Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

FET-hex czy cośinnego?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

FET-hex czy cośinnego?

Cześć. Mam zamiar zbudowaćwkońcu coś nowego. Mam trafo 2x 24V 200W i nie wiem co zbudować. Myślałem nad FET-hexem ale nie wiem czy robićwersję z pierwszego posta czy jest cośinnego. PCB musi być prostopadle do radiatora bo mam dwa radiatory z WS442 unitry. Chyba że zamiast FET-hex jest cośco zagra lepiej na tym napięciu.

To wykonaj sobie BG7 w wersji z postu #62 i będziesz zadowolony.

Skomentuj

Z trafem 24V możesz coś kombinować na parze tranzystorów, to bardzo uniwersalne napięcie(nadaje sie do wszystkiego i do niczego ), odpalisz wszystkie kostki gainclone i tda7294

Ja mam symsyma flodnisa na trafie 2x24V ale zmieniam go żeby grał na lm3886 bo symka odpalę na większym napięciu i szkoda żeby sie mulił małym trafem.

Anyway polecam opylić go i kupić 2x35V, chyba że do kostek gc lub tda.

Wyżej kolega podał bg, też nad tym myślałem ,ale mostowanie 4 końcówek wyjeżdża ponad moje finanse :)
      Last edited by SowaZ; 17.05.2015, 10:49.

Skomentuj

Zbudowałeś go? Jeśli tak to mógłbyś mi podaćodstępy od śrub dwóch zewnętrznych tranzystorów?

Skomentuj

Jeśli do mnie było pytanie, to ja go nie robiłem w tej wersji, robiłem go w innej, znajdziesz wszystko w wątku o BG7.

Skomentuj

Mam też trafo EI 300W z starej polskiej elektroniki które daje 2x36V po wyprostowaniu. To trafo właśnie było do LM4780 ale niestety stałe na wyjściu sięzrobiło, zwarłem wejście z czymś i nie działa :P Mam jeszcze drugą kostkę ale nie chce mi się naprawiać to sobie siedzi.

Skomentuj

Tak jak przedmówcy pisali 2 x 24V jest nie praktyczne . Nadaje się do kosteczek TDA/LM .
              Jak zmiana trafa to na takie 2x33V lub 2x40V . Z pierwszego masz zasilanie 2x47 VDC i wszystkie kondy do 50V ( niższe koszty ) i moc około 150W / 4 ohm. Jeśli byś miał trafo 2x40V to w zasilaczu będzie około 2x59 VDC a moc około 250W / 4ohm .
              Nad wzmacniaczami to się musisz zastanowić .
              HEX-FET to zupełnie inne brzmienie niż BG7 .

PS. W ogłoszeniach ktoś oferuje trafo 250W 2x35V .
              Last edited by toopcool; 18.05.2015, 16:45.

Skomentuj

Już mam pcb na jeden kanał do BG7 na jednej parze. Ile powinno być wat z tych 24VAC? I jak zrobić tą cewkę?

Skomentuj

Przy 24VAC masz jakieś 80W RMS / 4 ohm i około 50W / 8 ohm.

Skomentuj

Dzięki. Raster tych ceramicznych pF to 2,54 czy większy?

Skomentuj

Co zamiast 2sk170 i 2n5551/2n5401? Nie mająw sklepie

Skomentuj

Zamiast 2sk170 mozesz dac jakies tranzystorki wejsciowe np BC546 albo lepiej bc550c.
                        Zamiast 2n5551 i 2n5401 mozesz dac MPSA42/92.
                        i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                        https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Które parować?

Skomentuj

Parować musisz tranzystory wejściowe, czyli 2sk170, lub jak sugeruje konstruktor Bc546 lub bc550 które są zazwyczaj są w każdym sklepie elektronicznym. Dobrze by było by tranzystory końcowe były też parowane, ale zależy to od ilości którą chcesz użyć, do jednej pary na wyjściu nie trzeba parować.

Skomentuj

Warto złożyć z K170, są dużo lepsze jakościowo pod względem dźwięku niż proponowane zamienniki. Nie bez powodu Pass wykorzystuje min te właśnie tranzystory w swoich projektach

Skomentuj

Zamieszczone przez borys Zobacz posta
                                BC546 albo lepiej bc550c.
                                Akurat BC550 sa gorsze, niby katologowo niskoszumne, nie raz testowalem i szumialy duzo bardziej niz "zwykle" BC546.

Fety 2sk170 to dopiero szumofony :) Choc przy duzych impedancjach (czyli sterowaniu z potka) moga szumiec mniej niz bipolarne. I jak na fety przystalo maja duze rozrzuty parametrow wiec nalezy parowac. Fety maja zupelnie inny profil znieksztalcen wiec moga zupelnie inaczej brzmiec, chyba, ze to stopien wyjsciowy bedzie glownym zrodlem znieksztalcen.

Skomentuj

Czaruję...
                                X