Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Brumiący wzmacniacz Fisher

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Brumiący wzmacniacz Fisher

Posiadam bardzo fajny, dobry jakosciowo, stary wzmacniacz japonskiej marki Fisher. Niestety wzmacniacz brumi sam z siebie. Szkoda mi go i chcialbym cos z tym zrobic. Moze elektrolity wyschly, bo nikt nie grzebal wewnatrz a brum przyszedl sam z siebie. Niestety troche ciezko cos w srodku zrobic, poniewaz wszystko jest bardzo zwarte i duzo kabelkow.

Z małym "brumem" w swoim 30-letnim Philipsie poradziłem sobie podkładając grubszą warstwę tych taśm na których opiera się obudowa i podkleiłem nóżki dociętymi podkładkami z korka naturalnego. Brum przenosi się teraz mniej jak wzmacniacz stoi na półce. To taki bardzo amatorski sposób, sprawdź czy trzymając w rękach w powietrzu brumi mniej niż ustawiony na podłożu to być może mój sposób wystarczy.

Skomentuj

Przepraszam, nie dodalem ze brum/szum jest z glosnikow (raczej wysokotonowka) nie z trafa
      Last edited by kaczor189; 13.12.2015, 18:37.

Skomentuj

Na głośnych gwizdkach zawsze będzie syczeć. Może syf pochodzi od źródła? Zewzyj wejście i posłuchaj. Jeżeli nie to raczej nic nie poradzisz, watpie żeby to wynikało z zużycia sprzętu..

Skomentuj

Sprawdź włącznik sieciowy czy nie iskrzy w środku.

Miałem takie uszkodzenie właśnie w starym wzmacniaczu Fishera.
          Przeryłem cały wzmak a iskrzenie usłyszałem dopiero gdy przypadkiem wyłączyłem radio, które mi grało w pokoju. :-)

Skomentuj

Glosniki szumia bez podlaczonego zrodla i niestety na tyle glosno ze uniemozliwia to sluchanie kolumn przy nieduzym poziomie glosnosci niedaleko nich.

Skomentuj

Zamieszczone przez SowaZ Zobacz posta
              Na głośnych gwizdkach zawsze będzie syczeć. Może syf pochodzi od źródła? Zewzyj wejście i posłuchaj.
              zrób co napisał kolega.

Skomentuj

Tak jak pisalem sam zestaw wzmacniacz + kolumny powoduje powstanie szumu z glosnikow, nie ma znaczenia czy jest zrodlo czy nie ma, nie ma znaczenia ktore wejscie sie wybierze, regulacja glosnosci itd. Kolumny podlaczone ze starym wzmacniaczem denona juz nie brzecza. Moze cos z zasilaniem ? Wzmacniacz stoi u dziewczyny, ostatnio zamontowalem jej urzadzenia TP Linka do przesylania internetu siecia energetyczna zamiast wifi. Odbiornik znajduje sie w gniazdku obok gniazdka do ktorego podlaczony jest wzmacniacz. Moze to ma jakis wplyw bo jestem na 90% pewien ze wczesniej tego brumu nie bylo. Jak u niej bede to zobacze.

Skomentuj

w takim razie podziel wzmacniacz na moduły typu:
                  przedwzmacniacz
                  korektor sygnału
                  końcówka mocy

szukaj za każdym z nich czy sygnał posiada szumy czy nie i bedziesz wiedział co je wprowadza. A potem to juz grzeb głębiej w danym module.
                  Taki rodzaj szumu najczęsciej spowodowany jest wysokim sprzężeniem zwrotnym/ wzmocnieniem albo słabym ekranem kabli sygnałowych.

Skomentuj

Czaruję...
                  X