Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Przełączanie wzmacniaczy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Przełączanie wzmacniaczy

Było kilka tematów w stylu dwa wzmacniacze jedna para kolumn. Jako, ze obydwa moje klocki mają opóźnione załączanie i szybkie odłączanie kolumn na przekaźnikach, chciałem to zrealizować poprzez przełączanie wzmacniaczy na zasilaniu AC, tak, żeby załączenie jednego powodowało odłączenie drugiego. Najprostsze rozwiązanie to przełącznik kołyskowy ON-ON lub ON-OFF-ON. Mam też włączniki bistabilne - tyle że słabo obciążalne co wymagałoby już zastosowanie choćby jednego przekaźnika. Ma ktoś może jakieś doświadczenia w tym temacie. jaka jest trwałość takich przełączników kołyskowych? A i jeszcze jedno - rozłączać L i N, czy tylko L. Dziękuje za pomoc.
    Pozdrawiam.

Kiedyś jak miałem stary amplituner to używałem wyjścia 230v do dvd czy cd i tam miałem podpięty przekaźnik z cewka na 230v i działo bardzo dobrze więc może spróbuj w ten sposób, teraz amplituner ma wyjścia 12v i używam takiego przekaźnika który załącza 230v kilka wzmacniaczy

Skomentuj

Dlaczego chcesz je przłączać?

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
        Bo ..... tak?

Skomentuj

Niepotrzebnie dla skrótu myślowego napisałem wzmacniacze. A powinno być wzmacniacz i amplituner.
          Kino + radyjo w amplitunerze. A wzmacniacz do odtwarzania muzyki stereo.
          Temat już ogarnąłem. Jak skończę to zrobię fotki i pokażę o co chodzi. Mam taką ciężką wiszącą pod telewizorem drewniana półkę, na której są klocki poukładane. Zastosowałem dwa przekaźniki z cewkami na 230 V i dwa włączniki przyciskane, bistabilne. Jeden włącza/wyłącza całość, tak, że nie muszę używać włączników w klockach a drugi przełącza klamoty. Wszystko wpasowane tak, że tylko przełączniki są na półce widoczne. Obudowa schowana.
          Tyle w temacie. Właśnie jestem na etapie układania tego wszystkiego po raz kolejny i chowania kablandii. Teraz wyprowadzę jeszcze dodatkowe kable sygnałowe i zasilające w jedno wolne miejsce, żeby móc podłączyć jeszcze co nieco bez, rewolucji.
          Pozdrawiam.

Skomentuj

Nie wiem jak "prądo żerne" klamoty masz w domu, ale jeżeli siedzą tam masywne transformatory, to płytki stykowe przekaźników mogą ulec zwęgleniu. Napewno taki efekt występuje w DC a czy w AC, hmm . Przekaźniki powinny być zaprojektowane pod dane zastosowanie. Niech ktoś mnei poprawi jak się mylę.

Skomentuj

Nie wiem jak "prądo żerne" klamoty masz w domu, ale jeżeli siedzą tam masywne transformatory, to płytki stykowe przekaźników mogą ulec zwęgleniu. Napewno taki efekt występuje w DC a czy w AC, hmm . Przekaźniki powinny być zaprojektowane pod dane zastosowanie. Niech ktoś mnei poprawi jak się mylę.
              Przekaźniki 8A /230VAC a mocniejszy klocek ma trafo podobno 400VA więc jest czterokrotny zapas.
              Pozdrawiam.

Skomentuj

Przełączanie wzmacniaczy

I jak z fotkami sprawa wyglada? Czekamy

Skomentuj

Czaruję...
                X