Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tranzystory do wzmacniacza CA Phoenix Gold

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tranzystory do wzmacniacza CA Phoenix Gold

Czy mogę wymienić takie tranzystory jak na zdjęciu na takie:
    http://www.ebay.co.uk/itm/5PAIR-2PCS...sAAOSwwE5WYsfx

O czym świadczą te oznaczenia 0403 i 0406 ?
    Na tych z aukcji jest inne oznaczenie ale tranystor ten sam. Na moich nie ma nazwy firmy.
    Czy muszę zmienić wszystkie 4 na obu kanałach ??

Tak, możesz wymienić te tranzystory. Sprawdź też czy nic więcej nie jest uszkodzone żeby nie wymieniać dwa razy.
    Te oznaczenia z dołu to numer serii.
    Najlepiej wymienić wszystkie w uszkodzonym kanale na parowane lub chociaż z jednej serii a od biedy wystarczy tylko uszkodzone.
    Last edited by Adzik94; 15.01.2016, 19:36.

Skomentuj

Ja bym wstawił odpowiedniki Toshiby, trafienie oryginalnych może być trudne (o ile są jeszcze produkowane).

Skomentuj

ampli masz na myśli 2SC5200/2SA1943
        Będzie to dobre rozwiązanie. Te Toshiby są łatwo dostępne i niedrogie. Sprawdź tylko czy wyprowadzenia są takie same.

Skomentuj

Istotny jest wykres SOA, wymiarowo bardziej pasowałyby 2SC5198 i 2SA1941.

Skomentuj

Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz posta
            Sprawdź też czy nic więcej nie jest uszkodzone
            Jak mam to zrobić ?
            Powiem tak: Wzmacniacz włączał się po czym przechodził po kilku sekundach w PROTECT i mrugał.
            W takim stanie tylko jeden z tranzystorów był gorący podczas gdy reszta zimna, więc go wylutowałem.
            Po włączeniu wzmacniacza protekt zniknął i świecił się power. Co mogę jeszcze zrobić ?

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez ampli Zobacz posta
            Istotny jest wykres SOA, wymiarowo bardziej pasowałyby 2SC5198 i 2SA1941.
            http://www.ebay.co.uk/itm/2SA1941-2S...0AAOSwrklVUdEX
            Czy to będzie dobre ? i który jest odpowiednikiem którego ?
            Last edited by Rfck; 15.01.2016, 22:11.

Skomentuj

Zauważyłem że dość mocno grzeją się oba tranzystory które zaznaczyłem, czy mają one wpływ na poprawną pracę tranzystorów mocy ? Czy należy je wymienić ?

Wszystkie inne elementy wyglądają bardzo dobrze, nie grzeją się, luty wszystkie wyglądają dobrze.

Skomentuj

Podaj dokładny model wzmacniacza, może znajdzie się dokumentacja.

Pomierz po kolei tranzystory (począwszy od końcowych), to kilka minut roboty i będziesz wiedział czy należy wymienić.

Skomentuj

Zamieszczone przez Rfck Zobacz posta

http://www.ebay.co.uk/itm/2SA1941-2S...0AAOSwrklVUdEX
                  Czy to będzie dobre ? i który jest odpowiednikiem którego ?
                  2SA1941 zamiast 2SB , 2SC5198 zamiast 2SD
                  W Polsce też kupisz oryginały :)
                  http://allegro.pl/2sc5198-2sa1941-o-...921227817.html (2sc5198 2sa1941 'O' parowane TOSHIBA oryginalne)
                  Last edited by kolmen; 16.01.2016, 09:51.

Skomentuj

Podaj dokładny model wzmacniacza, może znajdzie się dokumentacja.
                    http://www.cnet.com/products/phoenix...car-amplifier/

omierz po kolei tranzystory (począwszy od końcowych), to kilka minut roboty i będziesz wiedział czy należy wymienić.
                    Wszystkie należy wylutować przed sprawdzeniem ?
                    Czy jeśli wymienię tylko końcowe na jednym kanale i jeśli okaże się że uszkodzone są również b631 i d600 K to czy uszkodzi mi to te wymienione tranzystory mocy?

Skomentuj

Czy jeśli kupię Te Toshiby to nie muszę przypadkiem zmienić ich w drugim kanale ? nie będzie różnicy pomiędzy kanałami jak te tranzystory będą innego producenta ?
                      Nie lepiej kupić sankeny takie jak są i wymienić w jednym kanale?

Drugi kanał jest sprawny i gra.

Skomentuj

Celowość wylutu zależy od układu, najpierw badam przylutowane tranzystory, w razie dziwnych wyników biorę się za wylut.

Gdybyś miał pewność 100% oryginałów i nie zabijałyby ceną, to może warto, w przeciwnym razie zostają Toshiby. Różnice raczej trudno mierzalne, ale jak chcesz mieć pewność, to możesz na zapas kupić/dokupić do drugiego kanału.

Skomentuj

Kupiłem Sankeny 5 par i zmienię w obu kanałach.
                          Te co mam to też sankeny więc może to to samo :)? Jak mocno może zmienić się brzmienie sanken Vs Toshiba ?

Ponawiam pytanie:
                          jeśli okaże się że uszkodzone są również b631 i d600 K to czy uszkodzi mi to te wymienione tranzystory mocy?

Skomentuj

Raczej tak

je też bym zmienił

Skomentuj

Czaruję...
                            X