Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

zasilacz do wzmaków

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

zasilacz do wzmaków

B. proszę o radę , jaki alter. zasillacz do sekcji napięciowej wzmacniacza (dla końcówek)
    znam oczyw. typowy , na tr. darlingtona , taki z regulacją napięcia - jednak wydaje mi się
    on "wolny" i dość "prymitywny", więc zastanawiam się nad - 1. na tranzystorze wykon w konf.
    WE (wyjscie z colektora np. BD 140) oraz jeszcze "trudniejszym" stabie , na triaku , proszę
    o schemat zwłaszcza tego ostatniego (kt. stosuje podobno BAT / p. Wiktor K. we wzma.
    lampowych).

no i jeszcze wspomnę /dodam , że chodzi mi o coś takiego jak we wzmacniaczu AVT?
    1K (czyli ten potwór 1000W , dość skomplikowany ... )

Można to prosić jakoś czytelniej, pełnymi zdaniami, bez skrótów? O którym sprzęcie AVT mówisz?

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
      napisz jaśńiej o co chodzi, inaczej temat do kosza

Skomentuj

Jaśniej : chodzi o zasilacz stabillizowany tzw. stab. na napięcia miedzy 50 - 80 V inny niż na tranie
        Darl. (czylli takim gdzie napięcie "wychodzi" z emiterów ) , chodzi więc o stab. w ukladzie odwrotnym
        wyjscie z collectora (np. bd 140) , albo na elemencie wykonawczym - Triaku , kt. wydaje mi się naj-
        lepszy , ale nie mam poj. jak go wykonac ; a ten wzmacniacz to koncówka 1K lub 1000W , choć nie
        pamiętam modelu , są w niej wlasnie takie "male" zasilacze stab. +/- dla częsci napięciowej / wzmoc.
        napięciowego . Za wszelkie uwagi będę niezmiernie wdzięczny. Najbardziej ciekawi mnie uklad stero-
        wania triakiem , z kt. nie mialem prawie nic do czynienia ...

Skomentuj

Pisz normalnie jak człowiek po polsku...

Skomentuj

A ty sobie nie możesz popatrzeć na opublikowane schematy zasilaczy jak to jest rozwiązane? Koledzy mają na tym polu spore sukcesy.

Jakieś zalety ma to rozwiązanie z triakiem że się w to pchasz?

I rzeczywiście pisz normalnie jasno i klarownie o co ci chodzi, bo jak tobie się nie chce pisać to czemu komuś ma się chcieć odpisywać?

Skomentuj

Nie da sie zrobic stabilizatora na triaku :)

Kolega chyba jest calkiem zielony w elektronice :)

Zamieszczone przez adam-550C Zobacz posta
              inny niż na tranie
              Darl. (czylli takim gdzie napięcie "wychodzi" z emiterów ) , chodzi więc o stab. w ukladzie odwrotnym
              wyjscie z collectora (np. bd 140)
              Tlumacze :)

To z wychodzeniem z emiterow to wtornik emiterowy a to z wychodziem napiecia z kolektorow to juz stabilizator bardziej rozbudowany zapewne z petla spzerzenia zwrotnego czyli tzw kompensacyjny i zapewne tez LDO czyli mogacy parcowac przy bardzo maly,m napieciu miedzy wejsciem a wyjsciem.
              Tak dla scislosci to stabilizator z elementem regulacyjnym w ukaldzie wtornika emiterowego tez moze byc kompensacyjny choc nigdy nie bedzie to dobry stabilizator LDO.

A podsumowujac to jak chcesz stabilizator to napisz jakie ma miec napiecie wyjsciowe przy jakim pardzie i z jakiego napiecia bedzie zasilany?

Cos mi sie wydaje, ze to dla Ciebie za trudne pytanie :)

Skomentuj

No rzeczyw. nie wiemm czy jest sens pisać , bo myślałem że to forum "lepsiejsze" jest od Electro-dy ... ://

to prawda chodzilo mi o prosty stab. w ukladzie (regulowanego) wtórnika , lub coś w tym rodzaju - taki znam ,
                napięcie wyjsciowe ma być 50-60V a wejsciowe odpowiednio 10-15V wyższe , i śmiem twierdzić że da się zrobić
                staba na triaku co robi właśnie Biktor Khomenko z Balanced Audio Technology ... ; no i -sorry- jeszcze kwestja
                tego I płynącego przezeń - wystarczy 100 mA :)

Skomentuj

Co ty masz z tymi skrótami ?? Jak mowisz dlugie slowo to tez wymawiasz tylko pierwsze 5 liter ?
                  Na stronie irka masz taki zasilacz, jeszcze bajery jakies ma.

Skomentuj

Zamieszczone przez _NATAN_5064 Zobacz posta
                    Na stronie irka masz taki zasilacz, jeszcze bajery jakies ma.
                    Wlasnie sobie o nim przypomnialem :)

http://www.fratu.pl/irek/?bezpieczny...ncowek-mocy,49

A mam tez nowsza wersje do preampu o bardzo niskich szumach :)

Skomentuj

Czaruję...
                    X