Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Przenośny głośnik - problemy zasilania

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Przenośny głośnik - problemy zasilania

Witam
    Mam potrzebę zmontowania głośnika przenośnego do słuchania w chatce w górach. Głośnik musi być mały i oszczędny bo muszę go wnieść na górę i zasilić przyniesionymi aku li-ion 18650. W tym celu zakupiłem wrak głośnika JBL z dwoma przetwornikami czteroomowymi, czterowatowymi o średnicy 27mm. Chcę go napędzić wzmacniaczem PAM8403 o mocy 2x3W Ten układ może działać w zakresie napięcia pojedynczego aku, ale działa najlepiej przy 5V więc chciałbym zastosować przetwornicę do stabilizacji napięcia.Taki układ z przetwornicą step-up jest zastosowany w głośniku iHome BT24, tyle że tam jest wzmak PAM8610. Ten głośnik gra głośno, ale jak się ściszy to wydaje z siebie "makaron" - kto słyszał jak gra pomięta taśma magnetofonowa, ten wie Czytałem dokładnie wątek
    http://diyaudio.pl/showthread.php/16...cze-w-klasie-D
    oraz inne artykuły, np
    http://elektronikab2b.pl/technika/20...d#.VgPfLdKsWOM
    i wychodzi na to (wydaje mi się), że za ten rodzaj zniekształceń odpowiada (może odpowiadać) bus pumping. Pierwsze pytanie brzmi - czy tak może być? Jeśli tak, to jak wykryć które układy są
    pełnomostkowe, aktóre półmostkowe? W kartach katalogowych na ten temat cisza. A może układ PAM8610 po prostu tak ma? Lub też jest inna przyczyna, np słabe zasilanie? Na temat PAM8610 krążą nieprzychylne zdania, na temat PAM8403 nie ma takich. Związane z tym pytanie następne - czy wystarczy jak zastosuję przetwornicę o wydajności 1,5A, czy też może być słabsza z dodanym magazynem szczytowym na wyjściu, np C lub LC? Czy też jakieś inne rozwiązanie? Jeszcze jedno pytanie dotyczące konstrukcji głośnika - obecnie wykorzystam obudowę JBL z rurą bassreflex, ale chciałbym przełożyć przetworniki do nowej, płaskiej obudowy - czy też użyć bassreflex-u, czy lepiej zastosować bierną membranę (obecnie coraz więcej konstrukcji taką ma)
Czaruję...
X