Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zasilanie Kolumn "nieznanym" wzmacniaczem

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zasilanie Kolumn "nieznanym" wzmacniaczem

Poniewaz na tematyce elektonika/audio znam sie jak......

Mam pytanie co sie moze "stac" przy podlaczeniu klumn (Tonsil 8 Ohm 70W, takie podlogowe klocki ;-) ) do wzmacniacza "nieznanego"(konstrukcja wiezy podobna, oczywiscie "z wygladu" do do http://www.allegro.pl/show_item.php?item=39555849 )

Generalnie pytanie jest czy jezeli ta wieza bedzie miala koncowki na 4 Ohm'y (bo wiecej niz 8 to taki sprzet chyba nie bedzie mial) to czy cos sie moze stac Tonsilom??

Re: Zasilanie Kolumn "nieznanym" wzmacniaczem

Heh...tym Tonsilom to sie raczej nic nie stanie:) A wzmacniacz..no coz jesli ma np 100 wat w 4 ohm no to bedzie gral na tych kolumnach tak jak bys podlaczyl 50 wat 8 ohmah mi sie wydaje! Ale generalnie nie powinno sie nic stac!

Skomentuj

a co sie ma stać! wzmacniacz (jeśli tą zabawke można tak nazwać) szybko dostanie zadyszki. głośniki zaczną charczeć przy próbie podgłośnienia z powodu zbyt małej wydajności prądowej wzmacniacza. na próbe można podłaczyć ale na dłuższą mete to szkoda uszy męczyć taką zabawą. takie miniwieżyczki są budowane do pracy z maleńkimi kolumnami które nie stanowią zbyt duzego obiążenia.

btw. moc tej zabawki szacuje na ok 7-10W RMS/kanał

Skomentuj

A ja szacuje ja na 20-30 W na kanał :)
        Kto da więcej ? :-)))

Skomentuj

ja zastanawiam się czy nie dałeś jej tej mocy troche na wyrost :P więcej napewno niedam <lol>

Skomentuj

heh... ;-]
            W sumie to ma dzialas jako "zestaw do kompa" teraz kolumny sa podpiete pod ZRK AT9100 i jest to zdecydowanie za duzo ;-] (szczegolnie jesli przed blaszakiem spedzam ~12h, wiec jak łatwo policzyć taki wzmak niezle mi pradu "zjada" a i tak nie jes uzywany wiecej niz 20% no chyba ze przerwa na kawe ;-D dlatego chcialbym podpiac kolumny pod "cos" innego(czyt. mniej prado-zernego ;-) ).
            Generalnie to "wzmak" sie nie liczy wazne aby tonsile mialy sie dobrze przy takim "wspoldzialaniu".

Skomentuj

Dziesiącioma watami nie zrobisz krzywdy tonsilom

2x10W moc muzyczna + 10W na zasilenie wszystkich lampek i innych cyrkowych świecidełek + ileśtam W na elektronikę/straty bla bla = no max 40W to pociągnie

BTW: Przy większych mocach wszystkie diody zaczną mrugać w takt muzyki <lol>

Skomentuj

ja mysle ze to może mieć spokojnie 200W-------PMPO oczywiście:):):):)

Skomentuj

zaczna przygasac w rytm bitu

Skomentuj

Zamieszczone przez Piotr
                    BTW: Przy większych mocach wszystkie diody zaczną mrugać w takt muzyki <lol>
                    hehe dodatkowy efekt..... hahahaha

jak juz wczesniej pisalem to ma byc "zestaw" do kompa (aby lepiej sie programowalo ;-]) a chcialbym nieco ograniczyc (czyt. znacznie, 9100 jest dobry ale nieekonomiczny) zuzycie energii ;-).

[EDIT] A na impreze to sobie spokojnie 9100 podepne ;-].

Skomentuj

chyba cie nie rozumiem do końca. chcesz mieć ekonomiczny wzmak czyli taki który pobiera małą moc z gniazdka? i uważasz ze unitra at9100 jest niekonomiczna to musze ci powiedzieć ze pobór pradu z sieci jest uzależniony od obciążenia. jeśli wzmak pracuje na maks obiążeniu przy okazji grzejąc pokój to faktycznie licznik enegrii może coś tam wykarze. tak sie składa ze ta unitra ma 120watowe trafko i po 27watów na kanał mocy, wiec mozna sobie łatwo wywynioskować ze pobór prądu z sieci jest znikomy. to nie jest wzmak pracujący w klasie A ,zeby wiekszość mocy zamieniać na ciepło.

btw. pierwszy raz sie spotkałem zeby ktoś martwił sie złużyciem energii przez sprzęt audio.

Skomentuj

Zamieszczone przez dziejok
                        btw. pierwszy raz sie spotkałem zeby ktoś martwił sie złużyciem energii przez sprzęt audio.
                        hmmm to policz sobie 31dni * ~14h dziennie smigania i wychodzi piekny rach ... sprawdzone "empirycznie" hahaha

te 120 ??? to chyba ...jakos przeklamane ?;-)

Skomentuj

nie nie to tafko naprawde na około 120watów, ale to wcale nie oznacza ze tyle pobiera z sieci przy normalnej pracy. niewiem co ci doradzić. jeśli chcesz coś bardziej energooszczednego to musi być słabsze. sam mam energooszczedny wzmak diy na tda2050 z trafkiem 50w i tez uzywam razem z komputerkiem.

Skomentuj

Zamieszczone przez dziejok
                            nie nie to tafko naprawde na około 120watów, ale to wcale nie oznacza ze tyle pobiera z sieci przy normalnej pracy. niewiem co ci doradzić. jeśli chcesz coś bardziej energooszczednego to musi być słabsze. sam mam energooszczedny wzmak diy na tda2050 z trafkiem 50w i tez uzywam razem z komputerkiem.
                            oj na DIY to jeszcze jestem za slaby ;-] (choc projekt kolumn w toku ;-]) ale na wzmaka to sie jeszcze nie pokusze, moze kiedys.

Pozostalo mi sie jedynie samemu przekonac jak to bedzie wygladalo na tym "wzmaku", grunt ze nie bedzie to szkodzilo tonsilom ;-]

Skomentuj

kolega dziejok napisal Ci ze wzmak pobiera mniej wiecej taka moc z sieci jaka oddaje na kolumny. Mniej wiecej bo troche idzie na diodki (w mini wiezy sporo)troche na cieplo. Ale nie napisal Ci ze normalnie sie slucha z moca nie wieksza niz 1-2 W na kanal. Wiec Twoje rachunki za prad nie sa spowodowane sluchaniem muzy.
                              Podliczmy
                              5Wh*16h/dzien*31dni=2560Wh=2.56 kWh=0,70 PLN w skali miesiaca, dla rownego rachunku niech bedzie 2 zł. Jestes pewien ze wzmacniacz nabija Ci rachunek ?
                              A komputer zjada Ci ponad 40 razy wiecej mocy czyli ponad 30 zł.

Skomentuj

Hmmm...OKA... bo zaglebiamy sie... w rozwazania czysto teoretyczne bleeee ;-]
                                Nie bylo tematu, dziekooweczki za opinie ;-D

Skomentuj

co ty poieprzysz GrzMil? 5Wh?? chyba 50 wtedy rachunek wzrasta 10 krotnie.

Skomentuj

Czaruję...
                                  X