Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pioneer A-401 - problem z delikatnym brumem w glosbikach

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pioneer A-401 - problem z delikatnym brumem w glosbikach

Witam,

Mam problem ze wzmacniaczem pioneer'a ktory kupilem dla siebie do miejsca pracy. Sprawa wyglada tak, wzmacniacz dziala, odtwarza muzyke ale gdy w pomieszczeniu jest zupelna cisza to w odleglosci nawet 2-3 metry slychac z glosnikow delikatny brum-podobny do tego jaki nieraz potrafia wydobywac z siebie transformatory. Przysluchalem sie rowniez transformatorowi z tego wzmacniacza i od niego rowniez slychac brum lecz jest on cichszy niz w glosnikach. Podczas sluchania muzyki czy podglaszania glosnosci brumu nie slychac, jest on na takim samym poziomie caly czas ( nie narasta wraz z przekrece iem potencjometru ).
    Czytalem gdzies opinie ze winnym moze byc jakis kondensator, ale wydaje mi sie to malo prawdopodobne. Co sprawdzic albo wymienic zeby wyeliminowac te przypadlosc?

A na jakiej podstawie twierdzisz, że sprawa z kondensatorem jest mało prawdopodobna? Jeśli wzmacniacz nie jest w żaden sposób przerabiany, to mało prawdopodobne jest, aby konstruktorzy popełnili gafę w prowadzeniu mas. Za to z dużym prawdopodobieństwem można powiedzieć, że wysechł (lub wylał się) jeden lub kilka kondensatorów. Obniżona lub wręcz zerowa pojemność takiego kondensatora (kondensatorów) będzie skutkować złym odfiltrowaniem zasilania co objawi się w postaci brumu. Trzeba pomierzyć napięcia i porównać ze schematem serwisowym. Poogladać kondensatory pod względem ich wybrzuszenia lub wylania na początek. Niestety nie da się w ten sposób do końca zdiagnozować ich uszkodzeń, ponieważ wyschnięty elektrolit w kondensatorze nie daje żadnych wizualnych defektów. Trzeba żmudnie wylutować i zmierzyć pojemność każdego kondensatora. Większość serwisantów jednak nie bawi się w taki sprawdzanie i od razu w ciemno wymienia wszystkie kondensatory elektrolityczne. Ma to swoje uzasadnienie, ponieważ załatwia sprawę kondensatorów na następne lata. Wymiana tylko wadliwych sztuk pomoże na jakiś czas, ale potem mogą (choć nie muszą) "wysypać" się następne kondensatory.
    Porada dnia:
    zacznij swe poszukiwania od kondensatorów głównych - tych największych. Pamiętaj też, że jeśli w zasilaniu przedwzmacniacza jest zastosowany stabilizator napięcia to jego uszkodzenie też może powodować brum

Skomentuj

Z wymianą kondensatorów nie będzie najmniejszego problemu, mam wszystkie potrzebne wartości. Nie jest tak, że większe pojmenościowo kondensatory trzymają najdłużej a zazwyczaj wysychają te małe? Zastanawiam się też czy np trafo może dawać takie efekty? Kiedyś miałem brzęczące trafa w innych wzmacniaczach ale nie przenosiły one tego na głośniki. Czyli dla świętego spokoju najlepiej wymieć też od razu stabilizatory napięcia w przedwzmacniaczu?

Skomentuj

Zamieszczone przez toorop Zobacz posta
        Czyli dla świętego spokoju najlepiej wymieć też od razu stabilizatory napięcia w przedwzmacniaczu?
        Jeśli napięcia są prawidłowe to nie ma takiej potrzeby

Skomentuj

zrób test:
          zwarcie wejścia sygnału i powiedz czy dalej masz brum.

Skomentuj

Witam,

Z powodu sporego nawału pracy musiałem przełożyć sprawdzenie tego wzmacniacza. Ale dziś się za niego biorę. Test ma polegać na zwarciu masy i wejścia jednego z kanałów np. jakimś drucikiem?
            Podłączyłem słuchawki a wzmacniacz do PC i słyszałem praktycznie wszystkie dźwięki elektroniki, jakieś piski z dysku, jego pracę, nie dało się słuchać muzyki, w tle był też delikatny brum. Następnie podłączyłem telefon, pisków nie było ale typowy brum od masy się pojawiał, ustąpił całkowicie dopiero po włączeniu muzyki, albo zabawy z regulacją głośności. Na telefonie obecnie brumu nie ma, ale zaraz gdy odłączę jacka pojawia się.

Skomentuj

Edit:
              Podłączyłem drugi telefon żeby sprawdzić czy sytuacja się potwierdza i tak jest. Po podłączeniu do telefonu pojawia się brum, znika całkowicie gdy tylko włączy się odtwarzanie muzyki w programie. Gdy zrobię pauzę przez chwilę jest idealna cisza - ok 5s i po tym czasie pojawia się brum w tle, następnie włączam play i brum znika, muzyka gra czysto w tle nic nie ma.
              Na kompie co bym nie robił, brum jest cały czas, są różne piski z pracy elektroniki bez względu na to czy muzyka leci czy nie.
              Nie wiem o co chodzi z tym, są to objawy zużycia kondensatorów?

Skomentuj

Podłączyłem słuchawki a wzmacniacz do PC i słyszałem praktycznie wszystkie dźwięki elektroniki, jakieś piski z dysku, jego pracę, nie dało się słuchać muzyki, w tle był też delikatny brum.
                problem masy sygnału z komputera.
                Następnie podłączyłem telefon, pisków nie było ale typowy brum od masy się pojawiał, ustąpił całkowicie dopiero po włączeniu muzyki, albo zabawy z regulacją głośności.
                dziwne, to tak jakby telefon odcinał wyjście słuchawkowe gdy nie masz włączonej muzyki, ALBO jakby Pioneer wariował gdy nie dostaje zadnego sygnału na wejsciu.
                Na telefonie obecnie brumu nie ma, ale zaraz gdy odłączę jacka pojawia się.
                zaraz jak odłaczysz, to normalne, ze pojawia się brum, ponieważ kabel "wisi w powietrzu"
                Jak stawiam na Pioneera.
                Ale daje nie zrobiłeś testu o który cię prosiłem.
                Test ma polegać na zwarciu masy i wejścia jednego z kanałów np. jakimś drucikiem?
                tak, zbadaj tak oba kanały oddzielnie.

Skomentuj

Ogólnie brum jest trochę 2x głośniejszy w lewym kanale zauważyłem podczas tego testu. Przy zwarciu wejścia z masa prawego czy to lewego kanału brumu nie ma. Testowałem na słuchawkach ale na głośnikach powinno być tak samo.

Skomentuj

Wygląda na to, że z twoim pionierkiem jest wszystko w porządku. Skombinuj sobie jakieś porządne źródło, CD player albo jakiś zewnętrzny DAC do kompa. Możesz też popróbować z innym telefonem, bo ten twój zachowywał się baaardzo dziwnie.

Skomentuj

Taki tip, jak masz wysokoskuteczny zestaw głośnikowy (zawierający np tuby tonsila, bez tłumika) to syk będzie słyszalny. Ale jeśli mówisz o brumie to coś nie tak.
                      Last edited by SowaZ; 21.08.2015, 20:32.

Skomentuj

Zamieszczone przez januss73 Zobacz posta
                        Wygląda na to, że z twoim pionierkiem jest wszystko w porządku. Skombinuj sobie jakieś porządne źródło, CD player albo jakiś zewnętrzny DAC do kompa. Możesz też popróbować z innym telefonem, bo ten twój zachowywał się baaardzo dziwnie.
                        Sprawdzałem na dwóch telefonach Samsunga z androidem i jest tak samo z każdym.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez SowaZ Zobacz posta
                        Taki tip, jak masz wysokoskuteczny zestaw głośnikowy (zawierający np tuby tonsila, bez tłumika) to syk będzie słyszalny. Ale jeśli mówisz o brumie to coś nie tak.
                        Sprawdzałem wcześniej na monitorach magnata ribbon 6 i był brum delikatny ale jednak był i przy kompletnej ciszy z łatwością można było go usłyszeć.

Napiszcie mi co można zrobić i trochę się pobawię.
                        Poszukam zewnętrzengo DAC na PCM2704, gdzieś go miałem, jak tylko znajdę to dam znać jakie są rezultaty po podłączeniu. Chociaż on tez był zasilany z USB, więc śmieci od kompa nadal mogą być słyszalne.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Jednak po USB słychać wszystkie zakłócenia jak z integry, może delikatnie mniejsze ale jednak są wyraźne ( piski, szumy jak w starym radiu ). Myślę że to jednak wzmacniacz coś jest za bardzo czuły, bo podłączę słuchawki prosto pod DAC'a i nic nie słychać w tle.

Skomentuj

Dla mnie wnioski są takie:
                          źródło sygnału
                          kabel sygnałowy ma przerwaną masę.

więcej nie wyczaruję.

Skomentuj

Jeśli chodzi o telefony, to tak jest. Jak nie gra muzyka, to kabel wisi w powietrzu i brumi. U mnie to samo.
                            Na podstawie twojego opisu zachowania z telefonem obstawiam, że jeśli zewrzesz wejście to będzie cisza. Ja mam tak samo z nawet z BG9, jak kabel wisi, to go słychać. A jak zewrę to cisza.
                            Co do komputera, to niektóre karty muzyczne tak mają. Też kiedyś taką miałem że słychać było myszkę dyski itp. Spróbuj z inną kartą. Może jakiegoś starego audigy za grosze, może jakiś lepszy dac..

Skomentuj

Czaruję...
                            X