Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Ekranowanie transformatorów ts120/13 i minimalny rozstaw w obudowie.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ekranowanie transformatorów ts120/13 i minimalny rozstaw w obudowie.

Siemanko wszystkim.
    Przymierzam się do budowy końcówki mocy pracującej w dual mono , chciałbym wykorzystać dwa transformatory ts120/13 które były by stosunkowo blisko siebie ( minimalizacja obudowy ) wiadomo że takie bliskie położenie względem siebie będzie miało wpływ na trafa pytanie moje czym zaektranować te-esy blacha stalowa grubości 2 mm okalająca z wszystkich stron transformatory wystarczyła by na dobre ekranowanie magnetyczne ? Masy owych ekranów oddzielić galwanicznie od masy obudowy?
    Jeśli chodzi o sygnał wejściowy i sygnał na głośniki nie będą one prowadzone w pobliżu transformatorów.
    Prosił bym was o kilka rad bo jak na razie to mój największy problem konstrukcyjny.
    Pozdrawiam.

Zamieszczone przez kokoelloko Zobacz posta
    ki mocy pracującej w dual mono , chciałbym wykorzystać dwa transformatory ts120/13 które były by stosunkowo blisko siebie ( minimalizacja obudowy ) wiadomo że takie bliskie położenie względem siebie będzie miało wpływ na trafa
    Można powiedzieć, że praktycznie nie mają na siebie wpływu. Lepiej zajmij się ekranem sygnałowym.

Nie wiem jak u cb ale u mnie ten ts tylko że 20 ma ekran z miedzi, więc wykorzystaj go.

Skomentuj

Tak ts120/13 posiadają ekrany z miedzi ale w tych sztukach został zdjęty , będe robił nowe ekranowanie tez z miedzi ale nieco grubszej .
      Jeśli chodzi o owy ekran nawinąć go na oby dwie cewki jednym kawałkiem czy na każdą z osobna ekran ?
      Chciałem aby sygnał wejściowy był dostarczany jak najbliżej końcówek mocy ,więc złącze cinch było by z przodu pod spodem obudowy w tj kanale/drugie dno
      aby nie szfędał się po obudowie np koło transformatorów do tego transport sygnału w podwójnym ekranowaniu .
      Założenia są takie aby cały wzmacniacz był pozbawiony zbędnych wodotrysków a skupić się na jakości wykonania.

Skomentuj

Jednym kawalkiem na całości. Jak zrobisz na każdą cewke osobno to zrobisz zwart zwój.

Skomentuj

Siemanko .
          Więc będzie w jednym kawałku po każdym na jedno trafo, pozostało jeszcze ekranowanie elektromagnetyczne t-esów które chciałem zrealizować z blachy stalowej min 2mm tylko nie wiem czy zabieg będzie wyraźnie wpływał na jakość dzwięku czy jest to bardziej audiovoodo ?

Skomentuj

Trafa daj od frontu a elektronikę z tyłu, potencjometry na długiej ośce jeśli będą i chyba to chyba najlepsze wyjście .

Skomentuj

Czaruję...
            X