Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaki sub do wzmacniacza?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jaki sub do wzmacniacza?

Witam
    Chciałbym złożyć subwoofer aktywny na wzmacniaczu 2xtda7294 i nie wiem jaki głośnik wybrać...
    Dane:
    -głośnik do 200 zl najlepiej, lecz skłonny jestem wydać 300 ale nie bardzo wolałbym trochę taniej,
    -pokój 20m2+/-2m2
    -rodzaj muzyki 80% rap i czasem disco na jakąś domówkę.
    -bas ma w miare nadążać i schodzić w miare nisko... dlaczego w miarę??? bo za te pieniądze więcej się nie da.
    -i fajnie by było jakby troche potrząsnęło pokojem.

Oraz mam pytanie wzmacniacz jest od razu z filtrem( znalazłem go na tej stronie) i czy ten filtr wystarczy czy jakąś zwrotnice trzeba będzie robić???

Ps. Przeczytałem większosc poradników z tej strony i starałem się poszukać głośnika lecz wszystko albo za drogie albo do samochodu.

Z góry dziękuje za propozycje :P

http://stx.pl/w-30-400-8-mc.html może ten głosnik?

. Optimal for 3-way application
    . 12" nominal diameter
    . 300 W Program Power
    . 150 W AES Power Handling
    . 8 Ohm Nominal impedance
    . 94 dB Sensitivity
    . Water protected cone
    . Voice coil former material - aluminum
    . High stability steel basket
    . High linear displacement range
    . Ventilated voice coil gap for reduced power compression
    . Recommended enclosure: 50L Closed or 60L@35Hz Bass-reflex

Skomentuj

jakiej mocy jest wzmacniacz?
      szukaj przetwornika co ma nadaje sie do obudowy BR, czyli o 35-50Hz Fs i 0.3-0.5 Qes.
      Sam przetwornik nie powinien być większy niż hmm 25cm myślę, do takiego pokoju.

Skomentuj

http://diyaudio.pl/content.php/80-Wz...-2-x-TDA7294-) ten wzmaniacz dla glosnika 8 ohm z zasilaniem 2x24v bedzie 200W
        a glosnik 30 cm, qes 0,43, fs 32hz, firma stx, zrobiłem juz wstępne pomiary obudowy w winISD i 70l przy strojeniu 35hz jest dobrze. Rzecz jasna ze wymiary sie zmienią bo do środka trzeba jeszcze wsadzić ten wzmacniacz to jego objętość trzeba dodać. Myślisz że będzie dobrze?

Skomentuj

Zamieszczone przez MrKamileq Zobacz posta
          70l przy strojeniu 35hz
          A dlaczego taką budę dużą chcesz dać skoro producent zaleca 60l@35Hz?

Skomentuj

w sumie trochę racji też masz, ale to tylko zalecenie można poeksperymentować z tego co się oczytałem to w rzeczach audio nie ma nigdy "na pewno" tylko "prawdopodobnie". Co mam na mysli? Mam na myśli to ze zbuduje tą 70 litrową na przykład i dam cos do środka i zobaczę efekty jak znajdę "złoty środek" to dam wzmocnienia o danej objętości bądź zabuduje w środku. Lepiej odejmować niż zrobić za małe i się martwić. sub musi mieć sztywną obudowę więc takowe wzmocnienia nie zaszkodzą.

Skomentuj

200W @ 8 ohm wystrarczy dla tego przetownika STX.
              Co do 70L możesz zrobić, jak napisałeś lepiej zrobić większą niż mniejsza.
              mozesz też zrobić budę testową, poeksperymentować a potem zrobić finalną.

Skomentuj

to temat uważam za zamknięty dziekuje :P

Skomentuj

zpamiętaj, że czym większa obudowa tym większe wychylenie układu drgajacego przy tej samej mocy wejsciowej, czyli w skrajnych przypadkach głośnik nie wytrzyma mocy jaką deklaruje producent.

Skomentuj

Takowych mocy nie bede na niego podawał, więc nie ma się czym przejmować

Skomentuj

Czaruję...
                    X