Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Moc elektryczna wzmacniacza w układzie TriAmp

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Moc elektryczna wzmacniacza w układzie TriAmp

Witam,

mam problem - potrzebuję dojść do rozsądnego wzoru, który umożliwił by skorelowanie wymaganej mocy poszczególnych wyjść wzmacniacza do aktywnej kolumny trójdrożnej.

Zakładając, że standardowa (ze zwrotnicą pasywną) kolumna trójdrożna ma moc znamionową 100W/8ohm. Zastanawiam się jak przeliczyć moc elektryczną dla wzmacniacza, który realizowałby kolumnę aktywną ze zwrotnicą aktywną, tj. osobny wzmacniacz na każdy głośnik. Wiadomym jest, że nie można podać 100W na głośnik niskotonowy oraz wysokotonowy. Nie sugerowałbym się również parametrami elektrycznymi np. głośnika wysokotonowego. Może korelacja z najgorszą możliwą efektywnością danego głośnika?

Ktoś ma jakiś pomysł, albo natknął się na odpowiednie materiały, abym mógł rozwiązać ten problem?

Czy to tak czysto hipoteczne czy planujesz coś budować?
    A czemu niby nie można podać 100w na głośnik niskotonowy? On w zasadzie wyznacza moc kolumny.
    Glosnik wysokotonowy dużych mocy nie uciągnie i mało który producent podaje moc głośników wysokotonowych gdyż rzeczywista moc na nich wydzielania zależy od filtra i rzadko przekracza kilka watów.
    Na sam głośnik wysokotonowych idzie szczątkowa moc elektryczna, tak samo na średniotoowy.

Skomentuj

Nie napisałem, że nie można podać mocy 100W na głośnik niskotonowy, tylko, że nie można podać po 100W na niskotonowy oraz wysokotonowy.

Można przyjąć założenie, że kolumna 100W musi posiadać głośnik niskotonowy, który jest wstanie przyjąć na siebie tą moc, a średniotonowy i wysokotonowy... no właśnie - ma ktoś pomysł jak podejść do tego tematu?

Czy ktoś z was również analizował jaki jest wpływ tłumienia zwrotnicy pasywnej na przetwornik niskotonowy?

Póki co są to rozważania teoretyczne, ale mam zamiar sprawdzić je w rzeczywistości, ale chciałem je najpierw podeprzeć solidnymi obliczeniami.

Skomentuj

Ja na twoim miejscu nie bawiłbym się w liczenie, zbyt dużo zmiennych... impedancja, skuteczność, pasmo jakie przenoszą. Lepiej w praktyce to precyzyjnie wyregulować zwrotnica aktywna. Zamontuj jakiś mały wzmacniacz dla wysokotonowego i potek na jego wejściu. W niskotonowego pchaj mocy tyle ile fabryka pozwoliła. Zrównasz amplitudy sygnałów z obu głośników i będziesz mniej więcej wiedział jaki jest rozkład mocy. Ja mam porównanie z estradą, tam np. w suba idzie 1kW, a w nadstawkę jedynie 50W(końcówka mocy pokazywała wartość mocy oddawanej na dany kanał)

Skomentuj

Zamieszczone przez luklukowaty Zobacz posta
          Witam,

mam problem - potrzebuję dojść do rozsądnego wzoru, który umożliwił by skorelowanie wymaganej mocy poszczególnych wyjść wzmacniacza do aktywnej kolumny trójdrożnej.

Zakładając, że standardowa (ze zwrotnicą pasywną) kolumna trójdrożna ma moc znamionową 100W/8ohm. Zastanawiam się jak przeliczyć moc elektryczną dla wzmacniacza, który realizowałby kolumnę aktywną ze zwrotnicą aktywną, tj. osobny wzmacniacz na każdy głośnik. Wiadomym jest, że nie można podać 100W na głośnik niskotonowy oraz wysokotonowy. Nie sugerowałbym się również parametrami elektrycznymi np. głośnika wysokotonowego. Może korelacja z najgorszą możliwą efektywnością danego głośnika?

Ktoś ma jakiś pomysł, albo natknął się na odpowiednie materiały, abym mógł rozwiązać ten problem?
          Zeby nie komplikowac za duzo, na gore i srodek mozesz sobie kupic kostke LM4780 a na dol cos na tranzystorach.
          i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
          https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Czaruję...
          X