Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

TV jako odtwarzacz muzyczny

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

TV jako odtwarzacz muzyczny

Początkowo planowałem wykorzystać starego laptopa z XBMC jako odtwarzacz muzyczny plików z NAS, ale ostatnio zastanawiam się czy nie lepiej wykorzystać w tej roli TV. Dopóki plik jest cyfrowy to chyba nie ma większego znaczenia czy będzie odtwarzany na kompie czy TV? Do TV byłby podpięty zewnętrzny DAC pod wyjście optyczne. Czy to dobry pomysł?

Wady komputera:
    - dodatkowy "grat" w salonie
    - wiatraczki (brak w TV)
    - mały ekran (z odległości ok. 4m)
    - tylko wyjście USB (TV ma wyjście optyczne, czyli oszczędzam na konwerterze)
    Zaletą komputera jest odtwarzanie większej ilości formatów muzycznych, ale mój TV odtwarza MP3 i FLAC, więc w większości przypadków chyba mi to wystarczy.

Dobry

Skomentuj

XBMC postawisz też na Raspberry PI.

Skomentuj

TV i stary laptop mam, Raspberry PI musiałbym kupić, Raspberry PI nie ma też chyba wyjścia optycznego, więc też musiałbym dokupić konwerter, czy ma on jakieś zalety w stosunku do TV?

Skomentuj

Zamieszczone przez Arturos Zobacz posta
          Raspberry PI nie ma też chyba wyjścia optycznego, więc też musiałbym dokupić konwerter, czy ma on jakieś zalety w stosunku do TV?
          Podłączasz RPi przez HDMI do TV i z niego wychodzisz optykiem na daca :) Tak mam zrobione aktualnie u siebie.

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
            Podłączasz RPi przez HDMI do TV i z niego wychodzisz optykiem na daca Tak mam zrobione aktualnie u siebie.
            OK, tylko jaka jest zaleta dublowania funkcjonalności, którą mam w TV, za pomocą RPi?

Skomentuj

Skoro TV Ci wystarcza aby obsłużyć pliki, to udostępnij ze swojego lapa dysk, wstaw go w szafę lub sprzedaj i kup dysk sieciowy, aby mieć na nim pliki.
              Last edited by dolphin123; 06.09.2015, 12:45.

Skomentuj

No przecież napisałem na samym początku, że pliki będą z NASa. Czyli rozumiem, że RPi nie da mi nic więcej jak TV (pomijam dodatkowe bajery XBMC jak jakieś analizatory widma itp.).

Skomentuj

Mi to w tv itp przeszkadza zawsze obsługa listy plików/playlisty. Oczywiście zależy od softu, ale to najpoważniejszy chyba powód dla którego ciągle mam pc do muzyki. Jak ci odpowiada to czemu nie? Fajnie byłoby jeszcze jakby się jednym guzikiem na pilocie wyłączało ekran.

Skomentuj

No fakt, playlista jest ograniczona do katalogu, to jest poważna wada TV, ale na początek jakoś to przeboleje a potem może pomyślę nad innym rozwiązaniem, np. RPi jak proponował dolphin123.

A z tym wyłączaniem ekranu ("prawie" jednym przyciskiem) to dziwne, bo na TV działa a jak się słucha muzyki to już nie :(

Skomentuj

Zamieszczone przez Arturos Zobacz posta
                      No przecież napisałem na samym początku, że pliki będą z NASa. Czyli rozumiem, że RPi nie da mi nic więcej jak TV (pomijam dodatkowe bajery XBMC jak jakieś analizatory widma itp.).
                      Da ci obsługę ze smartphone-a/tableta, możliwość odtwarzania muzyki z pamięci telefonu (bluetooth/wifi), aktualizacje oprogramowania/nowa funkcjonalność, odtwarzanie filmów, odtwarzanie youtube i innych sieciowych źródeł, słuchanie muzyki bez włączonej "lampy 60 calowej" (matrycy), etc.

W zależności oczywiście od konfiguracji sprzętu i zainstalowanego oprogramowania/wtyczek.
                      Last edited by gi; 07.09.2015, 21:47.

Skomentuj

Jakie masz tv ze działa ci na nim XBMC? aktualnie KODI?

Skomentuj

XBMC nie działa na moim TV.
                          Mój TV (Samsung) potrafi odtwarzać pliki muzyczne, ale nie ma np. możliwości zrobienia playlisty.
                          Ale pewnie jakby zainstalować SamyGO to byłby chyba dostępny odtwarzacz w stylu XBMC.

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                            Podłączasz RPi przez HDMI do TV i z niego wychodzisz optykiem na daca :) Tak mam zrobione aktualnie u siebie.
                            Czy w tym rozwiązaniu wystarczy "goła" malinka czy trzeba jej dokupić kartę muzyczną?

Skomentuj

HDMI obsługuje dźwięk, ale gdybyś w przyszłości chciał np podpiąć DACa bez udziału TV (do słuchania muzyki nie jest potrzebny), to lepiej zamiast maliny wybrać jakąś platformę obsługującą SPDIF (da się to obejść, ale to kolejne komplikacje i koszty).

Skomentuj

Zamieszczone przez ampli Zobacz posta
                                HDMI obsługuje dźwięk, ale gdybyś w przyszłości chciał np podpiąć DACa bez udziału TV (do słuchania muzyki nie jest potrzebny), to lepiej zamiast maliny wybrać jakąś platformę obsługującą SPDIF (da się to obejść, ale to kolejne komplikacje i koszty)
                                A jakieś przykłady?

Skomentuj

Banana Pi, Orange Pi mają na złączu GPIO SPDIF, no chyba że planowałbyś użyć kartę/DAC z USB, wtedy tego nie potrzebujesz.

Skomentuj

Malina ma wyjście audio ale na jacku, dźwięk z HDMI będzie lepszy, a jeśli miałaby służyć jako server muzyczny to polecam dodatkową kartę dźwiękową przeznaczoną dla maliny. Wtedy i złącze spdif będziesz miał i optyczne się trafi. Na przykład Wolfson Cirrus Logic albo HiFiBerry

Skomentuj

Ale jest coś takiego: https://www.hifiberry.com/dac/

Skomentuj

Zamieszczone przez mbar Zobacz posta
                                        Ale jest coś takiego: https://www.hifiberry.com/dac/
                                        Odpada. Po pierwsze chcę uniwersalnego DAC-a a po drugie chcę go na AK4490, więc mam nadzieję że taz coś szybko "wyprodukuje" :)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X