Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Mostkowanie końcówki mocy STEREO i podłączenie do jednego subbasu MONO

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Mostkowanie końcówki mocy STEREO i podłączenie do jednego subbasu MONO

Posiadam końcówkę mocy GRAN PA-300, taką jak na zdjęciach. Chcę ją wykorzystać do nagłośnienia subbasu 8 Ohm na 1 głośniku 18calowym. Czytałem że przy zmostkowaniu obu kanałów i podłączeniu do suba, zyska się większą moc i dynamikę. Jak można sprawdzić czy ta końcówka nadaje sie do mostkowania?
    Czytałem że mostek robi się w taki sposób: przełączenie na MONO, następnie z Output A i B wychodzi się na głośnik i podłącza jedynie czerwone przewody (+) do pinów głośnika. Czy będzie to bezpieczne podłączenie?

Zamieszczam zdjęcia sprzętu, również w środku, może się komuś przyda:

Pozdrawiam serdecznie i uprzejmie proszę o pomoc

Każdy wzmacniacz można użyć w trybie mostkowym (ale nie przez przełączenie na mono!). Podłączamy sygnał zbalansowany (np. XLR) wprost ze źródła (DAC, CD) lub przez symetryzator (są scalaki do tego, albo zwykły wzmacniacz operacyjny, albo transformator) - + do jednego wejścia, - do drugiego wejścia, a głośniki jak napisałeś.

Skomentuj

Zamieszczone przez rafals Zobacz posta
      Każdy wzmacniacz można użyć w trybie mostkowym (ale nie przez przełączenie na mono!). Podłączamy sygnał zbalansowany (np. XLR) wprost ze źródła (DAC, CD) lub przez symetryzator (są scalaki do tego, albo zwykły wzmacniacz operacyjny, albo transformator) - + do jednego wejścia, - do drugiego wejścia, a głośniki jak napisałeś.
      Nie każdy, np. jeśli wzmacniacz ma fabrycznie zmostkowane dwa kanały (czyli np ma 4x50W i jest zmostkowany na 2x100W to nie zrobisz 1x200W)

Skomentuj

Wusicz w jednym kanale odwrócić fazę. Są do tego specjalne układy.

Skomentuj

Dziękuję serdecznie za odpowiedzi!

Czyli potrzebuję jeszcze odwracacz fazy. Czy odwrócenie polaryzacji prostą przejściowka ze "skrosowanym" kablem spełniłoby to zadanie? Jak ta sytuacja wygląda w przypadku wtyków XLR i przewodu mikrofonowego (sygnał symetryczny) a jak wtyków Jack z przewodem sygnałowym (niesymetryczny)?

Czy też niezbędny będzie specjalny układ elektroniczny odwracający fazę (a nie polaryzację)?

Skomentuj

A może zrobić to inaczej: mikser z którego wychodzę na wzmacniacz mocy posiada wyjścia główne na XLR. Nie pomyślałem o tym ponieważ całe czas używałem alternatywnych wyjść niesymetrycznych (JACK).

A więc mógłbym po prostu zlutować przewody XLR na Jack mono, a w jednym zamienić PINy (odwrócić fazę).

Czyli:
            przewody sygnałowe (instrumentalne): połączyć w lewym PIN2 z końcówką jack, a PIN1 z masą. W prawym PIN3 z końcówką, PIN1 z masą. W prawym PIN3 a w lewym PIN2 są nieżywane- nie łączyć ich do masy?

Co myślicie?

Skomentuj

Wie ktoś czy takie podłączenie zadziała? Pomóżcie jeśli tak, bo nie chciałbym uszkodzić sprzętu. Subbas będę podłączał jutro popołudniu.
              Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi! Pozdrawiam :)

Skomentuj

Czaruję...
              X