tym wypadku jedynie odwrócenie fazy na subie nie będzie kłopotem.

Czy to dobry pomysł i moglibyście coś polecić?
    Last edited by ampli; 19.04.2015, 18:30.

Heh, widocznie amplitunery do KD, to taki szajs, że nikt tego tu nie kupuje, no ale nie ma się co dziwić jak końcówki to najprostsza możliwa topologia w klasie AB albo co gorsza jakieś tanie kostki.

Chyba taniej będzie mi nie robić HPF do monitorów, tylko je na klozeta przerobić i jednak wykorzystać obecne graty, według symulacji ARN188 fajnie wychodzi w takiej budzie (BR niestety kończy się podbiciem).
    Last edited by ampli; 20.04.2015, 19:43.

Skomentuj

ampli kina właśnie bardzo dobrze ci to rozdzieli między suba a satelity, super rewelacji nie będzie ale przy twoich głośnikach powinno być znośnie i da się słuchać

Szkoda że masz tak daleko do poznania bo byś mógł posłuchać jakie są różnice między amplitunerem a typowo stereo
      Last edited by szastal; 20.04.2015, 21:52.

Skomentuj

To jest o tyle smutne, iż w takich sprzętach są końcówki takie, że prościej się już nie dało, mogli chociaż na front dać coś sensownego...

Dla samej filtracji chyba szkoda kasy wywalać na amplituner KD, bo lepsze niż aktualne zasilanie 2.0 toto nie będzie, a samo cięcie suba jest na sztywno (chyba że znacie coś innego, ja w tej materii miałem do czynienia tylko z YAMAHą sprzed 10 lat).

Nie na temat...
        A jaki masz teraz amplituner?

Widzę, że złożyłeś Uniegio, miło jakbyś zrobił porównanie (miałbym jakieś odniesienie), bo mam jeden kanał uruchomiony i jakoś nie ma kiedy złożyć drugiego...

Wpadłem jeszcze na pomysł dorzucenia do któregoś z gotowych posiadanych wzmacniaczy trzeciego kanału, tzn Uni albo BG7, bo do tych mam PCB zaprojektowane.
        Last edited by ampli; 21.04.2015, 21:29.

Skomentuj

Uno gra bardzo przyjemnie, yamah miałem kilka, teraz było potrzebne hdmi stąd zmiana rxv1400 na 771 i dopiero teraz zaczyna powoli grać jakoś, ale ja do amplitunera podłączam osobne końcówki mocy, teraz składam 2 sztuki uniego aby zasilić centralny i tyły, najwięcej daje jak się zasili fronty i centralny z osobnego wzmacniacza tyły mogą spokojnie lecieć z amplitunera, ale ja ewentualnie tylko radia na tym słucham czasami

Skomentuj

Tyły i centralny u mnie nie mają znaczenia, a potrzebne jest tylko SPDIF i wyjście na SUB, jak używasz do tego osobne końce, to widzę, że nie ma sensu ta inwestycja, bo nawet samej elektroniki bym w pełni nie wykorzystał w moim przypadku, tuner też niepotrzebny (bo to do kompa).

No chyba że ewentualnie znalazłby się jakiś darmowy soft, żeby puścić na SUB tylko niskie, to by w sumie też wystarczyło, poza tym że straciłbym możliwość używania głośności na wzmacniaczu.

Te wszystkie dziwne pomysły tylko po to bym nie musiał walczyć z obudową do dodatkowej elektroniki (nie mam czasu ostatnio, DAC się już od dawna nie umie doczekać na "domek").

Skomentuj

A jest coś takiego jak przedwzmacniacz 5,1? znaczy takie coś żeby same końcówki podłączyć

Skomentuj

Pewnie że jest, tylko jak to system dzielony sporo droższy od dobrego amplitunera (a hitem chyba jest onkyo gdzie sprzedaje bebechy z topowego amplitunera w osobnych skrzynkach poprostu, rotel ma opinie awaryjnego - do tego drogo i bez hdmi), sam myślałem o przesiadce na takowy ale o ile amplituner powyżej 2.5kzl ma już preout to procesory zaczynają się od 4-4.5kzl a z tego co widzę po opiniach to w kinie dużej różnicy nie ma grają ciut lepiej w stereo ale i tak im leje tyłek typowy pre 2.0 , więc wole kino osobno i stereo, gorzej jak ktoś nie ma miejsca na 2 takie klocki. Wyższe modele amplitunerów czasem można w dobrej cenie kupić nie koniecznie od handlarzy z allegro którzy ustalają sami cenę
                Last edited by szastal; 24.04.2015, 07:39.

Skomentuj

Czaruję...
                X