Proszę o pomoc !!! mój syn chce zbudować subwuufer aktywny nie dużej mocy na głośniku Tonsil gdn20\40 4omowy i podłączyć go do swojego komputera. Troche znam się na elektronice ale potrzebuje uzupełnić swoją wiedzę w tym zakresie, oturz jakie układu trzeba zastosować? wzmacniacz, zasilacz filtra, filtr dolnoprzepustowy, filtr subsoniczny czy trzeba robić to wrzystko czy można ograniczyć się do jakiegoś minimum? jakie jest to minimum, prosze o podpowiedzi! i ewentualnie schematy układów które muszę zrobić. Zgóry bardzo dziękuję!.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Chcę zrobić subwoofer aktywny
Collapse
X
-
minimum to wzmacniacz(końcówka mocy)+filtr dolnoprzepustowy w takim przypadku najlepszym rozwiązaniem jest filtr aktywny, filtr subsoniczny nie jest niezbędny bez niego bedzie ok i oczywiście zasilacz do tego.Ja osobiście proponowałbym końcówkę na jakimś scalaczku(nie drogo i nie skomplikowana konstrukcja)może TDA2040 lub LM3886 ale ten ostatni to nawet troche zadużo na ten głośnik.W sieci jest mnustwo tego typu schematów które jest w stanie wykonać sam nawet początkujący, proponuje popatrzyć na:www.elektroda.net/audio/index.html
lub poszukać czegoś na forum koszt takiego kompletnego układu o mocy ok 30W wzmak+filtr+zasilacz nie powinien być wysoki myśle że to 30W w zupełności powinno wystarczyć na ten głośnik(jeśli dobrze rozumien to ma 40W)
POZDRO
-
Niedlugo bede mial plytki z ktorych bede robil gotowy modul do suba aktywnego. Bedzie na nim koncowka mocy TDA7294, zasilacz, preamp z regulowanym filtrem, odwracacz fazy, wejscie cinch i wysokopoziomowe. Do tego oczywiscie ciche wlaczenie wylaczenie. Jak prototyp bedzie prawidlowo dzialal pokaze na forum razem ze schematem.
Skomentuj
-
GDN 20/40 to trochę za stary i za mały mocowo głośnik. Lepiej dać GDN 20/80 8 omów. 8 omów lepiej się aplikuje - mniejsze straty mocy w końcówce, mniejszy prąd, ogólnie bardziej bezpieczne dla ukałdu. Zasilacz na transformatorz totoidalnym 50-100W, mostek 8-10A, kondensatory 2x2x3300uF lub 4700uF. Minimum to kaskadowy filtr RC II rzędu lub lepiej na wzmacniaczu operacyjnym (temat jest w dziale eelktronika, ew. na str. głównej http://diyaudio.pl jest opisany).
Skomentuj
Skomentuj