Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Końcówka NAD 216 THX i problem...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Końcówka NAD 216 THX i problem...

Witam,

Panowie mam problem... przyszła mi końcówka używana NAD 216 thx i mam takie coś...

https://www.youtube.com/watch?v=kAMH...=youtu.be&hd=1

drugi kanał jest ok

Co to może być? zwracać to czy da sie to jakoś naprawić?

i co najdziwniejsze po ok 5 min sie wyłącza i włącza

Jak jest możliwość to zwrócić, a jeśli cena była wielce atrakcyjna to naprawiać.

Skomentuj

a jakie mogą to być koszta? tak orientacyjnie?... dałem za to 700zł więc?

Skomentuj

Ciężko określić czasem może to być tranzystor z 1zł , ale gra czy tylko trzeszczy ?

- - - - - aktualizacja - - - - -

jak nie masz kogoś znajomego co by to ogarną to może lepiej oddaj dasz do kogoś kto to naprawi (może wyda 10zł) a zkroi 100 albo więce ?

to może być też zimny lut

Skomentuj

Dziwna sprawa... odłączyłem na jakieś 30 min... potem podłączyłem do innego gniazdka gdzie było podlaczone na sucho jakies 15 min... potem znowu podlaczylem do kolumn i nic! zero szumów! teraz słucham jakies 15 min i nic nie szumi oraz nic sie nie wyłącza... Może to cos dało ze po otwarciu dotykałem wszystkiego co sie tylko tam dało :)

jedyne zjawisko jakie mam teraz to strzelaja mi głosniki czasami jak głosno słucham - za słabe sa do tego wzmaka? to DALI 808

no i po 20 min lewy kanał znowu padł... w sensie zaczął szumieć...

rozebrałem... podotykałem i znowu działa ok... dziwne

Skomentuj

Sprawdź kable, może gdzieś zimne luty lub potencjometr od siły głosu jest uszkodzony.
            http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

potencjometr mam w amplitunerze a on jest ok :) jezeli o to chodzi...

Skomentuj

Też się ost bujałem z amplitunerem yamahy, a w końcu poszedł na części z góry wszystko wyglądało ok, a od spodu ścieżki popalone i na krótko przewodami ze skrętki zrobione, misz masz totalny, ale sprzedawca twierdził że przywiózł nie grzebany z Niemiec, ale uniamp działa w nim pięknie, z resztą zastąpił końcówkę mocy z nada c320

Skomentuj

nie wiem czy dobrze zrobiłem ale rozkreciłem obudowe... podmuchałem spręzonym powietrzem... poruszałem kabelkami i działa jak na razie najdłuzej :)

przy okazji zapytam... czy znacie kogos dobrego w warszawie kto by naprawił uszkodzony tweeter? vifa d26tg-47-6... po rozebraniu okazało się drucik jest przerwany ale czy tylko?

Skomentuj

sprawdziłem po nocy i na razie działa ok, nic nie trzeszczy/szumi... Zna ktoś jakiegoś speca w warszawie ktory moglby zrobic przeglad ew naprawic taką końcówkę?

Skomentuj

Zamieszczone przez poncio Zobacz posta
                      Dziwna sprawa... odłączyłem na jakieś 30 min... potem podłączyłem do innego gniazdka gdzie było podlaczone na sucho jakies 15 min... potem znowu podlaczylem do kolumn i nic! zero szumów! teraz słucham jakies 15 min i nic nie szumi oraz nic sie nie wyłącza... Może to cos dało ze po otwarciu dotykałem wszystkiego co sie tylko tam dało :)

jedyne zjawisko jakie mam teraz to strzelaja mi głosniki czasami jak głosno słucham - za słabe sa do tego wzmaka? to DALI 808

no i po 20 min lewy kanał znowu padł... w sensie zaczął szumieć...

rozebrałem... podotykałem i znowu działa ok... dziwne
                      Standardowo w sprzecie wiekowym, zimne luty i pekniecia padów to standard na PCB NAD'ów i Marantzów

w kazdym serwisie rtv Ci to zrobią tylko zaznacz, że koncówka ma byc gruntownie sprawdzona i wyregulowana
                      Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Ok, znalazłem już przyczyne chyba... ale to i tak musi pewnie jakis elektronic ogarnąć...

Teraz pytanko - czemu nagle po podpieciu końcówki strasznie drą sie wysokie tony? mam wrazenie ze nieproporcjonalnie idzie wzrost glosnosci z niskimi... czyżby kolumny nie wyrabiały? albo może końcówka daje przester?

Skomentuj

Czaruję...
                        X