Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Ceol n9

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ceol n9

Witam wszystkich. Sprawiłem sobie do sypialni taki system mini:

http://www.denon.pl/PL/product/Compa...Systems/ceoln9

Jako że kupilem go z drugiej ręki nie mam gwarancji a mam z nim mały problem.
    Nie zapamietuje ustawień uzytkowych i po odłączeniu od prądu traci wszystko oraz nie mogę mu zrobić aktualizacji oprogramowania. Czy ktoś się spotkał z takim problemem?
    Z góry dzięki.

Prawdopodobnie uszkodził się EEPROM, udało Ci się znaleźć Service Manual, może?

Skomentuj

Nie jeszcze nie

Skomentuj

serwis manual nigdzie nie znalazłem, macie gdzieś żródło gdzie można ich szukać nawet za opłatą?

Skomentuj

Zamieszczone przez sylvek Zobacz posta
          serwis manual nigdzie nie znalazłem, macie gdzieś żródło gdzie można ich szukać nawet za opłatą?
          Też trochę szukałem, ale nic nie znalazłem. Może w wolnej chwili zrobisz zdjęcia płyty, głównie scalaków to może znajdziemy pamięć, wątpię żeby była razem z jakimś mikrokontrolerem lub procesorem, ale tego też nie można wykluczyć.

Skomentuj

Też tochę szukałem w sieci i jest ciężko zbyt nowy sprzęt. Może jest uwalone zasilanie podtrzymania (czasami jest to kondesator lub bateria) ale dlaczego nie mogę zrobić aktualizacji?
            Last edited by sylvek; 28.12.2015, 12:37.

Skomentuj

Skoro to jest nowy sprzęt to raczej nie znajdziesz serwisówki, jeśli parametry są zapisywane w pamięci RAM to wtedy podtrzymanie jest w postaci baterii lub kondensatora o bardzo dużej pojemności, natomiast w przypadku EEPROM zasilanie nie jest potrzebne. Dlaczego nie możesz zrobić aktualizacji, tego nie wiem, możliwe że ma to związek z błędem pamięci.

Skomentuj

Może zrób mu na początek resecik do ustawień fabrycznych.

Skomentuj

Reset robiłem

Skomentuj

Czyli jeżeli wszystko inne działa to kondensator-bateria podtrzymujące lub pamięć ja już wcześniej było powiedziane. Na twoim miejscu skorzystałbym z serwisu bo niestety ale elektronika wygląda jak wygląda i sam mógłbyś uszkodzić sprzęt. Chyba że masz dobry warsztat.

Skomentuj

Jeżeli nie boisz się rozkręcać sprzętu, możesz zrobic zdjęcie wnętrzności i zlokalizować bateryjkę/kondensator, może gdzieś jest na wierzchu i łatwo będzie to naprawić.

Skomentuj

Może dzisiaj mi się uda rozkręcić, choć zaglądnąć do środka? Jeśli chodzi o lutowanie to jak sam bym się bał to może znajdę kogoś kto polutuje. Widziałem jak dziewczyny popierdzielają smd jak sie patrzy.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Może dzisiaj mi się uda rozkręcić, choć zaglądnąć do środka? Jeśli chodzi o lutowanie to jak sam bym się bał to może znajdę kogoś kto polutuje. Widziałem jak dziewczyny popierdzielają smd jak sie patrzy.

Skomentuj

Epromy to raczej hotairem wylutujesz..

Skomentuj

Rozkręciłem, zdjęcia mam w aparacie to wkleję później. Niewiele widać a dalej nie chciałem rozkręcać bo jak by nie było to działa.
                            Zauważyłem jeszcze jeden objaw. Dwnon nie pamięta ustawień początkowych tj. Jezyk parametry sieci i zaprogramowanych stacji ale ma w pamięci " ostatnio otwarzane "

Skomentuj

Daję zdjęcia ale jest tak ciasno że bez kompletnego rozebrania to chyba nic nie zrobi, a boję się co by nie przestał całkiem działać. Po nowym roku zadzwonię do jakiegoś serwisu i zobaczę co mi powiedzą.

Skomentuj

za zwyczaj procesor i całe sterowanie (płytka) jest przykręcona do przedniego panelu. Nie widać tu nic.:(

Skomentuj

Czaruję...
                                X