Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Obudowy do sprzętu elektronicznego

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Obudowy do sprzętu elektronicznego

Ktoś miał jakąkolwiek styczność z tymi obudowami?
    www.sesmil.pl

Jeśli szukasz na necie gotowych też produktów to warto zobaczyć ofertę modushop.pl
    Kupiłem am dla siebie ale jeszcze jej nie widziałem na własne oczy ale w niedzielę jak wrócę mogę zrobić parę zdjęć i podesłać do Ciebie. Szukałem długo I tańszych które nie były tandetne nie znalazłem.

Skomentuj

Niestety gotowe obudowy niosą ze sobą kompromisy albo cenę..

Skomentuj

Zamieszczone przez Mzamar Zobacz posta
        Jeśli szukasz na necie gotowych też produktów to warto zobaczyć ofertę modushop.pl
        No właśnie zastanawiało mnie jak się przedstawiają cenowo i jakościowo obudowy sesmil do obudów z modushop.

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
        Niestety gotowe obudowy niosą ze sobą kompromisy albo cenę..
        A co proponujesz innego?
        Giętarek do blachy itp. nie posiadam więc sam ich nie zrobię.

Skomentuj

Radiatory można kupić same, a resztę elementów narysować sobie w AutoCADzie czy czymś podobnym to nie problem :), a potem oddać na laser. Zapewne koszt tyłu, góry i dołu nie przekroczy w ekstremalnych warunkach 100zł z ich materiałem :)
          Fajnie wiedzieć, że jest alternatywa do modushop :)

Skomentuj

A coś prostszego od AutoCADa? I najlepiej darmowego. Może Google SketchUp? A tak przy okazji to czy SketchUp przestał już być darmowy?

Skomentuj

Może QCAD
              Nie wiem czy prostszy, ale niewątpliwie darmowy.

Skomentuj

draftsight całkowicie darmowy nawet dla komercji. Ale podobny do autocada, jak dla mnie (laik) troszke skomplikowany.

Skomentuj

A czego laik używa obecnie? Bo ciekawi to innego laika :-)

Skomentuj

Zamieszczone przez Arturos Zobacz posta
                    Zamieszczone przez piotrsy Zobacz posta
                    Może QCAD
                    Nie wiem czy prostszy, ale niewątpliwie darmowy.
                    Ewentualnie LibreCAD, tylko należy pamiętać, że oba są 2D, z 3D SketchUp ma darmową wersję.

Skomentuj

Wszystko zależy do jakich prac to oprogramowanie jest potrzebne.
                      Niekiedy może być wystarczający zwykły program graficzny z eksportem do DXF, jak np. darmowy Inkscape.

Skomentuj

Nie na temat...
                        Do zlecenia komuś obudowy QCAD powinien wystarczyć, wygodniej jest w nim coś narysować zgodnie z wymiarami niż w Inkscape.

Skomentuj

A coś prostszego od AutoCADa? I najlepiej darmowego. Może Google SketchUp? A tak przy okazji to czy SketchUp przestał już być darmowy?
                          Programy firmy Autodesk (tak na prawdę nie jest trudny, rysowanie dla naszych potrzeb ogranicza się jedynie do prostych kresek, łuków, pomiaru długości i katów) są darmowe dla studentów, można poratować się zawsze 30 dniową wersją CorelDraw lub Intscape (w pełni darmowy) :).

Skomentuj

Godny polecenia jest DoubleCAD pl, wersja całkowicie spolonizowana to (wspierana przez bodajże Cd Project i jej trzeba szukać w necie): DoubleCAD XT Pro Pl (posiada kompletny podręcznik ponad 500 stron po Polsku!!!), nowsze wersje już nie są spolonizowane(?).
                            A to wszystko za FREE.

Skomentuj

Nie na temat...
                              Tego co osoby doświadczone.. tylko zajmuje mu to 5x wiecej czasu i nerwów, no i jeszcze często ma pirata

Do 3d designspark mechanical polecam, też za friko, jest nawet pare filmików po polsku na yt, podstawy idzie załapać.
                              Last edited by _NATAN_5064; 09.09.2015, 15:50.

Skomentuj

ewentualnie narysuj cos nawet w paintcie tylko z wszystkimi wymiarami, to Ci ktos przerysuje w autocada

Skomentuj

Odnośnie modu - rysunek możesz zrobić w paincie tylko podaj wymiary. Oni i tak muszą przerysować u siebie
                                  http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Niekoniecznie, jak chcemy wyciąć taką płaską blachę z otworami, to mogą od razu wykorzystać plik DXF. Ale tak czy inaczej, jak firma dostanie artystyczny rysunek zrobiony w paincie, może trochę niechętnie patrzeć na takie zlecenie Jakikolwiek rysunek techniczny będzie robić lepsze wrażenie.

Skomentuj

Wątpię, czy rysunek w Paincie da radę. Tak jak napisał Holgin, przyjmują pliki DXF, lub inne podobne. Tzn. wszelkie formaty CAD-owskie, czasami też wektorowe typu Corel Draw. Obecne maszyny numeryczne przyjmują bezpośrednio pliki CAD, nie trzeba nic przerysowywać. Nawet nie wiem, czy nie chcieliby dodatkowej opłaty za przerysowanie rysunku z Painta - zwykle dostają gotowy projekt, wrzucają do maszyny i się samo robi :P

Co do programów CAD-owskich, QCAD jest całkiem dobry, pod warunkiem, że ma się ProToolsy (po 100 uruchomieniach wtyczka wygasa i tracimy możliwość operowania na warstwach, co w przypadku nieco bardziej skomplikowanych rysunków, praca z programem staje się znacznie trudniejsza). Obecnie jestem w fazie zabawy SketchUp Make, przyjemny, łatwy w obsłudze i intuicyjny program. Niestety, ciężko jest znaleźć godnego następcę AutoCAD-a. DoubleCAD-a też uruchomiłem i nie urzekł mnie. Cały Help do najnowszej wersji jest wspólny dla DoubleCAD-a i TurboCAD-a (komercyjna wersja). No i w darmowym DC nie mamy możliwość rysowania w 3D, jedynie można otwierać rysunki 3D.

Polecam spróbować ściągnąć wersję dla studentów, jeśli dobrze pamiętam, nie jest wymagana weryfikacja statusu studenta. Niektóre programy tak mają, np. Xamarin Studio - jak próbowałe zdobyć licencję studencką, okazało się, że muszę załatwić zaświadczenie o odbywaniu studiów w języku angielskim i wysłać im skana, czeka się na to miesiąc; nie chciało mi się latać po dziekanatach, więc odpuściłem. Z ACAD-em nie było takich jaj:
                                      http://www.autodesk.com/education/free-software/autocad

Gotowe obudowy ma jeszcze sklep popularny wśród gitarzystów:
                                      http://amptone.pl/c/130/chassis-wzma...macniaczy.html

Skomentuj

Ja mam studenckiego AutoCADa (PWr) i kurczę też nie pamiętam dokładnie, ale jednak wydaje mi się, że wymagany jest e-mail studencki (numer_indeksu@student.pwr.edu.pl), który w jakiejś tam bazie siedzi, ale można spróbować. Potem na tego maila dostaje się klucz licencyjny.

O ile nie chodzi o turbo skomplikowaną obudowę, mogę zrobić jakieś rysunki :)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X