Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

moce poszczególnych kanałów we wzmacniaczu 5.1

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ja w wymienionym ampli mam około 10000 uF na kanał i gra spokojnie.
    Przyłączam sie do irka, który twierdzi ze rezystory to bezsens (to chyba jakiś soft start miał byc).
    2x24 zmiennego z trafa to bezpieczna wartość dla LM. Jeden wspólny zasilacz (chyba nawet 25A to przesada ale jak różnica w cenie znikoma to mozna zaszaleć)
    Wspólny radiator i szyna zasilająca z grubego drutu (poszukaj coś na temat GainClone - widziałem fajne zdjęcie) Osobiście polecam "pająka" - szkoda zabawy w PCB.
    Dalej z uporem maniaka chesz wysterowywać wszystkie kanały na raz. Po co?
    Normalnie zaden system przestrzenny (najmniej DPL (II)) nie zasila wszystkich kanałow maxymum na raz. Dlaczego ty chesz to robić.
    Chcesz słuchać stereo na 4 kanałach? Brzmi to syfiasto - przynajmniej dla mnie. al jesli myslisz ze dzięki temu będzie grało 2x głosniej to wiedz, żę nawet wydajny zasilacz Ci tego nie umożliwi.
    Pozdrawiam.

Skomentuj

No powiedzmy ze juz zrezygnowałem z tego pomysłu (faktycznie tak chcialem) ale powiedz mi co by sie stało gdybym juz tak zrobił. U kumpla w wiezy jest wyjscie na sub i rear kolumny, a wejscie ma tylko 2ch i jak właczy tryb DPL to wszystkie graja...
      A i jeszcze, z trafa 2x24V jakie napiecie pojawi sie juz po wyprostowaniu?

Skomentuj

Poczytaj najpierw (albo dowiedz sie w jakikolwiek inny sposób) o działaniu dekoderów DPL (II). dopiero wtedy będziesz miał świadomośc jak gra, kiedy gra i czym gra.

napiecie zmienne z trafa -1,4 V (spadek na dwóch prostowniczych w gretzu) jest podnoszone na kondensatorze o pierwiastek z 2. W przypadku zasilacza symetrycznego liczysz spadek 0,7 bo tam ujemna i dodatnia połowka biora sie z 2 uzwojeń a nie z jednego.

Wracając do mocy.
        Masz jakiś głosnik pchełke od kompa który gra od 100 Hz. Wysyłasz do niego pełne pasmo i dla porównania to samo tylko bez sygnału poniżej 100 Hz.
        Głosnik gra tak samo tylko ze w drugim przypadku potrzeba znacznie mniej mocy.
        z tej zasady z grubsza korzysta DPL.
        Poczytaj koniecznie o dzwieku przestrzennym i przyjrzyj sie konstrukcjom w sklepach.

Skomentuj

Czyli (24 - 0,7) * pierwiastek z 2. No i mi wychodzi około 40V. I jeszcze jedno pytanie, jak zastosuje okład soft startu, to juz tylko od mocy trafa jakie zastosuje zalezec bedzie liczba kanałów możliwych do wysterowania, tak? Sorki ze sie tak upieram, ale chce zeby to był wzmacniacz uniwersalny i zrobiony do deski, a i juz wole dopłacic do trafa i miec spokój. Np mogłbym go uzywac do robienia dyskotek na małych i srednich salach gimnastycznych gdzie liczy sie liczba "pełnych" kolumn. Zrobiłbym wyłączniki poszczególnych kanałów. A powiedzcie mi, te koncówki zawsze beda pobierały tyle samo pradu czy jest to zalezne od poziomu wysterowania? Bo jesli zaleznie to przeciez nie ma problemu, w domu gasze centrala i tyle i słucham muzy tylko z przednich i suba, ja filmy oglądam to włączam zasilanie pozostałych kanałów.

Skomentuj

jak ci wychodzi 40 V

ty wogóle wiesz ile to peirwiastek z dwóch !! ?? 1,41 wiec sobie pomnóż i zobaczycz ze 33 V to maks jakie wyciagniesz, moze więcej bo kto wie ile rafi tak naprawde ma :) to że psize 24 nieznaczy ze musi tyle mieć .. ja mam w takim przypadku mierzone 26 :]

a tak apropo to Irek, DiTomek, gratuluję opanowania i stalowych nerwów

Skomentuj

Noo fakt, sorki, pomyliło mi sie z pierwiastkiem z 3... No to i tak dobrze, bo przy 35V i 8ohm koncówka daje 55W...

Skomentuj

Budzik, Dzięki :-)
                Tanner, czy naprawdę myślisz ze wzmacniacz pobiera tle samo prądu nieżależnie od tego jak jest wysterowany?
                Soft start do 200 to strzelanie do komara z armaty.
                Zrób w końcu normalny zasilacz (trafo, gretz, pojemność) i przestań wydziwiać. Podłącz do tego 5 LMów czy co tam masz i daj se spokój
                Jestem przekonany ze bedziesz mógł na tym zrobić dyskę (oczywiście nie na sali gimnastycznej) Niemniej jednak do dyski słuzy inny sprzęt. Tzw. "estradowy" (przynajmniej kolumny).
                Nie trzeba odłączać zasilania do kostek które nie są wykorzystane. jesli cichy szum Ci nie przeszkadza (choć i tak będzie on niesłyszalny) to mozesz podarować sobie nawet obwody STB-MUTE.
                Dlaczego nie posiłkujesz się gotowymi konstrukcjami?

[ Dodano: 2005-01-19, 13:06 ]
                A jak jesteś ambitny (choć na razie chyba powinieneś sobie to odpuscić) możesz zamontowac przełącznik STEREO/MULTTICHANNEL i przeąłczać 4 końcówki do pracy BTL w konfigu stereo - wtedy mocny zasilacz ale i duzo wiecej powera. Niestety obciązenie do stereo to tylko 8 ohm.

Skomentuj

Dobra, wiec chyba zrobie tak jak mówisz. A z tym miekkim startem to mi chodziło w mocniejszym zasilaczu... A dlaczego tylko 8ohm? Przełacznikiem podałbym sygnał na wszystkie koncówki. Chodzi o to ze dla kolumn 4ohm zasilanie bedzie za małe? W opisie tego układu czytałem ze przy takim napieciu zasilania moze on byc napędem dla kolumn 8 i 4 ohmowych.

A i jeszcze jedno, w jakim sklepie netowym moge zakupic potencjometr 6-cio kanałowy?

Skomentuj

A ja wyraźnie napisałem ze w konfiguracji mostkowe (BTL).
                    Z uporem maniaka namawiam do poszezania podstawowej wiedzy z elektroniki i układów audio (wzmacniaczy).
                    Sprawdz co to konfigutacja mostkowa. Wtedy będziesz wiedział dlaczego tylko 8 ohm.
                    Sprawdz w nocie LM jakie warunki sa dla aplikacji mostkowej.
                    Zapoznaj sie z podstawowymi układami pracy LM.
                    Wszystko o czym pisze to proste rzeczy będace podstawową wiedzą niezbędna do zabierania sie za budowe wzmaka.
                    Pozdrawiam.

Skomentuj

O analogowy potencjometr 6 kanałowy to raczej trudno, no chyba ze zastosujesz jakis potencjometr cyfrowy. Zawsze mozesz tez uzyc 3 potencjometrow podwojnych tyle ze trzeba przy tym zaprojektowac jakis uklad mechaniczny sterujacy trzema na raz...

Skomentuj

To ja jeszcze jedno pytanie mam, czemu w http://diyaudio.pl/forum/viewtopic.php?t=469 tym wzmaku Darek użył trafa 600W na 3 kanały tylko? I w dodatku nic nie pisze o soft starcie.

Skomentuj

Najprościej zapytać Darka.
                          Sądze ze ludzie którzy go oceniali (komisja) nie umieli policzyć mocy (moze liczyli w ten sposób: jak TDA oddaje 100W a jego sprawność to około 50% to znaczy ze pobiera az 200W a pozostałe 100 jest zamieniane w ciepło, więc jak 3 kanały po 200 to trafo ma być 600)
                          Oczywiście tak tylko sobe mysle, ale jak jest naprawde wie tylko Darek.
                          Amatorskie konstrukcje mają to do siebie ze można smiało wywalać kase na czesto niepotrzebne elementy. Nie zmienia to faktu ze Darkowi udało sie zbudować porzadny wzmacniacz, który w razie problemów z akumulatorem w aucie może służyć jako prostownik do jego ładowania. Pytanie tylko po co?
                          Czesto zastosowane elementy nie mają swojego logicznego uzasadnienia. Poprostu są bo konstruktor albo takie miał albo wydawało mu się ze to niezbędne minimum. Wśród wszystkich konstrukcji jakie sa na forum tylko jedna ma podany wzór na obliczanie pojemności w zasilaczu. To zachowanie godne pochwały i wiele mówiące o konstruktorze.
                          Pozdrawiam.
                          PS wiesz już jak działa dekoder DPL?

Skomentuj

Czaruję...
                          X