Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Który KIT na kostce TDA7294 do GDN 30/120/1

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Który KIT na kostce TDA7294 do GDN 30/120/1

Witam.

Ostatnio zrobiłem suba na Tonsil GDN30/120/1.

Mam go podpięty aktualnie pod Yamahę AX-730 + filtr bassowy do około 200Hz.

Chciałbym zrobić do niego osobny wzmacniacz. Z tego co szukałem to TDA 7294 idealnie nadają się do subwooferów.
    Znalazłem parę kitów, na moje umiejętności będzie to najlepsze rozwiązanie.
    Przykłady:
    https://sklep.avt.pl/avt2671.html
    https://sklep.avt.pl/avt2153.html
    https://sklep.avt.pl/avt1680.html

Problem polega na tym który wzmacniacz wybrać?
    Jeden ma 150W, wtedy miałbym trochę zapasu mocy na subwooferze...

Teraz kolejny elementy, który potrzebuje mój wzmacniacz to połączenie 2 kanałów L + P chinch z wzmacniacza w mono do subwoofera.
    Celuję w to: https://sklep.avt.pl/avt1687.html

Jeśli zrobię taki zestaw to wtedy będę musiał wyeliminować ten filtr na subwooferze który mam, prawda?
    Do tego jest wzmianka o zasilaniu tego filtra : Zasilanie ±18…35 V

Więc teraz mam 2 typy zasilaczy toroidalnych które mogłyby zasilić, wzmacniacz i filtr:
    -200W TST-200/022/ 2x35V -2x2,85A symetryczne - cena 70zł

-200W TT-200/9P - 2x 30V -2x3,3A symetryczne (TST200/2x30PR) - cena 50zł

Ktoś może mi doradzić czy opłaca się to łączyć? A może wybrać coś innego? Dzięki :)

Do subwoofera najbardziej sensowny jest ten kit 150W, jeśli chce się zasilić suba z TDA7294 to zazwyczaj robi się to w mostku. Jeśli chcesz wykorzystać filtr, który posiadasz, możesz zrobić zwykły sumator na wzmacniaczu operacyjnym - kilka rezystorków i scalak w DIP8, zmieścisz na małej płytce uniwersalnej, koszt ~5zł.

TST-200 i TT-200 to nie zasilacze, a transformatory - zmieniają one jedynie napięcie - z 230V AC na 30-35V AC. Zaraz za trafo musisz mieć prostownik, który zamieni te 30V AC na 30V DC (w zasadzie napięcie po wyprostowaniu będzie ciut wyższe), gdyż wszystkie te kity są zasilane prądem stałym.

Połączenie dwóch filtrów od biedy będzie działać, ale nie będzie to zbyt ładne rozwiązanie.

Skomentuj

robilem kilka razy wzmacniacze na mostku TDA projektu irka...
      i wiesz co - nigdy wiecej tego nie zrobie!
      nie dlatego ze zle to gra...
      ale dlatego ze wyszlo mnie to tyle ile GOTOWY wzmacniacz 2,1 na tda sciagany z chin! :p

tak wiec jak chcesz to robic na powaznie to poprostu kup gotowca i podlacz jedynie trafo i radiator

Skomentuj

Zamieszczone przez Elrandos Zobacz posta
        Jeden ma 150W, wtedy miałbym trochę zapasu mocy na subwooferze...
        Raczej niedoboru. Ten głosnik spokojnie przyjmuje 200W.

Skomentuj

Swoją drogą, rozrzut cen TDA jest kosmiczny. U mnie w Poznaniu w sprawdzonym elektronicznym 10zł za kostkę, w dużym sklepie elektroniczno-automatycznym - 14zł za kochę, na AVT, czy TME niecałe 8zł.

Złożony kit stereo na TDA7294 na Aliexpress za 40$ - 150zł za sam wzmacniacz? Myślę, że złożenie od początku wzmacniacza na mostku TDA wyszłoby koło 50zł.

No chyba, że używałeś jakichś turbo części Ale w tych kitach nie ma rezystorów z E96, ani jakichś kondów z górnych półek

Skomentuj

Zamieszczone przez Piter93 Zobacz posta
            Myślę, że złożenie od początku wzmacniacza na mostku TDA wyszłoby koło 50zł.
            Taaa....
            A kolumny 3-drozene z innego watku to 500zł - w praktyce wyjdzie zawsze 100% wiecej. NIe ma ch..a we wsi.

Skomentuj

Brencik, mam na myśli samą polutowaną płytkę (wytrawiony własnoręcznie laminat, scalaki, parę rezystorów i kondensatorów). Do tego dochodzi pierdyliard rzeczy - transformator, zasilacz, gniazda, obudowa, kable. Tak naprawdę takie rzeczy robią koszty.

Ostatnio przymierzam się do budowy wzmacniacza gitarowego. Potencjometry Alphy kosztują koło 5zł, gałki na nie - kolejne 10zł. Wychodzi więc, że jeśli chcemy mieć "user-friendly" i ładny wzmacniacz, to za 10 pokrętełek zapłacimy łącznie 150zł. A można by się zmieścić w 20zł przy dobrej jakości potencjometrach montażowych :P

Skomentuj

I o to mi chodziło własnie. Dlatego od zawsze uczulam amatorow wszelkiej dlubaniny ktorzy zobacza lub prosza o schemat jakiegos urzadzenia i chca to skladac i twierdza ze zmieszcza sie w 20zł bo tyle kosztuja czesci elektroniczne...

Skomentuj

Zamieszczone przez Piter93 Zobacz posta
                  Złożony kit stereo na TDA7294 na Aliexpress za 40$ - 150zł za sam wzmacniacz? Myślę, że złożenie od początku wzmacniacza na mostku TDA wyszłoby koło 50zł.
                  skladalem mostek tda irka na czesciach z odzysku.
                  radiator ze starego kompa, sporo czesci z odzysku... i wyszlo prawie 100zl!
                  tak wiec wole kupic gotowca z 2 kanalami wiecej

Skomentuj

Czyli może ktoś poleci jakiś kompletny wzmacniacz? Może być ebay, aliexperss albo jakaś stronka... Planowałem na taki cel przeznaczyć ze 150zł, więcej po prostu mi się nie opłaca :)
                    Naprawdę dziękuję.
                    Last edited by Elrandos; 25.09.2015, 22:03.

Skomentuj

Przede wszystkim zobacz, czy bardziej opłacalny nie będzie zakup samej płytki i pozostałych elementów oddzielnie :)
                      Prostownik od biedy złożysz "na pająka".

Skomentuj

http://www.dx.com/p/tda7294-2-1-powe...0#.VgXHDtLtlHw
                        http://www.ebay.com/itm/TDA7294-2-80...item19d3b70c2a
                        jest tez z radiatorem, ale z platna wysylka

Skomentuj

Jeżeli Elrandos zrobiłeś suba, to może wystarczyłoby Ci pojemności żeby upchać tam elektronikę? Wtedy odpadają Ci koszta obudowy i kilku złącz. Do tego jakiś filtr regulowany, sumator i sub aktywny gotowy :) Nie wiem tylko jak z dostępnością kitów i ich kosztami.
                          Last edited by DiGiCo; 25.09.2015, 23:25.

Skomentuj

Opłaca podłączać sam subwoofer pod 2.1? Bo w sumie mam wzmacniacz Yamaha AX-730 który ma 110W na kanał i zastanawiam się czy nie byłby to zły pomysł aby podłączyć moje pylony dodatkowo pod ten 2.1 ? A yamahę w takim razie sprzedać.

Skomentuj

Można bawić się w poczciwego TDA, a można też za parę zł kupić gotowy moduł w klasie D. Co kto lubi :)

http://www.aliexpress.com/item/YJ-IR...74_75,201409_2

Skomentuj

Minusem jest to, że ten GDN jest 8omowy, więc z tych podawanych TDA jedynie ten w mostku się nada (AVT1680), do tego dolicz zasilacz, trafo ze 200-250W, filtr, gniazda, kabelki itp.
                                A to i tak będzie jeszcze bez softstartu i automatycznego załączania i wyłączania
                                te z subwoofery.pl mają moc podaną przy 4omach więc najtańszy za 200zł ma pewnie jakieś 60-70W@8ohm

Ten DX ma moc przy 8 czy 4 podaną? nigdzie nie znalazłem informacji
                                "(Note: The left and right channels is recommended 6 to 8 ohm subwoofer speaker is best not to less than 8 ohms, otherwise the heat!)"
                                Last edited by malikowy; 26.09.2015, 02:41.

Skomentuj

A może taki prosty zestaw

http://www.advanceelectronic.pl/pl/p...subwoofera./37

http://www.advanceelectronic.pl/pl/p...ami-TDA7294/50

Skomentuj

Zamieszczone przez Elrandos Zobacz posta
                                    Opłaca podłączać sam subwoofer pod 2.1?
                                    skoro kosztuje tyle samo co sam mostek na suba? to czemu by nie :p

Zamieszczone przez malikowy Zobacz posta
                                    Ten DX ma moc przy 8 czy 4 podaną? nigdzie nie znalazłem informacji
                                    "(Note: The left and right channels is recommended 6 to 8 ohm subwoofer speaker is best not to less than 8 ohms, otherwise the heat!)"
                                    mostek tylko i wylacznie przy 8r
                                    stereo moze byc od 4ohm. i tak zasilanie musisz dobrac tak jakbys obciazal kazda kosc 4r

koszt podobny a mamy "tylko" mostek na suba :p

zastanawia mnie tylko jakosc regulacji w tym chinczyku
                                    ktos na forum juz go mial - warto zapytac

Skomentuj

Nie na temat...
                                      Ten GDN sie zanudzi przy tym mostku
                                      holtona 400 mu... ;-p

Skomentuj

Czaruję...
                                      X