Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Scalony wzmacniacz klasy D

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Scalony wzmacniacz klasy D

Witam

Mam zamiar napisać pracę inżynierską, której celem będzie wykonanie wzmacniacza w klasie D na bazie jakiegoś układu scalonego.
    I tu powstaje problem ponieważ przewertowałem mnóstwo stron i brałem pod uwagę sporo układów ale nie będę w stanie własnoręcznie wykonać płytki drukowanej, ścieżki są zbyt cienkie dla większości układów scalonych, a tak się umówiłem z promotorem, że sam wykonam płytkę.

Zna ktoś jakieś niedrogie układy scalone do których mógł bym wykonać płytkę bez jakiś strasznych problemów?

Pozdrawiam

TDA8925
    masz w specyfikacji PCB

Skomentuj

Jeśli nie musi być w pełni scalony, to IRS2092, jest wersja w DIP16 i SO16, termotransferem zrobisz PCB nawet do obudowy SMD, ale nie ma takiej konieczności.
      Jak posiedzisz na zagranicznych forach, to nawet jakieś PCB się znajdzie, do tego w dokumentacji IRAUDAMP7D i IRAUDAMP7S jest działający schemat i PCB, także jest się na czym wzorować.

No chyba że ma być (mocno) po taniości i na łatwiznę, wtedy IRS2092 się nie sprawdzi.

Skomentuj

tas5630

Skomentuj

Bez problemu możesz zrobić wykorzystując Tripath TA2022
          Jeżeli będziesz chciał to mam taką kostkę i nawet rdzenie ferrytowe na dławiki/cewki
          Tripath to w chwili obecnej egzotyka i ma normalny rozstaw nóżek , bez problemu sam wytrawisz płytkę :)

Skomentuj

Nie na temat...
            Inżynierka do ogarnięcia w jeden dzień, zazdro

Skomentuj

@El_liero
              Myślałem o tym TDA8925 ale z tego dokumentu ciężko w dobrej jakości wyłuskać te PCB, chyba że znasz jakiś sposób?

@ampli
              Staram się właśnie robić PCB do tego IRS2092 i chyba się zdecyduje na ten układ, a czemu po taniości i na łatwiznę się IRS2092 nie sprawdzi?

Skomentuj

Miałem na myśli to, że wyjdzie drożej od wzmacniacza na bardziej zintegrowanej kostce pod jakieś mikroskopijne moce, no i jak będziesz chciał zaszaleć z napięciem zasilania (np 2x70V), to wypadałoby użyć konkretne trany i dławik.

A tak ogólnie warto taki wzmacniacz uruchomić, choćby dla doświadczenia, tylko bez radiatora nie odpalaj (u mnie ruszył od kopa, poza tym że pierwszy komplet półprzewodników odparował przez jego brak).
                Last edited by ampli; 12.11.2015, 16:18.

Skomentuj

Zamieszczone przez Argden Zobacz posta
                  Myślałem o tym TDA8925 ale z tego dokumentu ciężko w dobrej jakości wyłuskać te PCB, chyba że znasz jakiś sposób?
                  Wzór masz w pdf'ie, odpalasz Eagle'a i rysujesz.

Skomentuj

Zamieszczone przez Argden Zobacz posta
                    le z tego dokumentu ciężko w dobrej jakości wyłuskać te PCB,
                    uważam, ze jego jakość może być wystarczająca do metody fotochemicznej, tylko jakoś przydałoby się zmienić kolor ścieżek na czarny. Aby wyduk wyszedł najciemneijszy, czyli z największą ilością tuszu.
                    Last edited by El_liero; 12.11.2015, 20:45.

Skomentuj

Podeślijcie wzór płytki to zrobię do termotransferu.

Skomentuj

Tylko trzeba sprawdzić lustrzane odbicie jest OK.

Skomentuj

Chyba jednak nie trzeba robić lustrzanego odbicia. Proszę sprawdzić u źródła http://media.digikey.com/pdf/Data%20...Fs/TDA8925.pdf .

Skomentuj

Do schematu IRS2092, który jest w datasheet zaprojektowałem płytkę, brakuje kilku połączeń które miałem zamiar połączyć jakimś drutem.

Wydrukuje w punkcie ksero obydwie płytki i zobaczę co lepiej wyjdzie.

Skomentuj

Czaruję...
                            X