Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Standby

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Standby

Witam
    Kiedys na forum byl uklad dextera do automatycznego wlaczania wzmacniacza po padaniu sygnalu:

Mecze sie nad plytka do tego ukladu, ale pamietam ze jak kiedys prezentowano ten uklad to w komentarzach byly poprawki co do niego. Nie pamietam czy dotyczyly one samych wartosci elementow czy tez schematu. Chcialbym uwzglednic je w schemacie plytki. Jezeli ktos pamieta/wie co trzeba zmienic to prosze o odpowiedz. A moze ktos ma juz zaprojektowana plytke do tego ukladu? To juz w ogole bylo by super :)

Moja wersja plytki jest narazie prowizoryczna, trzeba jeszcze troche to poprawic, upchnac. Narazie przekaznik jest jakis przypadkowy. Finalnie bedzie pod RM 94P-12. Nie wiem jakiej grubosci powinny byc sciezki. Ja ustwailem na 0.8128 Czy przy takiej grubosci uda sie zrobic plytke metoda papieru kredowego? Czy odleglosci miedzy sciezkami nie sa zamale?

Jak sie postarasz powinienes sie wyrobic.

Skomentuj

robiłem juz ten układzik i działa świetnie. płytkę zaprojektowałem ołówkiem na kartce, zaś ścieżki rysowałem tradycyjnie pisakiem. tutaj ścieżki mogą być cieniutkie, a odległosci między nimi takie aby można było wygodnie lutować. jedyną poprawką jaką wprowadziłem było inne miejsce podłączenia stereowania przekaźnikiem. w oryginale prąd podawany na cewke przekażnika był za mały aby przekaźnik zadziałał (próbowałem wiele przekaźników). u mnie przekaźnik pracuje wpięty pomiędzy kolektor tranzystora t1 a Vcc.

Skomentuj

Wy nie sluzy do zalaczania przekaznika tylko do sterowania nozki mute/stby ukladu TDA. Jesli chcesz sterowac przekaznik to slusznie go wstawiles w kolektor T1. Ze zmian to mozna wstawic kondensator jakies 22uF szeregowow z rezystorem R4. Oraz zwiekszyc R3 do 20k-47k, ewentualnie R1 zmniejszyc do 220k. Zwiekszy sie czulosc. Pamietaj ze kondensator C3 koniecznie musi byc tantalowy. Zeby uzyskac duze czasy ladowany jest niewiwlkim pradem uplywu z nozki ukladu wiec musi byc to dobrej jakosci kondensator.
        Pozdro
        Dexter

Skomentuj

Z tym przekaznikiem to u mnie na plytce jest dobrze czy zle? Dla wyjasnienia tam obok u mnie na schemacie PCB jest jeszcze jeden BC337 zeby mogl wlaczac wieksza ilosc diod, moze sie przyda do jakiegos podswietlenia, czy cos :)

Skomentuj

teraz powinno byc dobrze. od siebie dodam tylko ze P1 powinien być potencjometrem precyzyjnym wieloobrotowym dla łatwiejszegio ustawiania czułości ukałdu. ja niestey mam zwykły i z ustawieniem czułości bawiłem sie dłuuugo. gdy juz ustalisz położenie potka zalej go jakimś klejem lub lakierem aby drgania suba go nie przestawiły.

Skomentuj

R13 jest zbedny jesli napiecie zasilania jest takie samo jak napiecie przekaznika. Polaczenia potencjometru R14 z nozka 6 ukladu scalonego nie powinno byc !! Domyslam sie ze Eagle sam Ci je zrobil. Jesli sa klopoty z ustawieniem czulosci wystarczy zmieniac stosunek dzielnika R5,R6 zeby trafic w najbardziej optymalny zakres regulacji potencjometrem. Wiadomo kazy ma inny sprzet i czasami trzeba cos zmienic.
              Pozdro
              Dexter

Skomentuj

Poprawilem troche plytke. R13 narazie zostawilem, poprawilem blad z potenjometrem R14, dodalem miejsce na kondensator w szeregu z R4. Plytka bedzie jeszcze poprawiona w programie graficznym. Musze dopasowac piny pod przekaznik relpola, bo ten ze schematu to jakis przypadkowy jest. Na widoku w eagle sciezki wygladaja ladnie, ale nie wiem jak to bedzie na plytce. Dalej mam watpliwosci co do grubosci i odstepow miedzy sciezkami. niedlugo postaram sie przygotowac wersje do druku, jednak narazie prosze o ewentualne opinie na temat plytki. Moze jeszcze cos poprawic?

Skomentuj

Czaruję...
                X