Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tani dobry potencjometr cyfrowy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Też C lub assembler. W stm32 trochę bardziej skomplikowana jest konfiguracja peryferiów ale idea ta sama w zasadzie.
    Dodatkowo dostajesz w zestawie znacznie więcej flashu, ramu i peryferiów np RTC jest wbudowane :)
    W kwocie ok 60 zł masz płytkę startową z debugerem.

Ale odbiegliśmy od tematu.
    Ponawiam pytanie ktoś miał styczność z CS3310? Lub PGA z aliexpress?

Skomentuj

Niektóre kostki DACów mają wbudowaną regulację głośności, trzeba to tylko dogadać z uC.

Skomentuj

Jakiś rok temu zamawiałem PGA2311 ale w TME bo ni z gruchy ni z pietruchy padł w chińskim kicie. Gra do dziś.

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta

CS3310 można zwyczajnie podmienić z PGA2311, oczywiście można też z pozostałymi PGA obniżając zasilanie do +/-5V.
          Jeśli już kupujesz z ali radzę brać CS, PGA to podróbki, prawdopodobnie tanie PGA z all mają to samo pochodzenie. CS'y natomiast są za tanie żeby je podrabiać.
          Nie radzę też używać PGA2310/2320 jeśli nie wykorzystasz ich jedynej zalety jaką jest max amplituda wejściowa. Będziesz miał zwyczajnie większy szum jak z 2311 czy nawet CS'a.
          Last edited by januss73; 16.08.2015, 13:16.

Skomentuj

Ja wiem, że CS3310 jest kompatybilny z PGA2311 ale jak się sprawuje w sensie czy jest między nimi słyszalna różnica?

Skomentuj

Mam oryginalne PGA2311 i CSy od Chińczyka. Oba układy wlutowane w zupełnie inne urządzenia, w dodatku CSy w SMD, a PGA w DIP, więc nie mogę tak zwyczajnie wypiąć jednego i wpiąć drugiego. Generalnie podczas słuchania muzyki nie widzę różnicy. Przy wejściu na masie i gain na 0dB z CS'a słychać nieco większy szum, przy poziomie przy jakim zwykle słucham t.j. -35 do -25dB na ucho różnicy w szumie wychwycić nie potrafię, pewnie dlatego że szum wzmacniacza jest większy jak z PGA. Głowy nie dam, ale chyba przy PGA2311 trochę sprawniej działa funkcja ZCEN. Wg mnie ważniejsza od samej kości CS vs PGA jest aplikacja. Trzeba mądrze poprowadzić masę, stabilizację zrobić przynajmniej na LM317/337 i co ważne zrobić tak dokładną symetrię zasilania jak to możliwe. Zauważyłem, że im większa różnica tym większe prawdopodobieństwo wystąpienia pykania podczas przełączania drabinki, a słyszalne jest to tym bardziej im bliżej 0dB.

Skomentuj

A czemu na lm317? 7805 i 7905 się nie spisze?

Skomentuj

Zamówiłem te PGA z allegro, mam nadzieję, że jest oryginalne.
                  W zasadzie mam jeszcze jedną sztukę ale jest zarezerwowana do innego projektu. Ta co mam ma złote napisy a ta z allegro białe.

Skomentuj

Też C lub assembler. W stm32 trochę bardziej skomplikowana jest konfiguracja peryferiów ale idea ta sama w zasadzie.
                    Dodatkowo dostajesz w zestawie znacznie więcej flashu, ramu i peryferiów np RTC jest wbudowane :)
                    W kwocie ok 60 zł masz płytkę startową z debugerem.

A czemu na lm317? 7805 i 7905 się nie spisze?
                    Pewnie wiele zależy od egzemplarza, ale LM to mniejszy szum, większy PSRR no i przede wszystkim na regulowanym możesz zrobić lepszą symetrię, na 78 uzyskasz jakieś +/-10%

Skomentuj

A czy koledzy widzieli ten projekt?
                      http://www.elektroda.pl/rtvforum/vie...884&highlight=

Skomentuj

http://blog.royalsystems.dk/#post26

Znalazłem obsługę PGA2310 wraz z otwartym kodem napisanym w BASCOM
                        Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"

Skomentuj

Przepraszam za mega odkop, ale skoro temat jest to nie ma sensu tworzyć nowego.
                          Zamieszczone przez kulamario Zobacz posta
                          A czy koledzy widzieli ten projekt?
                          http://www.elektroda.pl/rtvforum/vie...884&highlight=
                          widziałem i przyznam że wygląda zacnie ale cena za jeden PGA (ponad 90zł) jest raczej zaporowa. Za to ja mam pytanie i stąd mój wpis w tym temacie. Czy interesował się ktoś regulatorem (potencjometrem) MAX5160 ?
                          Jest to tani układ i bardzo odpowiada mi jego sterowanie. Nie będzie problemem napisanie pod niego programu do obsługi impulsatora. Mało tego, nawet jeśli nie jest górnolotny pod względem parametrów to i tak będzie mi odpowiadał bo miał by tylko sterować poziomem głośności kina domowego w kanale centralnym, oraz w kanałach surround i subwoofer. Standardowe stereo to wzmacniacz Technics SU-V500 z przyszłą modyfikacją kanałów L oraz P do 2xLM3886.
                          Last edited by matrix; 29.09.2019, 17:10. Powód: literówki

Skomentuj

Czaruję...
                          X