Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Położenie transformatorów w obudowie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Witam.
    Mam pytanko czy można ułozyc dwa trafka w obudowie tak jak na załączonym zdjęciu? Wygląda to troche dziwacznie ale całkiem dobrze mi sie to komponuje w rozmieszczeniu poszczególnych płytek. Duże trafo jest do zasialania dwóch kanałów wzmaka, a to małe do zasialania preampa lampowego.
    Pozdrawiam
    Załączone pliki

nie powinno się stawiać na sobie transformatorów bo moze to niekorzystnie wpłynąc zarówno na ich prace jak i pole rozproszenia!!

Skomentuj

Chyba nie powinno im sie nic stac.
      Ze zdjecia tylko widze ze kiepsko nawiniete jest to dolne trafo, zwoje nie rowno a przy wyprowadzeniach wielka pustka w nawijaniu. To jest miejsce najwiekszego pola rozproszenia trafa i trzeba z nim uciekac jak najdalej od elektroniki. Proponuje podlaczyc trafo na dluzszych kablach i sluychajac brumu w glosnikach krecic trafem dookola i znalezc najcichszy punkt.

Skomentuj

wątpie że zabrumi, w końcu metalowe podło, a jak zabrumi to możesz na przykłąd nakryćje połową obudowy z zasilacza komputerowego, łatwo dostępny i świetny ekran magnetyczny. Ja tak mam w swoim wzmaku i jest miodzio :)

Skomentuj

No wlasnie dlatego chce je polozyc na sobie zeby zaekranowac blacha, sprawdze doświadczalnie, choc wolabym zawczasu wszystko sobie rozplanowac bo za duzo wysilku wlozylem zeby zmajstrowac ta obudowe i chcialbym jak najlepiej to ulozyc, zanim zaczne wiercic, choc własnie czesc dziur juz wywierciłem, jeszcze tylko te trafa... Mam jakis skan z elektora gdzie wlasnie dwa trafa sa ulozone jedno na drugim tylko ze sa one takie same. Tutaj jedno jest zdcydowanie mniejsze.
          Co do jakosci nawiniecia duzego to takie kupilem je gotowe.... NIby znak bezpieczenstwa B jest ale....
          A przy okazji to wiecie moze jak zabezpieczyc aluminium przed utlenianiem? W planach mam ładne wypolerowanie przedniego panela, a srodek rowniez gdyz calość przykrywam pleksa przezroczysta (w koncu lampki musi byc widac), a na przodzie o odbite paluchy nie trudno...?
          Pozdrawiam

Skomentuj

Jeśli chodzi o zabezpieczenie aluminium to ja polecam lakier bezbarwny.

Skomentuj

Najmad skąd wytrzasnołeś tą blache ja latam jak głupi i niemam skąd wziąść a jak kupiłeś to podaj cene ile to kosztuje. pozdro

Skomentuj

W tych trafach może indukować się napięcie. Musiałbyś włożyć między te trafa blaszkę miedzianą, żeby trochę zniwelować pole elektromagnetyczne. Tą blaszkę musisz podłączyć pod masę.

Skomentuj

Transformatory generują pole magnetyczne. Promieniowanie elektromagnetyczne w tym zakresie częstotliwości jest praktycznie żadne. Miedź nie zaekranuje pola magnetycznego. Wkładanie między transformatory miedzi jest zupełnie bez sensu.
                  Włóż miedzy trafa przekładkę izolacyjną (tak na wszelki przypadek), skręć to razem i całość możesz ekranować. Potrzebny będzie ekran z miękkiej stali o grubości min. 1,5 - 2 mm, żeby to dało jakiś wyczuwamy efekt. Ekranowanie wolnozmiennych (50 Hz) pól magnetycznych wymaga dość grubych ekranów magnetycznych.
                  Jest jeszcze inny problem. Szczelnie zamknięty transformator może się trochę grzać.

Skomentuj

slam--> ja za ta blacha rowniez nalazilem sie jak glupi. blacha aluminiowa 3mm jest ogolnie dostepna w sklepach z metalami kolorowymi, tylko ze jest maly szkopul tam mozna kupic tylko arkusz 2 metry kwadratowe za 250 zeta i to jeszcze nie wszedzie chca ciac, znalazlem jakis centrolstal gdzie ladnie przytna ale rozniez trzeba kupic 2-3 metra. A mi sie jakos udalo znalazlem w pracy :)) tylko ciecie tego domowymi metodami pilowanie jest ... hmm meczace, ale mam nadziej ze wyjdzie ladna konstrukacja :)
                    Co do ekranowania to sprawdze praktycznie, podkladke izolujaca dam na pewno a reszte sie obada. Dzieki za help :))
                    Pozdrawiam

Skomentuj

Czaruję...
                    X