Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Łączenie diod w mostku Greatza

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Łączenie diod w mostku Greatza

Witam

Aktualnie musze wymienic diody w przetwornicy napiecia w mostku, gdyz BY550 poszlo na spacer i nie wrocilo... Chcialem cos na okolo 10 A ale niestety jest taki problem ze takie szybkie diodki kosztuja nawet po 10 Zl za sztuke czyli 40 za cztery to ZA DUZO. Dlatego pomyslalem czy nie mozna by polaczyc w miejsce jednej dwoch rownolegle polaczonych BY550 ??? Parametry tych diod to prad przewodzenia 5 A. Czy po takim polaczeniu prad przewodzenia wyniesie 10 A ???

Zastanawiam się nad tymi diodami z dwoch powodow:
    1. na pcb nie ma miejsca na diody w obudowie TO220 montowane do radiatora.
    2. cena BY550 kosztuje u mnie w miescie 1 zł za sztuke. Dlatego 8 nie rowna się okolo 40

pozdr

Łączenie diod równolegle nie ma sensu gdyż diody nie mają identycznych parametrów i wystarczy zeby jedna przewodziła o 0,01 V szybciej od drugiej i tylko przez nią popłytnie prąd .

Skomentuj

Ale mnie pocieszyles.....

No to czy jest jakis inny tanszy od tych 40 zl sposob..???

pozdr

Skomentuj

Popłynie prąd przez drugą ale nie nie dokładnie taki sam. Ja bym spróbował. Może uda się dobrać np. z 10 szt. po 2 o takim samym spadku napięcia? Albo poszukaj tańszego sklepu lub daj na 8A może wytrzymają :-)

Skomentuj

Witam

Jeswzcze pobawie sie z diodami z ATXa. Mam SBL1040CT kilka sztuk to cos moze sie uda zrobic...

pozdr

Skomentuj

Te z ATX-a mogą sie nadać, tylko sprawdź max dopuszczalne napięcie, granica kolo 60V to chyba maximum dla tych diód.

pozdrawiam!

Skomentuj

no wlasnie wsteczne na poziomie 40V
              czy to wystarczy...oj moze byc ciezko
              ale sie zobaczy

pozdr

Skomentuj

Przy duzych pradach dopuszcza sie laczenie rownolegle diod. Charakterystyki dla duzych pradow sa nie tak strome jak dla malych. Dla malych pradow napiecie przewodzenia diody jest <0,5V a dla duzych sporo >1V. Inny klopot to ze przy laczeniu szybkosc nie jest najlepsza.

Ja kupuje BYV29-1000 (TO220 8A 1000V szybka) po 1zl. BY500 po 30gr.
                Jak ci sie diody spalily od ciepla to zaloz prowizoryczne radiatorki. Kawalaki miedzi przylutowane od razu przy wyprowadzeniach. Zazwyczaj takie diody lutuje sie blisko druku zeby duza powierzchnia sciezek je chlodzila.

Skomentuj

No temat mozna by juz uwazac za zamkniety, poniewaz nie myslac wiele kupilem MBR1045 (10A i 45V). Układ dziala juz pol dnia bez zarzutu

pozdr

Skomentuj

Czaruję...
                  X