Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Potencjometr Xindak xa-6950

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Potencjometr Xindak xa-6950

Witajcie,

Pojawił się problem z regulacją głośności.
    Sytuacja występuje tylko gdy wzmacniacz jest zimny. A wygląda to następująco: W moim Xindaku regulacja głośności jest w skali od 0-120. Przykład z dzisiejszego odsłuchu - wczoraj wyłączając wzmacniacz ustawienie głośności było na 5, dzisiaj włączając wzmacniacz na wyświetlaczu zamiast 5 było vol 12. Wzmacniacz gra z głośnością jak byłoby ustawione na vol 5. Ściszając dochodzę do vol7 i już muzyki nie słychać- cisza. Chwila przerwy, jakby się zawiesił i wyskakuje ERROR-2. Oczywiście mogę zaraz po włączeniu nie ruszać głośności i słuchać, ale chyba nie o to chodzi... Sytuacja się powtarza do momentu, aż wzmacniacz się rozgrzeje. Dopiero za którymś razem jak wyłączę i włączę wzmacniacz skala działa prawidłowo i mogę cieszyć się muzyką.
    Jak można pozbyć się problemu? Jest to wina potencjometru, czy gdzieś indziej jest przyczyna?

Na jakimś zagranicznym forum komuś przytrafiło się to samo (error-2) i pisał, że był to problem z potencjometrem. Niestety nie opisano niczego więcej.
    Jako, że nie poradzę sobie z problemem sam, czy ktoś byłby tak uprzejmy i usunął mi tę usterkę? - dogadamy się :)

Jakieś zdjęcia mogę wykonać najwcześniej w weekend, żeby pokazać co tam w środku jest.
    Last edited by ygrene; 16.02.2016, 20:47.

Nie na temat...
    zaawansowany sprzęt i takie problemy sprawia? buuu

Skomentuj

Raczej impulsator tam siedzi. Spróbuj go rozebrać i przeczyścić

Skomentuj

Regulacja glosnosci odbywa sie przy pomocy analogowego niebieskiego alpsa ktory jest sterowany silniczkiem poprzez kontroler i impulator

Skoro wylaczasz z vol na 5 a po wlaczeniu masz 12 to ja bym wykluczyl impulsator chyba w standby sobie impulsow nie zlicza, chociaz to chinczyk wiec kto wie...

dla pewnosci zrob jeszcze taki test, ustaw na 5 i odlacz calkowicie od pradu i zobacz po podlaczeniu ile bedzie, jesli problem wystapi nadal to stawiam na soft albo jest jeszcze jedna opcja, ze kontroler szczytuje wartosc z tarczy oporowej i na tej podstawie wystawia wartosc skali, w takim wypadku wyczyszczenie potencjometru moze pomoc, a jesli nie to jedynie serwis oficjalny xindaka
        Last edited by Bumpalump; 18.02.2016, 17:43.
        Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Tam jest impulsator, ale głośność jest regulowana zwykłym potencjometrem na silnik. U mnie znowu jak szybko pokręcę czy większą zmianę robię zaczyna kręcić sam na maksa lub do minimum, zależnie w którą stronę kręciłem. Wtedy trzeba wyłączyć i włączyć. Czasami pojawia się Error 02. Nie chciało mi się jeszcze go rozebrać.

Skomentuj

Generalnie to wam wspolczuje, sprzet za kupe kasy i takie problemy jak nie buczace trafa, to wadliwie dzialaca regulacja glosnosci ;p Dlatego wole sprawdzony 25 letni sprzet ktory przezyje drugie tyle. To juz wyswiechtany slogan ale go powtorze, kiedys to sie inaczej budowalo sprzet audio :)
            Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Dzięki za podpowiedzi.

rafals, u mnie tez czasami kreci do max/min. Za pierwszym razem jak to się wydarzyło, to mialem stres o glosniki.

Podsumowując: Sam pewnie sobie z tym nie poradzę.
              Zrobię jeszcze test jaki proponuje Bumpalump.

Skomentuj

Ok, kilka dni bezawaryjnego działania, więc chyba po problemie.

Wydmuchałem kurz (niewiele było, ale zawsze) i taśmy rozpiąłem, potraktowałem styki Kontakt S no i tydzień działa.

Pozdrawiam.

Skomentuj

Super, dzieki za info. Ale zrobiłęś to z impulsatorem czy z potencjometrem w tej dużej obudowie z tyłu?

Skomentuj

rafals, ja tylko odkręciłem te obudowę z tyłu i cały wzmacniacz oczyściłem z kurzu kompresorem i wszystkie taśmy co były na widoku przeczyściłem na stykach.
                    Nie wiem co pomogło :)

Skomentuj

A jednak nie pomogło... nie kombinuję więcej, wystawię go na sprzedaż z dokładnym opisem problemu. Może ktoś ogarnie sobie problem, bo ja niestety.
                      Swoją drogą to niezły zbieg okoliczności, wyczyściłem go i wszystko śmigało jak trzeba :)

Mimo wszystko dzięki za pomoc.
                      Pozdrawiam

Skomentuj

Czaruję...
                      X