Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zróbmy przedwzmacniacz! (lampowy)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zróbmy przedwzmacniacz! (lampowy)

Witam!
    Jako że wielu osobom mogłoby się to przydać, a mi także :), moglibyśmy stworzyć schemat lampowego przedwzmacniacza. Dlatego my, gdyż sam sobie jeszcze nie poradzę :), ale może i coś też będzie mogło zostać zawdzięczone mi :).
    Zresztą też, coraz więcej osób zabiera się za budowę wzmacniaczy lampowych ( też już pierwszy zrobiłem :)), do kompletu przydałby się właśnie przedwzmacniacz. I chociaż takich też jest niemało, to jednak niektórzy mogą mieć trochę większe wymagania ( ja też :P)
    Wydaje mi się że założenia musiałyby wyglądać następująco. Jeszcze tylko jestem pewny co do technicznych możliwości, ale właśnie dlatego o tym tu piszę.
    Musiałby posiadać:
    regulację głośności ( standard :))
    ragulację pioziomu tonów niskich
    regulację pioziomu tonów wysokich
    najlepiej także tonów średnich :)
    regulację balansu ( chociaż akurat to nie jest konieczne )

Posługując się programem Tone Stack Calculator wyciągnąłem schemat regulatorów. Jest to regulator włączany za źródłem, szeregowo z obwodem sygnałowym. Jego schemat umieściłem w załączniku, a także charakterystykę przenoszenia przy:
    minimalnym położeniu potencjometrów, środkowym, oraz maksymalnym. Aha, i posiada on tylko regulację tonów niskich i wysokich.

Wiadomo że wszelkie regulacje, osłabiają poziom sygnału wyjściowego, tak więc należy dorobić mały wzmacniacz. Chyba najlepiej na ECC88. Dlaczego? Przez niskie napięcie anodowe, lampę można by zasilać z powielacza napięcia. Chyba najlepszym układem dla lampy będzie układ ze wspólną katodą ( tak to się nazywa?? :) ) Tylko że większy problem mam z ustaleniem punktu pracy itp. Zupełnie nie wiem jak należy to zrobić. Nie wiem także czy lampa ta napewno będzie się nadawała.

Regulator głośności to bylby po prostu dzielnik napięcia- potencjometr na wejściu.

Całość ma wysterować wzmacniacz, a zostaje wysterowana z, powiedzmy, odtwarzacza CD.

Schemat zasilacza, oraz całości rozrysuję na końcu.

Dzięki za pomoc :]. Prosiłbym o wskazówki, opisy itp. jak wykonać to, czego nie umiem.

Mam nadzieję, że naprawdę komuś to się przyda :)

Pozdrawiam!
    Załączone pliki

wszystko ładnie ...ale po co regulacja tonalna ?? a jak tak pomyśleć logicznie to została by tlyo regulacja wzmacnienia i wzmacnienie, a że ludzi niestać na hi-endowe lamp pozostaje Ecc88 a tego jest w necie pełno :P

Pozatym na tym forum jest za mało mądrych fachowców a za dużo lamerów :)

Skomentuj

Jak dobrze poszukasz to schematów takich przedwzmacniczy znajdziesz multum. Osobiście w lampowcu dążyłbym do minimalizacji układu i jak najmniejszej liczby potencjometrów. Lampa np. w układzie wk to cholernie czuła bestia i wzmocni ci najdrobniejszy szum jaki bedzie na siatce dlatego dawanie potencjometru na wejście może sie zakończyć jego wywaleniem bo możesz mieć sytuację ,że nie zapanujesz nad przydzwiękiem sieci.

Skomentuj

Aha :).
        Pomyślałem że regulacja się przyda, po niezbyt miłych doświadczeniach z tym pierwszym wzmakiem. Jest to pojedyńcza EL84 i ECC83 w driverze. Chodzi o to, że zbyt mocno przenosi on średnie tony, a teraz chciałbym tego uniknąć. Też właśnie chciałem żeby miał on jak najwięcej rozwiązań charakterystycznych przy Hi-End, ale usunięcie regulatora nie było zbyt dobrym pomysłem :(

Widziałem na stronie Jogisa przedwzmacniacz, z regulatorami, który współpracuje ze wzmacniaczem Hi-End

Jak narazie jeszcze poruszyłem problem doboru samego układu lampowego na innym forum, czysto lampowym. Mówię to, żeby nikt się później nie wkurzał, gdy to zauważy :), gdy tam mi odpowiedzą, wszystko opiszę tutaj.

Pozatym, nie chcę brać wszystkich schematów tylko z netu, w końcu jakąś, co prawda małą, ale jednak, wiedzę mam :P. Więc chcę coś zrobić sam, no, z małą pomocą :)

Skomentuj

nie wiem dlaczego chcesz robić preampa na EL84 przecież to pentoda (chyba ze sie myle). Jak ma być jakość to tylko triodowe stopnie. Osobiście rodziłbym ci skopiować jakiś gotowyprojekt , oby tylko był dobrze opisany, elementy , punkty pracy itd bo schematów jest pełno ale nie wszystkie są urzyteczne.

Jeżeli zależy ci na w maire dużej mocy wyjściowej to możesz ostatni stopien zrobić na wtórniku katodowym (układ wspólna anoda). Zapewni całkiem dobrą wydajność prądową. Ograniczeniem bedzie zakres napięc gdyż taki wtórnik raczej nie spisze sie amplitud powyżej 2Vpp (zabraknie ci ch-ki pracy lampy). Większe aplitudy , tym samym wzmocnienie uzyskasz np. z układu wspólna katoda 2x równolegle.

Ogolnie bawiac się troche lamkami w przedwzmacniaczu zauważyłem ,że układy z dobrą wydajnością proądową na wyjściu grają lepiej , jest lepsze dopasowanie mpedancji i jakoś subiektywnie lepiej mi to grało. Dając potencjometr na wyjście unika sie problemów z szumami i przydzwiękiem ale jednak traci sporo na tym ,że taki przedwzmacniacz słabo obciążalny. Róznica w brzmieniu jest zauważalna jednak wybierajac miedzy mniejszymi szuamami i brakiem przydzwięku a lepszym "kopem" preampa zawsze wybierze sie to pierwsze .

Uklad na Ecc88 jest popularny z tego względu ,że to relatywnie mocna lampa w odniesieniu do innych triod małej mocy , ma dobre wzmocnienie i jest niskonapięciowa. wadą jej jest mniej "lampowy" dzwięk. Troche dzwine okreslenie odnoszące się do samej lampy . Ecc88 często stosuje suie w stopniach sterujących własnie ze względu na dobrą wydajnosć prądową tej lampy.

Na allegro jest duzy wybór lamp po korzystnych cenach. Mozna też kupić nówki firmy JJ ale te kosztują 2..4x wiecej od NOS'ów.

Skomentuj

Mam przygotowaną lampkę E88CC Mullarda :]. dałem za nią 30 zeta, wydaje mi się że mało jak na nią, więc trzeba ją wykorzystać, jest śliczna :).
            Pomyliłeś się, w przedwzmacniaczu El84 nie znajdzie miejsca, to faktycznie pentoda, na dodatek, mocy.
            A znasz może jakieś ciekawe stronki z takimi schematami? Widziałem kilka projektów, ale niezbyt ciekawych. Na stronie Jogisa widziałem przedwzmacniacz, z regulacjami ale z lampą ECC82, a do tego już trzeba zrobić zasilacz na wysoko napięciowym trafie. A wolałbym na powielaczu napięcia, dlatego lampa ECC88 mnie interesuje. Na polskich stronach też widziałem, ale zupełnjie bez sensu są te układy. Nawet nie ma możliwości wyboru żródła, a układ w nich zastosowany to wtórnik katodowy. Nie daje on wzmocnienia, jest tylko "dla ozdoby", a jedyna regulacja to regulacja właśnie głośności.

[ Dodano: 2005-01-17, 10:52 ]
            Zamieszczone przez wovo
            Pozatym na tym forum jest za mało mądrych fachowców a za dużo lamerów :)
            Hehe. to żeś pojechał :), ale spoko, znam gorsze fora, niby dla elektroników, a... szkoda gadać :) Ale jest tu kilka osób które się znają.

[ Dodano: 2005-01-17, 11:02 ]
            Chyba że nie znajdziemy nic ciekawego, to zrobimy, jak to opisałem na początku. Schematów niby wiele, ale faktycznie, nadających się do czegokolwiek mało. Zna ktoś jakieś?

Skomentuj

a czy w EdW nie było ostatnio jakiegoś przedwzmacniacza lampowego?

Skomentuj

http://www.republika.pl/audioton/lam...zmacniacz.html
                tutaj jest schemat bufora
                moze o to Ci chodzi zeby poprostu wprowadzic troche lampowego brzmienia.
                Ja bym z checia zrobil jakis bufor na lampie ale ecc83 a ona jest troszke inna niz ecc88. Niestety brak mi wiedzy i czasu na jej zdobycie( a marudzilem ze LO jest beee - LO jest cacy).
                Moze jest tutaj jakis goru od lamp ktory w 5 minutek zaprojektuje bufor na ECC83 w konfiguracji WA ?

Skomentuj

Witam!
                  Nie chcę robić przedwzmacniacza, jak to napisałem, dla ozdoby. Bufor już kiedyś zrobiłem. Mój przedwzmacniacz musi być zbudowany zupełnie inaczej. Lampa w nim ma być po to, by wzmacniała sygnał, po osłabieniu go przez regulację.
                  A jeśli chodzi o Twój bufor, ja do tego mojego właśnie wsadziłem 6N2P, czyli "odpowiednik" lampy ECC83. I działa, zresztą bardzo dobrze. I z tego co wiem, nic złego z tym się dziać nie powinno. Chociaż możę? Można zastosować też inne lampy, np. ECC82, czy może nawet sam spróbuję, 6H8C. Tylko trzeba podwyższyć napięcie anodowe. Jednak na dłuższą metę, z tą ECC83 bym nie ryzykował. Jak chcesz mogę Ci rozrysować schemat na ale na lampie ECC82, albo 6N8S ( 6H8C ), ona jest naprawdę fajna. Aha, jak by co to nie spodziewaj się kolosalnej zmiany. Wiem to na własnym przypadku, dźwięk faktycznie jest troszkę mniej ostry, ale słyszę to tylko podczas gdy szybko przełączam, czy całość ma pracować z buforem w obwodzie, czy nie. A sam zrobiłem go tylko dlatego, gdyź kiedyś nie miałem dostępu do netu a jednak, bez świadomości że lampy zaczynają przeżywać renesans, bardzo mnie do nich ciągnęło. Byście widzieli moją radość kilka lat temu gdy Tata mi oznajmił, że widział w Poznaniu wzmacniacz lampowy Kupiłem następną gazetkę elektroniczną, a tu schemat czegoś na lampie, co na dodatek mogłoby się przydać :), odrazu to zmontowałem, a teraz zbudowałem już swój wzmacniacz na lampkach. Czas na następny :P, i przedwzmacniacz do niego...

Skomentuj

a jakbym robil preamp lampowy na ecc88 to lepiej jest zrobic ten

http://www.republika.pl/audioton/preamp-wk.html

czy moze ten

http://www.republika.pl/audioton/preamp-nr2.html

jakie sa roznice w brzmieniu ??

i czy mozna by bylo zamiast trafa na 200v wyprostowac, odfiltrowac i odpowiednio zbic napiecia z sieci 230v ??... nie stac mnie na trafo

Skomentuj

W Edw 8/2004 byl opis przedwzmacniacza lampowego na 2 lampach ECC88

Skomentuj

Zamieszczone przez piok
                        a jakbym robil preamp lampowy na ecc88 to lepiej jest zrobic ten

http://www.republika.pl/audioton/preamp-wk.html

czy moze ten

http://www.republika.pl/audioton/preamp-nr2.html

jakie sa roznice w brzmieniu ??

i czy mozna by bylo zamiast trafa na 200v wyprostowac, odfiltrowac i odpowiednio zbic napiecia z sieci 230v ??... nie stac mnie na trafo
                        Ww podana strona to niezła kopania wiedzy nt lamp. Zrobiłem z tej strony buforek na E88CC , fajnie działa. Zrobiłem też przedwzmacniacz z pierwszego linka. Też jest niezły urzywałem do do przedwczoraj :).
                        Tak sie składa ,że w niedziele zrobiłem przedwzmacniacz własnego pomysłu (dalej na E88CC, układ WK jako wzm. napieciowy i wsp. katoda z anoda jednoczesnie jako st. koncowy - takie rozwiazanie w celu sterowania wzm mostkowym ). Powiem krótko , zjada na śnadanie ten poprzedni preamp. Na razie jest to prototyp (niezly pająk), własnie nieco przerabiam pierwszy stopien wzm. napieciowego i chcem sprawdzić jaki będize efekt ale w każdym razie to co już teraz uzyskałem jest obiecujące. Za jakiś czas zamieszcze wiecej info.

Skomentuj

Yoshi...
                          pod jakim wzgledem zjada go na sniadanie
                          podziel sie moze schematem... Ile zaplaciles za lampiaka i gdzie go kupiles ?

Skomentuj

Schemat na razie sie krystalizuje bo wprowadzam małe modyfikacje i poprawki.

Tego premapa zbudowałem w celu sterowania końcówkami mocy na LM'ach w układzie mostkowym. Zwykle takie rozwiązania zawieraja 4 triody na kanał , więc dwie lampy. Pierwsza jako wzmacniacz napięciowy ,z drugiej sciaga sie sygnały odwrócony i nieodwrócony do wtórników katodownych na 3 i 4 triodzie.
                            Ja ograniczylem sie to dwoch pierwszych stopni z tego wzgledu ,ze nie miałem tylu lamp oraz E88CC to mocna lampa i poradzi sobie bez dodatkowych wtórników.

Mozna tez zrobić takie rozwiązanie na ukłądzie inwertera róznicowego. Próbowalem ale coś nie chciało mi to działać wiec olałem dziada i zrobiłem po swojemu :] .

Jeszcze nie wypróbowałem mostkowania LM'ów bo .. ich nie mam .
                            Przeamp steruje pojedynczymi końcówkami i mam przez to od razu porówananie z poprzednią wersją. Różnica w brzmienu jest bardzo wyraźna. Poprzedni preamp był spoookojny i pooowolny , nikomu się nie narażał i niczym nie wyróżniał.
                            Ten gra bardziej przejżyście , wysokie tony są bardziej ulotne. Średnica bardziej zaokrąglona ale co najlepsze to drugie plany. O wiele lepiej zarysowane , czasem mam wrażenie jakby aż przesadnie. Punkt cieżkości dzwieku jest przeniesiony jakby na inne czestotliwosci , to co wcześniej było jakby przewodnim instrumentem teraz już nie jest na rzecz innego , słychać to dobrze przy dużej ilości instrumentów. Bas jak był taki jest i w sumie nie mozńa mu nic zarzucić.

Na razie wiecej ten przedwzmacnaicz był na stoliku lutowany i mierzony niż grał :). Walcze z szumem , i lekkim brumem sieciowym na poziomie -80dB wiec całkeim sporo :( , o dziwo tez jest 3 harmoniczna sieci na majaca -90 dB. Musi sie ona "przedzierać" przez układy zasilania lub płynie wprost z komputera , trudno powiedzieć. W każdym razie nie jest to wynikiem złego działania układu lecz raczej pochodzi z zwenątrz. Zresztą wyraźnie widać 5 , 7 ,9 , 11 harmoniczą sieci. Podejżewam ze wprowadzają je urządzenia z zasilaczami ipulsowymi chociażby koputery czy żarówki energooszczędne. Bardzo ciezko walczyć z takimi zakłuceniami bo są de facto na bardzo niskiej częstotliwości. Zwykle filtry sieciowe w zasadzie są bezradne bo one raczej działają ja dużo wyższych częstotliwosciach.

Składową 100Hz wyeliminowałem nielaże calkowicie i jest praktycznie na poziomie szumu w całym paśmie.
                            Mam nadzieje ,ze jak zrobie już go na docelowej płytce to nie bedzie tych problemów. Ekranowanie układu wyraźnie pomogło ,wiec zamkniecie go w obudowie powinno przynieść dalszą poprawdę.

Skomentuj

Czaruję...
                            X