Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomocy TPA6120 i OPA2134PA

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pomocy TPA6120 i OPA2134PA

Cześć.

Proszę o pomoc z odpaleniem wzmacniacza słuchawkowego. Leżał parę ładnych lat w szafce, wczoraj wyjąłem i polutowałem kabelki, dzisiaj próbuję włączyć i cisza, poruszałem czym się dało, posprawdzałem luty przewodów i nie wiem w czym może być problem bo wszystko wygląda ok. Nie dawałem potencjometru, bo podłączam bezpośrednio do Emu i tam sobie reguluję sygnał.

Zdjęcia:

A tutaj schemat pcb, które znalazłem na necie i wygląda na to że to ta konstrukcja:

Może to zbyt proste: podłączyłeś +, - i masę z zasilacza ?

Skomentuj

tak, to te 2 czerwone i żółty idące z trafa do płytki :P

Skomentuj

Nie, nie o to mi chodzi, kabelki od trafa widzę. Tak naprawdę, jeśli rysunek ścieżek mówi prawdę, to należy połączyć zasilacz ze wzmacniaczem. Są tam puste otwory.

Skomentuj

Ścieżki na bottomie a TPA na Topie. Ciekawe... :)
          Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
          Grado SR125i

Skomentuj

Zamieszczone przez Jacek Zieliński Zobacz posta
            Nie, nie o to mi chodzi, kabelki od trafa widzę. Tak naprawdę, jeśli rysunek ścieżek mówi prawdę, to należy połączyć zasilacz ze wzmacniaczem. Są tam puste otwory.
            Są połączone zworami na płytce, ogólnie to ten wzmacniacz parę lat temu chodził, więc może zrobiły się gdzieś zimne luty przez to parę lat leżenia, tylko jak to sprawdzić?

Skomentuj

Najpierw sprawdź napięcia zasilania. Jak dobrze widzę, ze schematu pierwszą i 3 od końca nóżka układu.

Swoją droga to gdzie są bezpieczniki na wtornym?

Skomentuj

Masę masz na płytce spiętą? poligon zasilacza z poligonem analogowym bo na pcb brak miejsca na zworkę masy, chyba że w części analogowej jest sztuczna masa nie podłączona z zasilaczem.

Skomentuj

Ktoś mi powie co robię źle? Chcę zmierzyć napięcie wyjść transformatora, powinno być 15-0-15 ... zepsuty multimetr? Ten odczyt powoli rośnie.

Skomentuj

Może zacznij od zmierzenia napięcia na pierwotnym? OSTROŻNIE!!!! :)

Skomentuj

na pierwotnym jest 230
                      Last edited by Leniwiec_Marek; 26.08.2015, 17:11.

Skomentuj

A zmierz napięcia na transformatorze odłączonym od płytki :)

Skomentuj

Ja już kompletnie nic nie rozumiem... multimetr wariuje przy próbie mierzenia wtórnego, ustawiony zakres 20 V ~. Na uzwojeniu pierwotnym podłączonym do sieci, multi wyświetla stabilne 230. Dodam jeszcze że mam 2 te trafa i próbuję z obydwoma, więc wydaje mi się że to ja coś źle robię, tym bardziej że jakiś czas temu jednym z nich odpaliłem ten wzmacniacz bez jakichkolwiek problemów, a przez ten czas sobie po prostu leżały w piwnicy czy tam w szafie.
                          Przynajmniej nauczyłem się że V~ oznacza zakresy prądu zmiennego, a V -stałego hehe :P

Last edited by Leniwiec_Marek; 26.08.2015, 17:47.

Skomentuj

Zmierz rezystancje uzwojeń wtórnego oraz pierwotnego, oczywiście trafko odłączone od sieci.

Skomentuj

Poza zakresem. Po konsultacjach z SowaZ i znajomym elektronikiem, pomierzyłem chyba wszystko co się da... Wygląda na to że coś nie tak jest z płytką wzmacniacza i popaliłem uzwojenia na obu trafach przy próbach odpalenia... Jest szansa na wysłanie tej płytki i ewentualnie transformatorów do kogoś kto by ją sprawdził?

Skomentuj

Jeśli miernik jest ok (kiedy zmieniałeś ostatnio baterię? ) to trafa wyglądają na martwe, chyba nie ma sensu wysyłać.

Jeśli trafo upalone, to może zobacz najpierw mostek, czy nie ma zwarcia. Może któraś dioda ma przebicie i dlatego pali trafo (powinna palić bezpieczniki - tu się kłania to co napisał SowaZ)

Skomentuj

Przełącz multimer na zakres 200V,czasami tak się dzieje.

Skomentuj

Czaruję...
                                  X