Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Naprawa przetwornicy do ksenonów Valeo

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Naprawa przetwornicy do ksenonów Valeo

Witam
    Trafiła mi do naprawy przetwornica Valeo z Audi A4 B5.
    Z tego co zauważyłem był dolutowany wcześniej nowy kondensator chyba 22nF na 1000v(niebieski). Przetwornica miała tez upalony jeden z tranzystorów BUZ40b. Wymieniłem na inny o podobnych parametrach jednak nadal nie pracuje poprawnie. Moim zdaniem brakuje jednego elementu, zaznaczonego na czerwono. I tutaj moja prośba, jest wstanie ktoś zidentyfikować jaki to element powinien się tam znajdować? ew posiada zdjęcie takiej rozebrane przetwornicy w dobrej jakości? te wyprowadzenia do których sa przylutowane na zdjęciu czarno czerwone kable, idą dalej do transformatora, i palnika.
    Zdjęcie przetwornicy:

Tak z kolei wygląda transformator który był tam przylutowany. Na moje oko brakujący element znadował się miedzy 1 a 2 wyprowadzeniem od lewej.

Tam gdzie jest niebieski kondek to po prostu powinien być kondensator tylko smd. Tam gdzie zaznaczyłeś, prawdopodobnie też. Posprawdzałeś resztę tranzystorów?

Skomentuj

O tym wiem, obstawiam ze po prostu był problem z dostaniem takich kondensatorów, odpowiednio małych, albo smd. Reszta tranzystorów ok, przynajmniej pod miernikiem. Zastanawia mnie to że jest tranzystory, i 4 kondensatory, jeśli bym dał w tym miejscu kolejny byłoby ich 5. Próbowałem sobie to rozrysować w formie jakiegoś schematu, ale nic mi to nie dało niestety. Wygląda tak jakby było doprowadzone wyprowadzenie z tej płytki z transformatorem tylko do tego (brakującego) kondensatora.
      Last edited by japycz1; 04.10.2015, 11:31.

Skomentuj

Ten niebieski jest po prostu na duże napięcie co skutkuje większymi rozmiarami, te smd są na mniejsze.

Ten tranzystor co wlutowałeś, to blacha też wlutowana rozumiem?
        Last edited by SowaZ; 04.10.2015, 12:46.

Skomentuj

oczywiście, palniki też sprawdzałem różne.

Skomentuj

Czaruję...