Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wieża Philips FW 780P - tylne kanały nie działają.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wieża Philips FW 780P - tylne kanały nie działają.

Tak jak w temacie.
    Próbowałem już z wszystkimi ustawieniami i nic: fronty działają,central działa,a tył nie :(
    Wieża ta była uzywana tylko na dwóch głośnikach przez 1,5r. potem leżała 3 lata w pokoju zapakowana w pudełko (nie ma mowy o wilgoci czy czymś podobnym) i wreszcie ją dostałem.
    Na rysunku przedstawiam wszystkie wyjścia i sposób podłączenia głośników do wieży.
    Doradzcie jak moge sprawdzć co się zepsuło,aha i tu następny problem:jakim śrubokrętem odkręcić śrubki gwiazdkowe(nie imbusowe)żeby się dostać do środka(nie chce zniszczyć śrubek).
    Jeżeli komuś łatwiej będzie rozpoznać wieże po zdjęciu to postaram sie dorzucić fotke.
    P.S. nie odsyłajcie mnie do:elektrody,google,wp,onetu już sprawdzałem i nic nie znalazłem[oprócz oferty sprzedaży pilota do tej wieży:)].
    Za wszelką pomoc z góry dziękuje. >>Piekny<<

Jeżeli ten sprzęt nigdy nie pracował z tylnymi kanałami to trudno powiedzieć, czy coś się zepsuło, czy może taki już był od początku. Na odległość będzie trudno postawić trafną diagnozę. Kiedyś szukałem usterki w starym wzmacniaczu, bodajże Unitry (jeden kanał raz działał, raz nie) i po kilku godzinach okazało się, że przyczyną był źle kontaktujący bezpiecznik.
    Do tych sprytnych śrubek gwiazdkowych są specjalne śrubokręty.

Skomentuj

Sprawdzales glosnosc tylow?
      Wiem moze to nielogiczne pytanie, ale moze sa np sciszone?

Skomentuj

ja cię jednak odeślę do elektrody:) Wyjedź tutaj: http://www.elektroda.net/audio/index.html
        -na samym dole jest plik: Dolby Surround Identyfikacja -za pomocą tego pliku mozesz sprawdzić ustawienie głośności wszystkich kanałów w trybie dolby prologic. jeśli po tym teście nic nie usłyszysz na tyłach to znaczy ze raczej coś jest nie tak z elektroniką. pamietaj w trybie dpl kanały tylne zagrają tylko po dostrczeniu sygnału stereo (najlepiej nie mp3).

Skomentuj

Mozna jeszcze jedna rzecz sprawdzić:
          1Dajesz na dsp surround na max <czy jakos tak> ,zobacz czy moze aux nie obsluguje tyłów,wiec włącz cd.
          2.Pod wyjście tyłów podłączasz jeden głosnik w taki sposób:
          plus głośnika do plusa praweg tyła,minus głosnkika do plusa lewgo tyła.
          3.Relacjonujesz wyniki a moze cós da!

oczywiscie wszystkie inne <przod i suba> odłacz bo zagłosno tył to nie gra nawet gdy działa

wszystko dlatego ze w wielu "wierzach" jest taka zasada ze zeby tyly graly to musza byc obowiazkowa obydwa podlaczone,oni to chyba w szeregu daja

Skomentuj

doman, sprubuje twojej 2 porady,
            tylne kanały są ustawione na max-a[aż taki głupi nie jestem ;D ] ,prubowałem już na wszystkich ustawieniach:
            -dolby pro logic normal,prologic phantom (bez centrala),3 stereo(stereo+central),i na cd i na AUX,i na tunerze.
            Dodaje zdjęcie jak by komuś to pomogło(może zetknął sie z taką wiezą)
            P.S.aha i jeszcze coś ta wieża ma co ś taliego jak sygnal testowy i leci Prawy,central,lewy,tylni prawy,tylni lewy tyle że tych tylnich nie słychać.
            Załączone pliki

Skomentuj

Ja się zetknąłem, dwuch znajomych miało takie wieże. Jeśli jeszcze ci działa odtwarzanie cd, to niedługo przestanie :(

Skomentuj

mlodedrwale, zgadzam się z tobą że ten CD to kupa gówna:] orginały czyta wszystkie non problem ale nagrywane CD to już inna bajka->tylko na srebrnych(od strony nagrywanej,nie mogą być niebieskie,zielone itd.) i prędkość zapisu na 32x(przy nagrywaniu) to jakoś odczyta a jak nagrany CiDik nie spełnia tych warunków to na 99% nie będzie w stanie go odtworzyć.
                mlodedrwale, a może wiesz jak twoi znajomi mieli wszystko podłączone żeby chodziły im te tylne kanały?
                doman, 2 porada-> kicha nawet nie zatrzeszczał :(

Skomentuj

Niestety nie wiem :(

Skomentuj

Czaruję...
                  X