Czy w tym schemacie potrzebne +9V wlewym dolnym rogu do mojego projektu
No musi być, ponieważ cały układ jest AC-coupled z powodu pojedynczego napięcia zasilania tych opampów. Napięcie zasilania 9V podnosi sygnał wejściowy na dodatnią połówkę w celu poprawnej pracy wzmacniaczy operacyjnych, które nie są w stanie pracować przy ujemnym napięciu.
Osobiście nie jestem fanem kondensatorów w torze audio, więc polecam te wcześniejsze schematy gdzie układ był w pełni DC-coupled z symetrycznym zasilaniem.
Poszedłem na skróty i zakupiłem dwa kity AVT2645 ( symetryzator ). Jeden dokleiłem do już istniejącego przedwzmacniacza NE5532. Drugi symetryzator dokleiłem do przedwzmacniacza subwofera ( kit A-140 ) . No i mam Dibox-a zasilanego z sieci 230V jakiego nie ma w sklepie
Ma oczywiście wady , nie ma włącznika opóźnienia bo jest 10 wzmacniaczy operacyjnych i za duzo roboty. to wpierw trzeba włączyć Diboxa a później końcówkę mocy by trzasków nie było. Dibox pracuje pod Subwoferem i nawet jeśli parametry ma gorsze od kupionego w sklepie to będzie to mało słyszalne.
Jak w temacie, szukam czegoś taniego co wzmacnia sygnał RCA 200mV na XLR 0,775V bo z takim wejściem mam końcówkę mocy . Wszystkie nowe w sklepach jakie znalazłem przekraczają kilka
tys. PLN . Przeznaczeniem jego będzie dom. Najlepiej z .pilotem i dużo wejść RCA stereo. A myślę jeszcze o dokupieniu BEHRINGER SUPER-X PRO CX 3400 to bym pod niego podłączył przedwzmacniacz.
Każdą rzecz można zrobić prosto (sygnał do pinu 2 a masę z RCA połącz do pinów 1 i 3) albo drożej poprzez jakiś transformator, jeżeli elektronicznie to wpisz w google "unbalanced to balanced converter" ewentualnie jeżeli masz zacięcie to coś na DRV134 lub 135 albo jakiś Hi endowy przedwzmacniacz / selektor wejść, ale wydaje mi się, że tanio/prosto to skończyło się na transformatorkach. :-)
Witam,
odkopię temat żeby nie zakładać nowego.
Potrzebuję zrobić symetryzator sygnału RCA. Mam aktywny subwoofer BOSE który fabrycznie pracuje na sygnale symetrycznym, podłączając sygnał z RCA jest mega cicho. Teoretycznie mógłbym po prostu wzmocnić ten sygnał za pomocą np przedwzmacniacza mikrofonowego, jednak fajniej było by zrobić tak jak być powinno. Ewentualnie można zastosować transformator audio? np Monacor LTR-110?
Co myślicie warto symetryzować sygnał czy lepiej go po prostu wzmocnić?
Skomentuj