Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Potencjometr ALPS pytanie o podłączenie.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Potencjometr ALPS pytanie o podłączenie.

Cześć, zdobyłem potencjometr ALPS z silniczkiem wyciągnięty z Diory WS704 za "piątaka" i chcę go wstawić do Yamahy A500 zamiast zwykłego podwójnego.
    Problem w tym, że nie wiem jaki on ma pinout i nie mam pojęcia jak go podłączyć. Dodaję zdjęcia, z góry dzięki za odpowiedź.

Mam jeszcze pytanie - jeśli oryginalny potencjometr ma 100Kohm, a ten 50K to znaczy, że jeśli będzie skręcony na minimum, to siłą rzeczy będzie miało to taki efekt jakbym miał tamten(100k) skręcony do połowy? Czy da się temu jakoś zaradzić?

Last edited by RAZOR026; 13.09.2015, 07:59.

Zamieszczone przez RAZOR026 Zobacz posta
    jeśli oryginalny potencjometr ma 100Kohm, a ten 50K to znaczy, że jeśli będzie skręcony na minimum, to siłą rzeczy będzie miało to taki efekt jakbym miał tamten(100k) skręcony do połowy? Czy da się temu jakoś zaradzić?
    Nie musisz się martwić , taki efekt nie wystąpi :)
    Tak przy okazji to do regulacji używane są potencjometry o charakterystyce logarytmicznej i 50k wcale nie jest w połowie tylko blisko 100k :)

Skomentuj

Okej,dobrze wiedzieć. Juz z pomoca multimetru zindentyfikowalem pinout jeszcze mam pytanie- gdzie kupic nakretke do niego? Bodajze jest to 10x0,75 czyli wieksza niz standardowe

Skomentuj

Spróbuj nakrętki z gniazd antenowych np. z dekoderów satelitarnych z tyłu obudowy.

Skomentuj

Problem w tym, że nie wiem jaki on ma pinout i nie mam pojęcia jak go podłączyć.

Mam jeszcze pytanie - jeśli oryginalny potencjometr ma 100Kohm, a ten 50K to znaczy, że jeśli będzie skręcony na minimum, to siłą rzeczy będzie miało to taki efekt jakbym miał tamten(100k) skręcony do połowy? Czy da się temu jakoś zaradzić?
          jak sie obawiasz problemu to mozemy sie wymienic potkami. ja dam tobie 100k a ty mi swoj wyslesz
          ja pokrywam koszty wysylki w obie strony

Skomentuj

Najpierw musze przerobic troche obudowe(rozwiercic otwor montazowy i wywiercic drugi zapobiegajacy obracaniu potka) i zrobic test, jesli efekt bedzie zly to wtedy mozemy sie dogadac
            Last edited by RAZOR026; 13.09.2015, 12:57.

Skomentuj

A po co chcesz zmieniac potki w yamaszce? Bedziesz wstawiał sterowanie z pilota? Bo jak nie to nie ma sensu

Skomentuj

Wbrew pozorom Adziku, taki krok ma sens, jeśli oryginalny potek trafił szlag, a nowy, chiński od nowości trzaska :)
                Skoro mam ALPS-a to chyba lepiej dać jego, niż jakiś chiński (w dodatku droższy, bo w Nowym Elektroniku są po 8zł, podczas kiedy ALPS-a kupiłem za 5zł i do tego mam płytkę plus działający układ barwy dźwięku z WS704 do jakiegoś DIY) na pewno na takiej przeróbce Yamaha tylko zyska.
                Last edited by RAZOR026; 13.09.2015, 13:02.

Skomentuj

Zyska więcej jak wykorzystasz ten potek w pełni. Czyli dorobisz sterowanie.
                  Ja dla znajomego do Yamahy AX700 wstawiłem taki potek z http://tomekk.org/projects/volumer/ i jest mega zadowolony. Nie musi wstawać z kanapy żeby wzmacniacz wyłączyć czy dostroić głośność a nawet można smartfonem go obsłużyć.

Skomentuj

Mi nie zależy na zdalnym sterowaniu, bo Yamaha stoi na biurku, więc jest na wyciągnięcie ręki, a aż taki leniwy nie jestem żeby sobie robić zdalne sterowanie

Ale bajer rzeczywiście fajny i świetnie wygląda samoregulująca się gałka głośności. Chyba taki układzik kiedyś zrobię na dodatkową ocenkę z elektroniki :)
                    Last edited by RAZOR026; 13.09.2015, 13:27.

Skomentuj

Czaruję...
                    X