Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jak zmniejszyć moc na wyjściu

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jak zmniejszyć moc na wyjściu

Witam, chciałbym się zapytać jak zmniejszyć moc na wyjściu wzmacniacza?
    Chce zrobić wzmacniacze według tego schematu:
    http://serwis.avt.pl/manuals/AVT890.pdf

Moim celem jest aby zmniejszyć moc na wyjściu z 29W do 20W, ponieważ wzmacniacz chciałbym dopasować do moich głośników 8ohm, 20W.
    Z teorii obwodów przychodzi mi tylko na myśl zmniejszenie wartości rezystora R14, a o ile ? Chyba o tyle o ile zmniejszy się prąd przechodzący przez głośnik, można do tego podejść z miernikiem włączonym w szereg z głosikiem i mierzyć prąd i sprawdzić aż osiągnie wartość ok. 1,5 A chyba to troche duzo (Wywnioskowałem to ze wzoru P=R*I^2 => I=(P/R)^0,5, za P=20 a za R =8). Można zmniejszyć jeszcze napięcie zasilające układ ale nie wiem jak generalnie wpłynie to na prace wzmacniacza . To jedyne pomysły jakie mi przychodzi na myśl , domyślam się ze trzeba jeszcze kondensatory dopasować...

Pozdrawiam,
    Last edited by potepa606; 28.01.2016, 21:13.

A dlaczego nie możesz ograniczyć sterowania wzmacniacza na wejściu?

Skomentuj

No fakt ale chciałbym zrobić to w ten sposób że np. jak dam na max'a z jakiegoś odtwarzacza, to moc na wyjściu nie przekroczy mi tych 20W.

Skomentuj

To zrób stały dzielnik napięcia na wejściu, źródło zawsze to samo?

Skomentuj

dzielniki napięcia jakie znam wyglądają w ten sposób bardzo amatorsko
          Nie wiem czy dokładnie o to Ci chodziło ?

Skomentuj

Szybciej uszkodzisz głośnik słabszym wzmacniaczem niż takim o 9W mocniejszym. Mocniejszy bedzie miał lepszą kontrolę nad głośnikiem.
            Moc głównie zależy od zasilania więc najprościej obniżyć napiecie zasilania.
            Jeszcze prościej jest ograniczyć sygnał wejściowy.

Skomentuj

Lepiej dzielnik na wejściu, ograniczysz sygnał i nie doprowadzisz do przesterowania. Znaczy sygnał będzie słabszy, a wzmacniacz na max i tak nie będzie go przesterowywał.

Skomentuj

Adzik ma rację. Lepiej żeby wzmacniacz miał więcej mocy niż kolumny. Jest to bezpieczniejsze dla głośników.

Skomentuj

Tak jak wyżej koledzy piszą, lepiej nie ruszać mocy wzmacniacza... niech on sobie pracuje z zapasem. Lepiej ograniczyć sygnał wejściowy, żeby końcówka nie była w stanie oddać więcej mocy niż wskazałeś. Można stosować do tego dzielniki napięcia... one zmniejszają liniowo poziom wysterowania, ale nie chronią bezpośrednio przed przekroczeniem określonego poziomu wysterowania- wystarczy podłączyć źródło o mocniejszym sygnale i już można tą wartość przekroczyć.

Profesjonalnie do tych celów stosuje się limitery, układ ten po przekroczeniu określonej wartości, kompresuje sygnał wejściowy do zadanej amplitudy. Takie układy są bardziej skomplikowane i przy takich mocach pewnie mało opłacalne.

Osobiście zrobiłbym dzielnik napięcia na wejściu by zmniejszyć czułość wzmacniacza, oraz ewentualnie zastosował jakiś komparator- układ który by załączał jakąś diodke czy coś, która by wskazywała że do końcówki dochodzi sygnał o przekroczonej wartości od zamierzonej.

Skomentuj

W sumie to nie wiem czemu ten wzmacniacz ma tak ogromne wzmocnienie (100x). Bardzo prosty wzmacniacz, mogli chociaż dodać jakieś źródło prądowe do parki wejściowej, ponieważ teraz prąd zależy od napięcia zasilającego :P

Zmniejsz rezystor R7 do np. 22k i raczej powinno być git. Możesz poeksperymentować z różnymi wartościami.
                    Last edited by .3lite; 29.01.2016, 11:09.

Skomentuj

Czaruję...
                    X