Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

witam Wszystkich....no i pytam

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

witam Wszystkich....no i pytam

Witam Wszystkich :-))
    Jestem nowy na tym forum. Mam na imię Jacek, jestem z Wawki, interesuję się muzyką, sprzęcichem no i moto............
    Mam nadzieję, że Wasze doświadczenie i wiedza nie raz nie dwa mi pomoże.....
    A teraz konkretnie - na podstawie danych zamieszczonych na tych stronkach znajomy sklecił mi superowego suba. Cholerstwo jest wielgachne, ciężkie i bardzo solidne - udeżonko ma takie, że aż człowieka radość bierze - jednym słowem super ale.......
    W momencie kiedy regulacją głośności suba (potencjometr w subie) biorę głośniej w górnym zakresie sub zaczyna buczeć - coś jakby się wzbudzało - membrana zaczyna drgać i buczenie staje się nie do zniesienia. Konstrukcja jest na solidnych trafkach toroidalnych - oddzielnym do wzmacniacza i oddzielnym do filtra. Buczenie to nie bierze się od sprzetu grającego ani z kabli bo pojawia się już po właczeniu choćby tylko suba. Co może być nie tak ? Dodam, że nawet biorąc regulacją w subie na full - nie ma zniekształconego basu, nic nie jest przesterowane ale to buczenie - rece opadają.
    Podpowiedzcie co może być powodem i co moge zrobić. Jeśli potrzebne są do jakichś wniosków bliższe dane to pytajcie śmiało.
    Z góry dzięki.......

Zle poprowadzona masa.
    Pozdro
    Dexter

Skomentuj

Zamieszczone przez Dexter
      Zle poprowadzona masa.
      Pozdro
      Dexter
      a jakoś odrobinkę bliżej jakbym poprosiło o naprowadzenie - gdzie szukać tego felernego miejsca - czy to pomiędzy płytkami masa czy gdzie ?

Skomentuj

Bardzo dziwny objaw, chyba cos z ukladem (schematem) jest nie tak. Trudno cos podpowiedziec bo nie slysze tego efektu. Masz schemat tego wynalazku?

Skomentuj

pewnie kabel sygnałowy idzie koło trafo i się coś indukuje... a moze jak mówi irek.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
            Bardzo dziwny objaw, chyba cos z ukladem (schematem) jest nie tak. Trudno cos podpowiedziec bo nie slysze tego efektu. Masz schemat tego wynalazku?
            filterek jest stąd :
            http://www.diyaudio.pl/articles.php?...0c0f3a9c4fcfe1
            ale schematu wzmacniacza nie mam :-((

juz zastanawiałem się nad kupnem na Allegro całego modułu - filtr/wzmak ale to wywalenie 200 zeta i przeróbka całego suba.....
            Dziwne jest jeszcze to, że po dotknięciu obudowy "jack-a" (sygnał podałem przez kątowego jack-a metalowego) buczenie ustaje. Zwarć w kabelku nie ma nigdzie, poza tym nawet jak jest nic nie podpiete też buczy. 220 V jest bez uziemienia - nie mam w chacie gniazdek z uziemieniem ale chyba ma to nie wiele wspólnego.......
            Może jakieś jeszcze pomysły - jakieś konkrety ;-)))

[ Dodano: 2005-01-18, 06:57 ]
            Zamieszczone przez irek
            Trudno cos podpowiedziec bo nie slysze tego efektu....
            jeśli tylko będziesz chętny posłuchać "efektu" i coś pomóc - no problem....np.Grochófff :-)))

Skomentuj

Czaruję...
            X